לפני כחצי שנה אושרה תוכנית החירום למשק החשמל, שנועדה להגדיל מיידית את כושר ייצור החשמל בישראל. מדובר בתכנון מקבילי של חמש תחנות כוח חדשות, בהיקף כולל של 1,375 מגה-ואט: שלוש תחנות כוח במחזור משולב (מחז"מ) - בשטח חברת OPC ברמת חובב, בתחנת אשכול שבאשדוד ובתחנת חגית הסמוכה לצומת אליקים; והצבת שתי טורבינות במחזור פתוח (500 מגה-וואט סה"כ) בשטח חברת החשמל ברמת חובב, שרכישתן מג'נרל אלקטריק תמורת 60 מיליון יורו כבר סוכמה.
כפי שנחשף ב-TheMarker, עלות התוכנית מוערכת בכ-7 מיליארד שקל, ועבור מימונה דרשה חברת החשמל את ייקור תעריפי החשמל בשיעור של 6.3% כבר כעת.
תוכנית החירום נדרשה כמענה לתחזיות שהציגה חברת החשמל ולפיהן קיימת וודאות של 100% לכ-25 שעות מחסור בחשמל בעונת הקיץ של שנת 2009 ולכ-50 שעות בקיץ 2010. בדו"חותיה הכספיים מציינת חברת החשמל כי תחזיות אלה מתבססות על פרמטרים כלכליים, דמוגרפיים ואקלימיים, וחושבו בתום "עבודה רחבת היקף של החברה בשיתוף יועצים חיצוניים".
נתונים אלה מהווים גם את הבסיס לתוכניות הפיתוח של חברת החשמל עד לשנת 2016. ואולם, חברת החשמל נמנעה בחודשים האחרונים מלהציג בפני רשות החשמל את תכנית הפיתוח, וחויבה לעשות כן רק לפני כשלושה שבועות, במסגרת דיון שהתנהל במשרד התשתיות. עם העברת התוכנית לידי הרשות, החלו גורמים מקצועיים ברשות להטיל ספק, הן בתחזיות הביקושים שעמדו בבסיס התוכנית והן בנתונים אודות היקף כושר הייצור החזוי.
לטענת הגורמים, תחזית הגידול בביקוש השנתי הממוצע לחשמל הינה גבוהה מדי. כך, נטען כי לעומת גידול חזוי של 6%-7% בביקושים לחשמל בשנת 2008 יסתכם הגידול בשנה זו בכ-5.5% בלבד. עוד נטען, כי תחזיות האימים של חברת החשמל מבוססות למעשה על שיאי הביקוש (ולא על הביקוש הממוצע), כשתחזיות שיאי הביקוש הוצמדו באופן שרירותי לתחזיות הגידול בביקוש הממוצע במשק, אף שבפועל הגידול בשיאי הביקוש מתון יותר.
לפי נתוני חברת החשמל, עולה עקום שיא הביקוש בשיעור של 4.7%, אך לדעת רשות החשמל ראוי שיעור הגידול לעמוד על 4% בלבד. אם לא די בכך, הרי שברשות טוענים כי למרות שתחזיות חברת החשמל "פיספסו" את שיאי הביקוש בעבר, המשיכה החברה להגדיל את שיאי הביקוש הצפויים בשיעור זהה משנה לשנה.
בנוסף, נדהמו ברשות החשמל לגלות כי תחזיות חברת החשמל עד לשנת 2016 אינן משקללות כלל כניסתם של יצרני חשמל פרטיים, ייצור חשמל משולב בקיטור במפעלי תעשייה (קו-גנרציה), ואף לא את תחנות הכוח הסולריות אותם מייעד משרד התשתיות לפעילות ייצור כבר ב-2012. כמו כן, לא משקללת התוכנית את ההסדר להפחתת הביקוש לחשמל בשעות השיא ("פסגה ניידת" למשל) המשליך במישרין על ערכי שיאי הביקוש. באופן שכזה, הופחת לכאורה באופן מוטה כושר ייצור החשמל של המשק הישראלי לעומת הביקושים ההולכים וגדלים (שגם הם, בשיעור מוגזם לכאורה) וכך נוצר מצג מלאכותי של חסר חמור.
ל-TheMarker נודע עוד כי בימים האחרונים הוצגה במשרד התשתיות טיוטה ראשונית של הטענות, למרות שאלה עוד אמורות להיבדק לעומקן. מימוש תוכנית החירום במתכונתה הנוכחית עשוי להביא לרזרווה של 25%-30% בכושר ייצור החשמל במשק.
לפיכך, טוענים ברשות, כי ניתן לצמצם את מיידיות תוכנית החירום, ולרווח את לוחות הזמנים בה באופן משמעותי. בכך, תוכל המדינה לחסוך בעלויות מימון התוכנית (משום ביטול הפרמיה על זמן אספקה מהיר), וכן לשקול בשלב מאוחר יותר האם להפקיד את עבודות הקמת התחנות החדשות בידי חברת החשמל והאם בכלל יהיה בהן צורך לאור כניסת יצרני החשמל פרטיים ראשונים.
ברשות החשמל חושדים: חברת החשמל ניפחה את תחזיות הביקושים לחשמל - כדי להצדיק ייקור תעריפים
אבי בר-אלי
24.8.2008 / 18:01