כמה מאות מתושבי הצפון הפגינו אתמול באצבע הגליל, תחילה במטולה ואחרי כן בקרית שמונה, בטענה כי משרד האוצר מתכוון לקצץ בהטבות המס ליישובי האזור. ההפגנות זכו לסיקור רב, אבל האם הן גם מוצדקות? האוצר, כמובן, טוען שלא.
רקע: ועדה של משרד האוצר (בהשתתפות נציגה של משרד המשפטים), בראשות בועז סופר, סמנכ"ל בכיר לתכנון וכלכלה ברשות המסים, הציעה באחרונה רפורמה כוללת בהטבות מס הכנסה הניתנות לפריפריה, בצפון ובדרום. הרפורמה מיטיבה עם חלק מהיישובים והתושבים הצפון ופוגעת בחלק אחר. לפי המלצות הוועדה, 457 יישובי פריפריה יהיו זכאים לקבלת ההטבות, מרגע אישור מסקנותיה, במקום 167 יישובים כיום. בפועל, 120 אלף תושבים ביישובי הפריפריה יהנו מההטבות במקום 80 אלף היום. במקביל יפחת גובה ההטבה המקסימלי מ-25% היום ל-12%.
הוועדה המליצה להוציא שבעה יישובים מבוססים בצפון מכלל הזכאים לקבלת הטבות במס. מדובר בתושבי אילות, כפר ורדים, יחיעם, נתיב השיירה, עברון, שבי ציון ושייח דנון, שנהנים היום מזיכוי מס של 13% עד הכנסה שנתית של 136,680 שקל ברוטו. בכלל הנפגעים גם מצפה רמון וקרית שמונה, שתושביהן נהנים היום מהזיכוי הגבוה ביותר ממס, של 25%.
לפי הצעת הוועדה, תושבי מצפה רמון יקבלו מעתה זיכוי מס של 7% עד הכנסה שנתית של 103,200 שקל (במקום עד 136,680 שקל) ותושבי קרית שמונה יקבלו הטבה של 10% עד הכנסה שנתית של 118,200 שקל (במקום עד 205,080 שקל).
חשוב להדגיש כי רק נישומים הנמצאים מעל סף המס יכולים ליהנות מזיכוי במס. כלומר, מהשימוש במכשיר המס למתן הטבות לתושבי הפריפריה נהנות רק האוכלוסיות החזקות יחסית ביישובים אלו. לפי סופר מדובר ב-20% בלבד מתושבי הפריפריה.
אתמול אמר סופר: "הוועדה שבראשה עמדתי מונתה לאחר עתירות לבג"ץ, שטענו כי אין קריטריונים אובייקטיוויים למתן ההקלות במס. המדינה קיבלה את הטענה. החלטנו לתת את ההקלות ליותר יישובים ול-50% יותר תושבים.
"מאחר שהסכום הכללי של ההטבה לא שונה, ההטבה הממוצעת קטנה, אבל עדיין מדובר בהטבה נאה, מאות שקלים עד אלפי שקלים לאדם. כל הטבת המס הזו היא רגרסיווית, ולכן השינוי שעשינו הוא פרוגרסיווי.
היישובים חולקו לשלוש קטגוריות, כדי שנוכל לסייע יותר ליישובים הפחות חזקים. פירסמנו את התוכנית באינטרנט במודל השקיפות הגבוה ביותר. בשבוע שעבר נפגשנו עם נציגי היישובים. חלק מההערות שלהם היו חשובות מאוד. בקרוב ניפגש עם שר האוצר, רוני בר-און, נציג בפניו את התוכנית המתוקנת, בעקבות הערות נציגי היישובים, והוא שיחליט על ביצועה".
בתגובה נמסר מפורום קו העימות של יישובי הצפון: "ועדת סופר אינה אלא עלה תאנה לשם מתן גושפנקא למסקנות וקריטריונים אשר נקבעו עוד בטרם ישבה הוועדה לעבודתה".
לדעת הפורום, בוועדה השתתפו בעיקר אנשים הנמנים עם רשות האכיפה של המסים, שמה שמעניין אותם הוא למקסם את גביית המסים. לא מונו לוועדה מעצבי מדיניות כלכלית, חברתית, ביטחונית ודמוגרפית, שהיו יכולים לבחון בצורה עניינית את החשיבות האסטרטגית הראשונה במעלה של יישובי קו העימות והפריפריה.
האוצר: הרפורמה בהטבות המס לא תגזול כסף מהפריפריה
מוטי בסוק
14.2.2008 / 9:33