וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הפיכת רפא"ל לחברה ממשלתית עלתה למשלם המסים 7.5 מיליארד שקל

אורה קורן

17.4.2008 / 8:24

הטמעת מערכות תקשוב חדשות ב-1.5 מיליארד שקל

מדו"ח החשב הכללי החדש עולים פרטים מעניינים על הוצאות משרד הביטחון, המתפרסמים לראשונה:



* ההסכם שנחתם בדצמבר 2001 והפך את רפא"ל לחברה ממשלתית עלה למשלם המסים כ-7.5 מיליארד שקל. התחייבויות הממשלה בהסכם כללו את עלות הפרישה המוקדמת של כ-3,600 עובדי החברה והשתתפות בשכר עובדי רפא"ל ל-2010-2001. יתרת ההתחייבויות בסוף 2007 היתה 2.3 מיליארד שקל.



* פרויקט צי"ד (צבא יבשה דיגיטלי) להחדרת מערכות תקשוב מבצעיות לצה"ל החל ב-2004. המערכות כוללות את כלל אמצעי השליטה והתקשורת בדרג המפקדות ובדרג הטקטי, וכן בחיבור לפיקודים ולכלל זרועות צה"ל. עם סיום הפרויקט המערכת תאפשר תקשוב ושליטה בכל דרגי הפיקוד. הקבלן הראשי בפרויקט הוא חברת אלביט. קבלני המשנה הם רפא"ל, תדיראן מערכות ונס. ההיקף הכספי של הפרויקט הוא כ-1.5 מיליארד שקל ועוד 430 מיליון דולר מכספי הסיוע האמריקאי. יתרת ההתקשרות בסוף 2007 היתה 650 מיליון שקל.







* ההיקף הכספי של פרויקט מעיל רוח, מערכת הגנה לגילוי ונטרול טילי נ"ט ורקטות, הוא כ-300 מיליון שקל, וחלקו מגיע מדיווידנד שרפא"ל משלמת למשרד הביטחון. ביולי 2007 נחתם הסכם עם רפא"ל לאספקת 100 מערכות. יתרת ההתקשרות בסוף 2007 היתה 103 מיליון שקל.



* מערכת הביטחון חתמה עם חברת אלבר הסכם לאספקת 9,800 רכבי ליסינג כרכב לבן (רכב קציני קבע) לצה"ל ב-2006-2008. יתרת ההתקשרות בסוף 2007 היתה 54 מיליון שקל.



* מערכת הביטחון הפריטה את תחזוקת מטוסי סייפן וצפע בבית הספר לטיסה של חיל האוויר על ידי חברת סייקלון, בשיטת ההתקשרות PBH (Pay by Home), כלומר קניית שעות טיסה מהחברה. החברה אחראית לתחזוקת המטוסים. תקופת ההתקשרות היא 2014-2007. יתרתה בסוף 2007 היתה 89 מיליון שקל.



* פרויקט הפרטת תחזוקת מטוסי העיט (סקייהוק) הישנים החל ב-2004. תחזוקת מטוסים אלה נחשבת יקרה, והיקף הפרויקט הוא 500 מיליון שקל. הוא מבוצע על ידי התעשייה האווירית בשיטת PBH. התחזוקה מבוצעת בבסיס חיל האוויר. יתרת ההתקשרות בסוף 2007 היתה 384 מיליון שקל.



* מי"ל (מזון ישירות לחייל) הוא השם הצה"לי שניתן להפרטת המזון בבסיסים באזור המרכז. בשלב הראשון מספק הקבלן, עידית, 30 אלף מנות מזון ליחידות עורפיות בצריפין. בשלב השני ישולבו במהלך כל יחידות צה"ל, למעט גדודים ויחידות שבהם פחות מ-30 חיילים. סך ההתקשרות לשלב הראשון הוא כ-310 מיליון שקל לשלוש שנים וחצי, החל בדצמבר 2007.



* בעקבות מלחמת לבנון השנייה מבצע משרד הביטחון רכש מאסיווי מתעש - בהיקף של 450 מיליון שקל ובנוסף כ-70 מיליון דולר מכספי הסיוע הביטחוני האמריקאי - של תחמושת, רובי 5.56 מ"מ ופגזים לסוגיהם. יתרת ההתקשרות בסוף 2007 היתה 152 מיליון שקל.



* למשרד הביטחון התקשרויות מהותיות נוספות, הכוללות פרויקטים מסווגים לרכש אמצעי לחימה. יתרת ההתקשרויות בסוף 2007 היתה כ-17.7 מיליארד שקל.



לאומי: ישראל מיצואניות הנשק הגדולות בעולם



נוסף על דו"ח החשב הכללי סוקר גם בנק לאומי את עסקות החוץ של התעשיות הביטחוניות בישראל. ב"מבט לאומי", חוברת שמוציא הבנק, כותבת ענבל בלבול מאגף הכלכלה בבנק כי ישראל נמנית על חמשת יצואני הנשק הגדולים בעולם. לדבריה, ב-2004 הסתכם יצוא הנשק מישראל ב-3.7 מיליארד דולר, ב-2005 ב-3.4 מיליארד דולר, וב-2006 ב-4.8 מיליארד דולר. לפי אומדנים שונים, ב-2007 היה ערכו של היצוא הביטחוני יותר מ-5 מיליארד דולר - שיא של כל הזמנים.







היצוא מופנה לארה"ב, דרום-מזרח אסיה, דרום אמריקה, טורקיה ועוד. חלקו של היצוא בסך תוצר המפעלים הביטחוניים הוא כ-70% - שיעור גבוה מאוד בהשוואה למדינות מערביות. בלבול מציינת כי בארה"ב מופנה רק 16% מהייצור הביטחוני ליצוא, בסך כ-20 מיליארד דולר בשנה. באיטליה מהווה היצוא 23% מהייצור הביטחוני, ובצרפת 32%. ישראל היא המובילה בעולם המערבי במונחי ייצור ביטחוני כאחוז מהתוצר. בלבול מציינת כי התעשיות הביטחוניות בישראל מגדילות בשנים האחרונות את שיתוף הפעולה עם מדינות וגופים זרים, וכי המצב הביטחוני בעולם, שאינו משתפר - ישפיע לחיוב על התעשיות הביטחוניות.



פריחה של תעשיות ביטחוניות קטנות



פרטים נוספים על התעשיות הביטחוניות בישראל עולים גם מהספר "תקציב הביטחון 2008" של אגף התקציבים במשרד הביטחון. לפי הספר, היצוא הביטחוני מהווה כ-15% מסך היצוא של ישראל. "התעשיות הביטחוניות עברו בשנים האחרונות שינוי מהותי בשיווק תוצרתן", מציין הספר. "אם בעת הקמתן הופנה עיקר התוצרת להצטיידות צה"ל ורק מיעוטה ליצוא, הרי שבעשור האחרון עיקר התוצרת מופנה ליצוא".



הספר מציין כי משרד הביטחון הוציא על מו"פ 2.8 מיליארד שקל ב-2004, 2.8 מיליארד ב-2005, ו-3.2 מיליארד ב-2006. ב-2006 הסתכם היקף המכירות של התעשייה האווירית ב-2.8 מיליארד דולר, של אלביט ב-1.5 מיליארד דולר, של רפא"ל ב-1.1 מיליארד דולר, ושל תעש ב-500 מיליון דולר. 75% מהמכירות היו לחו"ל. עוד נכתב בספר כי בשנים האחרונות ניכרת פריחה של תעשיות ביטחוניות קטנות וכן גידול מרשים במכירותיהן. סך המכירות של תעשיות אלו - כמו פלסן סאסא, ראדא ומב"ש - הסתכם ב-2006 בכ-500 מיליון דולר, רובן ליצוא. הספר קובע כי "היצוא הביטחוני מאפשר להוריד מחירים לצה"ל ולשמר יכולת פיתוח וקווי ייצור ואחזקה".



אלביט היתה ב-2006, כמו בשנים קודמות, הרווחית ביותר בקרב החברות הביטחוניות, ורווחיה הסתכמו ביותר מ-6% מסך המכירות שלה. רווחי התעשייה האווירית עלו ב-2006 ל-4.4% מסך המכירות, לעומת 1.5% בשלוש השנים הקודמות. רווחי רפא"ל נותרו ב-2006 ללא שינוי, והיו 3.7% מהמכירות. תעש, שלה הון עצמי שלילי, רשמה ב-2006 ירידה בהפסדיה.


טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    0
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully