אינקרדימייל - שנוסדה בידי בני הדודים ירון ועופר אדלר - החלה את דרכה כחברה לפיתוח ושיווק תוכנת דואר אלקטרוני בידורית. בעזרת פירסום ויראלי בלבד היא הצליחה להגיע בתוך שנים אחדות ליותר מ-60 מיליון משתמשים - מתוכם כמיליון משתמשים בגרסת פרמיום בתשלום - והשאר בגרסה החינמית הבסיסית. במשך הזמן, הושקו שירותים ומוצרים משלימים ובהם פתרון למניעת דואר זבל מתוצרת ותוכנה בידורית לשדרוג תוכנות מסרים מיידיים.
אינקרדימייל הונפקה בתחילת 2006 בנאסד"ק עם תווית של חברת אינטרנט קטנה ורווחית, שהצליחה לשרוד את תקופת השפל שלאחר התפוצצות בועת האינטרנט בזכות צמיחה עקבית דו-ספרתית בהכנסות ומבנה הוצאות רזה וגמיש. החברה גייסה אז 18.8 מיליון דולר ואילו המייסדים, ירון ועופר אדלר, מכרו מניות ב-2.7 מיליון דולר ונהפכו בין לילה למיליונרים צעירים.
ההון שגויס תורגם להשקעות בשיווק ובפיתוח מוצרים, ובכלל זה גיוס נרחב של עשרות עובדים - שהכפיל את כמות העובדים שהועסקו בחברה טרם ההנפקה. השקעות אלו הניבו בתוך שנתיים צמיחה של 155% בהכנסות - וגם זינוק של 270 בהוצאות התפעול מ-3.9 מיליון דולר ב-2005 ל-14.5 מיליון דולר ב-2007.
כתוצאה מכך, נותר ב-2007 הרווח התפעולי כמעט ללא שינוי ברמה של 2.3 מיליון דולר, אולם שיעורו מסך ההכנסות נשחק לרמה מאכזבת של 12%, לעומת 21% ב-2006. לדברי המנכ"ל עופר אדלר - שהחליף בתפקיד את בן דודו ירון לאחר המשבר האחרון עם גוגל - היתה 2007 שנה של השקעות והאצת הצמיחה שמיצבה את החברה לקראת התקדמות משמעותית ב-2008. "אנו מאמינים שהשילוב בין המוצרים החדשים שלנו לקמפיין הפרסום ירחיב את בסיס המשתמשים שלנו ב-15% או יותר עד סוף השנה. דבר זה יתבטא בגידול של 30% או יותר בהכנסות ב-2008, וצמיחה חדה עוד יותר בהכנסות וברווחים ב-2009".
לחלק נכבד מצמיחת ההכנסות בשנה האחרונה תרם שיתוף הפעולה עם גוגל - מפעילת מנוע החיפוש הגדול בעולם. אינקרדימייל החלה להציב בתוכנות הדוא"ל שלה פרסומות טקסט ממוקדות של גוגל (Adsense) שהקלקה עליהן מצד המשתמשים הכניסה כסף לקופתן של שתי החברות - למרות שהפחיתה במקצת את שיעור הרווחיות הגולמית של אינקרדימייל. אבל בינואר 2008 הפסיקה גוגל במפתיע את שיתוף הפעולה, וחידשה אותו רק כעבור עשרה ימים. בין לבין, צנחה מניית אינקרדימייל בכ-30% בשל החשש לפגיעה משמעותית בהכנסותיה.
מדובר בצעד קיצוני שמבוצע לרוב כאשר אצל גוגל עולה החשד לביצוע הקלקות שלא בתום לב על מודעות הפרסום. הקלקות כאלו מעלות אומנם את הכנסות גוגל בטווח הקצר - אבל פוגעות במוניטין שלה כלפי המפרסמים בטווח הארוך. לכן גוגל מנהלת מלחמת חורמה למנוע פעילות מאין זו. לדברי אינקרדימייל , שיקף הצעד של גוגל "את הרצון לוודא את שאינקרדימייל מצייתת לתוכנית החיפוש AdSense של גוגל. בשום שלב גוגל לא האשימה את אינקרדימייל בהונאת הקלקה או בכל צעד לא חוקי או לא אתי אחר", ציינה החברה הישראלית. מנהל המוצרים, עופר אדלר, החליף חודש לאחר מכן את בן דודו, ירון, בתפקיד המנכ"ל.
אינקרדימייל נסחרת בשווי של 33.5 מיליון דולר - המשקף שווי פעילות של 10 מיליון דולר בלבד. זאת, בניכוי נכסים נזילים של 23.5 מיליון דולר שבקופה. החברה נאלצה ברבעון הרביעי לבצע מחיקה של 4.9 מיליון דולר מתוך השקעה 5 מיליון דולר בניירות ערך מורכבים מסוג ARS, עקב הנפילה בשוויים כתוצאה ממשבר האשראי העולמי. בשל כך הסתכמו תוצאות הרבעון הרביעי של 2007 בהפסד של 4.8 מיליון דולר, לאחר רווח של 923 אלף דולר ברבעון המקביל - למרות צמיחה של 34% בהכנסות ל-5.4 מיליון דולר.
אינקרדימייל מחקה 5 מיליון דולר על השקעה כושלת ב-ARS; עברה להפסד של 3 מיליון דולר ב-2007
עומרי כהן
3.4.2008 / 15:17