עלות ביטוח אג"ח קונצרניות מפני שמיטת חובות מזנקת ברחבי העולם על רקע רכישת בנק ההשקעות בר סטרנס על ידי ג'יי.פי מורגן צ'ייס וצעד החירום שנקט הבנק הפדרלי בסוף השבוע להקלת משבר האשראי. קריסתו של בר סטרנס העלתה חששות כי בנקים וחברות נוספות עשויים להיקלע לקשיים דומים.
עסקות CDS (עסקות החלף על שמיטת חוב - Credit Default Swaps) במדד מרקיט iTraxx אירופה עלו ב-0.095% לשיא של 1.64% בלונדון, לפי נתוני ג'יי.פי מורגן. המדד המקביל ביפאן זינק ב-0.34% ונסגר בשיא של 2.45% בטוקיו.
מדדים אלה מתחזקים כאשר תפיסת הסיכון של שוק האג"ח מידרדרת. כעת הם נמצאים בשיא מאז השקתם ב-2004. כאשר תפיסת הסיכון עולה - עסקות ה-CDS מתייקרות ולכן גם ביטוח האג"ח. כל שינוי של 0.01% שווה ל-1,000 דולר על עסקת CDS המגנה על חוב של 10 מיליון דולר.
ג'יי.פי מורגן צ'ייס הסכים לרכוש את בנק ההשקעות בר סטרנס לאחר שזה נקלע לקשיי נזילות ונזקק להלוואת חירום מהבנק הפדרלי. ביום שישי קרסה מניית בר סטרנס ב-47%. ג'יי.פי מורגן רכש את הבנק לפי מחיר של 2 דולר למניה, לעומת מחיר הסגירה של בר סטרנס ביום שישי - 30 דולר למניה.
הבנק הפדרלי בפעולת חירום המכוונת לבלום את משבר האמון המתפשט במערכת הפיננסית של ארה"ב הוריד את הריבית - המכונה ריבית דיסקאונט - על הלוואות ישירות לבנקים מסחריים ופתח אותן גם לבנקי השקעות. הבנק הפדרלי הוריד את ריבית הדיסקאונט ב-0.5% ל-3.25% במטרה להקטין את המרווח מול הריבית הפדרלית ל-0.25% בלבד. באוגוסט הוריד הבנק את הפער הזה מ-1% ל-0.5%.
עסקות ה-CDS על בנק UBS זינקו ב-0.25% ל-2.35%, לפי דויטשה בנק, על רקע דיווח כי הבנק עשוי לפטר 8,000 עובדים ולגייס הון.
הסיכון הטמון באג"ח קונצרניות מזנק ברחבי העולם על רקע חששות מהתרחבות המשבר
סוכנויות הידיעות
17.3.2008 / 13:55