לדברי פוטאנין, נורילסק מעוניינת להרחיב את פעילותה בתחומי הברזל, האשלג, האורניום, הפחם והנחושת. "תפקידנו הוא להוביל את הקונסולידציה במגזר", אמר פוטאנין, אשר הוסיף כי יסכים לדלל את החזקותיו בנורליסק במסגרת מיזוג. עם זאת הוסיף כי לפחות 51% ממניות החברה הממוזגת יהיו בידיים רוסיות.
דבריו של פוטאנין באו לאחר שמועצת המנהלים של נורילסק החליטה שלשום על מינוי מועמדו של פוטאנין לתפקיד מנכ"ל החברה - שר התיירות לשעבר של רוסיה המקורב לקרמלין, ולדימיר סטרז'לקובסקי - המנכ"ל הרביעי בתוך 18 חודשים.
רוסאל - יצרנית האלומיניום הגדולה בעולם הנמצאת בשליטת אולג דריפסקה, האיש העשיר ברוסיה, ואשר מחזיקה ב-25% ממניות נורילסק - התנגדה למינוי סטרז'לקובסקי, בטענה כי הוא נעדר את הניסיון הניהולי הנדרש. רוסאל גם דורשת מרשויות הרגולציה לחקור את חוקיות החזקותיו של פוטאנין בנורילסק. דריפסקה אמר בשבוע שעבר כי רוסאל אינה מעוניינת בשלב זה במיזוג עם נורילסק, וכי מיזוג עשוי לעמוד על הפרק רק לאחר שרוסאל תבצע הנפקה ראשונה לציבור (IPO).
פוטאנין, ואיל כרייה רוסי אחר, מיכאיל פרוחורוב, הסכימו מוקדם יותר החודש על עסקת מניות ומזומן אשר שמה קץ למאבק בן 18 חודשים בין השניים, ואשר ביצרה את שליטתם בחברות הזהב והניקל הגדולות ביותר ברוסיה.
פוטאנין ישלם 6.5 מיליארד דולר במזומן וכן 35% ממניות פוליוס גולד - יצרנית הזהב הגדולה ברוסיה - תמורת נתח של 16.7% ממניות נורילסק בה מחזיק פרוחורוב. בעקבות העסקה יגדלו החזקותיו של פרוחורוב בפוליוס ליותר מ-60%, בעוד שהחזקותיו של פוטאנין בנורליסק, חברה הכרייה הגדולה ביותר ברוסיה, עתידות לצמוח ל-47% לפחות.
ההסכם בין פרוחורוב, האיש השישי בעושרו ברוסיה שהונו מוערך ב-19.5 מיליארד דולר, לבין פוטאנין שם קץ למאבק שניהלו השניים סביב חלוקת החזקותיהם המשותפות במכרות ניקל, מרבצי זהב ונכסי נדל"ן שצברו לאחר קריסת ברית המועצות.
השניים החליטו על סיום השותפות לאחר מעצרו של פרוחורוב באתר סקי בצרפת בינואר 2007, על רקע חשדות של סרסור, אשר בהמשך התבררו כחסרי בסיס. נורילסק נסחרת בשווי שוק של 41 מיליארד דולר ופוליוס בעלת שווי שוק של 8 מיליארד דולר.
בחודש מאי הודיע פוטאנין על כוונתו למזג את נורילסק עם פעילות הכרייה של איל מתכות רוסי אחר, אלישר אוסמנוב. מטאלואינווסט, החברה שבה שולט אוסמנוב באמצעות חברת האחזקות גלאגר, מחזיקה בעיקר במחצבי ברזל ופלדה.
קדחת מיזוגים ורכישות שאחזה באחרונה במגזר הכרייה הרוסי באה על רקע רצונו של הקרמלין לרכז את הפעילות במגזרים שהתפצלו לחברות רבות בשנות ה-90, כשאת רוסיה שטף גל של הפרטות.
מיזוג במגזר הכרייה הרוסי נתפס לדעת מומחים מסוימים כחיוני כדי להתמודד מול ענקית הכרייה שתיווצר במקרה של מיזוג בין BHP ביליטון וריו טינטו. הנציבות האירופית פתחה בסוף השבוע בבדיקת המיזוג המוצע בין שתי החברות, על רקע הערכות כי יהיה כרוך בהפרת חוקי ההגבלים העסקיים של אירופה.
BHP ביליטון, חברת הכרייה הגדולה בעולם, הגישה בשנה שעברה הצעת רכש עוינת לריו טינטו, חברת הכרייה השלישית בגודלה בעולם, המוערכת ב-170 מיליארד דולר. ריו טינטו דחתה את הצעת הרכש בטענה כי היא נמוכה מדי.
מיזוג בין שתי החברות ייצור חברה אשר תחזיק בשליש משוק הברזל העולמי, ונתחים גדולים בשוקי הפחם, האורניום והאלומיניום. הרגולטור בארה"ב כבר אישר את המיזוג, אולם רשויות הרגולציה באיחוד האירופי ובאוסטרליה נוטות שלא לאשר את העסקה.
מלחמות האוליגרכים מתחדשות: פוטאנין הצליח למנות את מועמדו למנכ"ל ענקית הניקל הרוסית נורילסק
נמרוד הלפרן
10.8.2008 / 15:53