סקר טנקן, המדד העיקרי של הבנק המרכזי של יפאן לביטחון העסקי במדינה, הראה היום כי הביטחון בקרב חברות התעשייה הגדולות ביפאן נפל לשפל של ארבע שנים בחודש מארס, בהתאם לתחזיות, בעקבות התחזקות הין מול הדולר וההאטה הכלכלית בארה"ב, הפוגעת במגזר היצוא.
המדד, המתפרסם מדי רבעון, נפל לרמה של 11 נקודות במארס לעומת 19 נקודות בדצמבר. מדובר בירידה השנייה ברציפות של מדד הביטחון העסקי היפאני. תחזיות הכלכלנים היו לירידה של המדד לרמה של 13 נקודות. מדד הציפיות העתידיות נפל לרמה של 7 נקודות בחודש מארס על רקע כוונת החברות היפאניות לקצץ את הוצאותיהן השנה ב-3.3%.
למרות הנפילה במדד, רושמת בורסת טוקיו עליות שערים. רמתו הנמוכה של מדד הביטחון העסקי כיום עדיין נמצאת מעל הרמות השליליות שנרשמו בעת המיתון ביפאן ב-1998, אז נפל המדד לרמה של מינוס 51 נקודות.
התחזקות הין, שזינק השנה לשיא של 12 שנה מול הדולר, וההאטה הכלכלית בארה"ב הובילו לפגיעה במגזר היצוא היפאני ולשחיקה בביטחון העסקי בקרב החברות היפאניות העוסקות ביצוא. ענקית הרכב טויוטה הודיעה בחודש שעבר כי ייתכן שהיא לא תצליח לעמוד ביעד הרווחים שלה בשנת 2008 בעקבות היחלשות הדולר הפוגעת ברווחיה.
ביום שני דיווח משרד המסחר היפאני כי התפוקה התעשייתית במדינה ירדה בפברואר, זה החודש השני ברציפות על רקע החששות ממיתון בארה"ב. לפי נתוני המשרד, היצרניות היפאניות הורידו את התפוקה ב-1.2% בפברואר לעומת ינואר. נתון התפוקה התעשייתית לינואר תוקן גם הוא כלפי מטה וירד ב-2.2% לעומת דצמבר.
הירידות העוקבות בתפוקה, לראשונה זה תשעה חודשים, מעידות כי יצרניות רבות מעריכות כי הביקוש למוצריהן צפוי להאט על רקע ההאטה הצפויה בארה"ב, ולכן מצמצמות את תפוקתן על מנת לא ליצור עודפים גדולים מדי במלאים וירידת מחירים.
השחיקה באמון העסקים והחששות מפני מיתון ביפאן בעקבות המיתון הצפוי בארה"ב והתחזקות המטבע הובילו את המשקיעים להעריך כי הבנק המרכזי במדינה יילך בעקבותיו של הבנק הפדרלי בארה"ב ויוריד את הריבית מרמתה הנוכחית - 0.5%. כלכלני בנק ג'יי.פי מורגן צ'ייס מעריכים כי הסבירות שהבנק המרכזי של יפאן יוריד עד דצמבר את הריבית מרמתה הנוכחית עומד כיום על 55%.
מדד ביטחון העסקים ביפאן ירד לשפל של ארבע שנים בעקבות התחזקות הין וההאטה בארה"ב
סוכנויות הידיעות
1.4.2008 / 9:28