הסיבה לדרישתן של הרשויות המקומיות היא הפעלתו של "סעיף תשעת החודשים" בחוק קבלני כוח האדם, החל ב-1 באוקטובר 2007. על פי סעיף מרכזי זה בחוק, עובד שנשלח לעבוד אצל מעסיק באמצעות חברת כוח אדם, יהפוך אוטומטית לעובד קבוע של אותו מעסיק. משרד האוצר פעל שנה אחר שנה, במסגרת חוק ההסדרים למשק, כדי לדחות את הפעלתו של סעיף זה, אותו יזם יו"ר ההסתדרות הקודם, עמיר פרץ.
בסוף 2007 הצליח יו"ר ההסתדרות הנוכחי, עופר עיני, לאלץ את האוצר להסכים להפעלתו של הסעיף. בהתאם לסעיף זה, החל מינואר 2008, עובד חברת כוח אדם שנשלח לעבוד אצל מעסיק ייהפך לעובד ישיר של אותו מעסיק בתום תשעה חודשי העסקה. לפיכך, עובדי חברות כוח אדם שהופנו לעבודה בינואר, ייהפכו לעובדים קבועים אצל המעסיק הסופי ב-1 באוקטובר.
"תקופת ההעסקה הזמנית קצרה מדי"
אחת העיריות שמנסה לעקוף את החוק היא עיריית ירושלים. במכרז לאספקת שירותי כוח אדם שפירסמה כלולים כמה תנאים מוקדמים להשתתפות במכרז - ובראש הדברים צוין כי העסקת העובדים בעירייה לא תעלה על שישה חודשים. תקופת ההודעה המוקדמת לפני פיטורים, שהיא בדרך כלל חודש ימים, תיכלל במניין חודשי ההעסקה הללו.
בנוסף, במכרז שפירסמה עיריית אשקלון לאספקת שירותי כוח אדם צוין, כי עובדים שתספק חברת כוח האדם לביצוע עבודות בעבור העירייה, יועסקו בה לא יותר משמונה חודשים.
ההסתדרות הגיבה אתמול בזעם על המהלך של הרשויות המקומיות: "זהו ניסיון לעקוף את החוק. נפעל נגד התופעה באמצעות צירופם להסתדרות של עובדי חברות כוח האדם הנשלחים לעבודות בעיריות אלה, וגם באמצעים משפטיים שננקוט נגד העיריות".
נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, קרא אתמול לשר התמ"ת, אלי ישי, לפעול להארכת תקופת ההעסקה הזמנית של עובדי חברות כוח אדם ל-18 חודשים. "קביעת תקופת ההעסקה הזמנית לתשעה חודשים בלבד היא קצרה מדי ואינה מעשית, מכיוון שהיא תגרום לכך שאלפי עובדי חברות כוח האדם יפוטרו על ידי אותם מעסיקים בסמוך לתום תקופה זו", אמר לין. לדבריו, הכפלת משך התקופה תאפשר למעסיק להכיר טוב יותר את העובד - ותפחית את מספר המפוטרים.
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "העירייה קולטת ומעסיקה עובדי חברות כוח אדם על פי החוק. משך העסקתם של עובדים אלה תלוי בסוג הפרויקטים, שהם רובם זמניים". מעיריית אשקלון לא התקבלה תגובה.
רשויות מקומיות עוקפות את החוק: דורשות לפטר עובדים לאחר 8 חודשים
חיים ביאור
1.7.2008 / 7:17