יום המסחר הראשון בשבוע בבורסה של תל אביב צפוי להיפתח על רקע מגמה מעורבת של המדדים המובילים בוול סטריט בסוף השבוע בעקבות ירידה במחירי הסחורות ונתוני מאקרו חיוביים והודעתו הצפויה של משרד האוצר האמריקאי על הלאמת ענקיות המשכנתאות פרדי מק ופאני מיי. במקביל, המשיך המשבר הפיננסי לגבות קורבנות בארה"ב לאחר שבנק סילוור סטייט אוף נוואדה הפך למוסד הפיננסי ה-11 הקורס השנה.
ביום שישי, נחלש נאסד"ק נחלש ב-0.7% לרמה של 2,334 נקודות, דאו ג'ונס עלה ב-0.1% לרמה של 11,533 נקודות ו-S&P 500 השיל 0.2% לרמה של 1,275 נקודות. בשוק הסולידי נרשמו עליות במחירי אגרות החוב של ממשלת ארה"ב לתקופה של 10 שנים והתשואה עליהן ירדה ב-0.049% לרמה של 3.697%.
מחיר הנפט ירד ב-36 סנט ל-109.35 דולר לחבית במסחר האלקטרוני בניו יורק לאחר שסופת ההוריקן גוסטב, אשר הטילה את אימתה על מתקני הנפט והגז במפרץ מקסיקו, חלפה מבלי לגרום נזקים בהיקף שזרעו הסופות קתרינה וריטה ב-2005.
ביום חמישי הסתיים יום המסחר בתל אביב בירידות שערים: תל אביב 25 איבד 1.3% ל-990 נקודות ומדד ת"א 100 איבד 1.3% ל-905 נקודות. מדד הנדל"ם ירד ב-2.9% ומדד התל טק עלה ב-0.5% על רקע עליות חדות שנרשמו במניית גילת. מחזור המסחר הסתכם כ-1.7 מיליארד שקל.
הממשלה הציגה את סיכום חודש אוגוסט בו נרשמה ירידה בגבייה ממסים כמעט בכל הפרמטרים מתחילת השנה: הכנסות רשות המסים באוגוסט 2008 הסתכמו בכ-14.5 מיליארד שקל לעומת כ-15.8 מיליארד שקל באוגוסט 2007. בניכוי תיקוני החקיקה והתאמות, נרשמה ירידה ריאלית בשיעור של 9.1% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.
חששות השוק מהגעתה של האטה כלכלית גם לישראל שלחו בשבוע שעבר את מניות הבנקים הגדולים - ו - לירידות של 7.5% ו-6.6% בהתאמה. מאז תחילת השנה השלימו מניות שני הבנקים הגדולים ירידות של כ-30% ו-29%, בהתאמה.
ועוד במגזר הבנקאות: אחרי צניחה של 38% במניה מתחילת השנה, יו"ר בנק , שלמה זהר, ומנכ"ל הבנק, גיורא עופר, רכשו בימים האחרונים מניות דיסקונט בהיקף של כמיליון שקל כל אחד. הרכישות התבצעו במחירים של 6.1-6.03 שקלים למניה. זאת, לעומת מחיר של קרוב ל-10 שקלים בו נסחרה מניית הבנק בתחילת 2008.
מניית תיסחר היום על רקע החלטת חברת הדירוג מדרוג בשבוע שעבר להוריד דירוג האשראי של החברה, שבשליטת ורטהיים אחזקות ונתן חץ, בדרגה אחת ל-A1 עם אופק דירוג יציב. הורדת הדירוג של מדרוג מגיעה כשבועיים לאחר שמעלות S&P הורידה את הדירוג לחברה. במדרוג הסבירו זאת "בשל ההרעה המתמשכת ביחסי האיתנות של החברה נוכח ירידת השווי הסחיר של מניות כלל החברות המחוזקת, בשל החשיפה המטבעית ובשל חשיפת צרכי המימון לאור עליית המדד".
למרות הכנסות גבוהות מהציפיות, ב-UBS מאמינים כי צריך להמתין לבהירות נוספת בנוגע לביצועיה של . לדברי האנליסטים רוני בירון ורמי מאירסון, "נתוני החברה ברבעון השני עקפו את ההתחזיות אולם המבחן האמיתי של החברה טמון בתוצאותיה למחצית השנייה של השנה". בשל כך, השאירו בבנק את המלצתם "נייטרלי" אך הורידו את מחיר היעד למניית החברה ל-14 דולר למניה ממחיר היעד הקודם שעמד על 16 דולר למניה.
בבית ההשקעות כלל פיננסים מעלים תהיות לגבי תקפותן של הרמות הנוכחיות של מחירי הדשנים בעולם, ועקב כך החליטו להוריד את מחיר היעד ליצרנית הדשנים . בבית ההשקעות הותירו לחברה המלצה של "תשואת שוק". האנליסט אבירן רביבו הוריד את מחיר היעד למניה ל-72.6 שקל- 18% מתחת למחיר היעד הקודם.
תל אביב: המסחר צפוי להיפתח על רקע החרפת המשבר הפיננסי בארה"ב
יעל פולק
7.9.2008 / 8:11