ספקית הגז המצרית ישראלית EMG דורשת מיצרני החשמל הפרטיים כי מחיר הגז הטבעי שתמכור יוצמד לתעריף החשמל בישראל. זאת, מכיוון שהעלאת תעריפי החשמל צפויה לשפר משמעותית את תשואות יצרני החשמל הפרטיים ובכך לשפר את יכולתם לשאת בייקור רכישת הגז הטבעי, בלי לפגוע בתשואה המתוכננת מן המיזם.
תעריף החשמל שגובה חברת החשמל הוא התעריף בו ימכרו יצרני החשמל הפרטיים את החשמל שייצרו לרשת הארצית. בנוסף, הוא משמש נקודת ייחוס למחיר המוזל שיציעו ללקוחות פוטנציאליים בניסיון לפתות אותם לרכוש את החשמל דווקא מהם ולא מחברת החשמל. מכאן, שתעריף נמוך במשק עשוי להגביל את התחרות בענף החשמל הפרטי ולקבוע מרווח שיווק נמוך, ואילו העלאתו תאפשר גמישות יתר במחיר ושיפור בתשואות המיזמים.
ייקור התעריפים הצפוי בחודשים הקרובים בשל התייקרות הפחם, הוצאות היתר של חברת החשמל בשל רכישת דלק ב-2007 והכיסוי העתידי של חובותיה, עתיד לפיכך לתרום גם למבנה הפיננסי של יצרני החשמל הפרטיים - ומכאן, לרצונם של ספקי הגז לשפר עמדות לנוכח התמחור המוזל לו התחייבו בחוזיהם הראשונים בישראל.
דרישה חדשה זו של EMG באה על רקע התניה נוספת שהעלתה בשבועות האחרונים, בה דרשה התחייבות לרכישת הגז הטבעי במשך כל שעות היממה ולא רק בשעות שבהן תעריף החשמל גבוה. גם דרישה זו עתידה לפגוע ביצרני החשמל הפרטיים, החוששים מן ההתחייבות המשתמעת למכירת חשמל גם בשעות שפל הנעדרות כדאיות כלכלית.
מקבוצת מרחב השותפה ב-EMG נמסר כי אינה נוהגת להתייחס לנושאים מסחריים.
EMG דורשת הצמדה של מחיר הגז הטבעי לתעריף החשמל
אבי בר-אלי
23.3.2008 / 7:15