הליש"ט הבריטי נחלש בשנה האחרונה ב-11% - הירידה החדה ביותר מאז הפיל ג'ורג' סורוס את המטבע ב-1992 וגרף בדרך רווח בסך למעלה ממיליארד ליש"ט. לעומת השיא שרשם ב-9 בנובמבר, נמוך כעת הליש"ט ב-16.5%. בעשרים השנים האחרונות, 5 הבריחות הגדולות מהליש"ט הסתכמו בירידה ממוצעת של 22% מהשיא ועד לשפל, לפי חישובי בלומברג.
הליש"ט חזק בכ-20% יותר מדי מול הדולר גם לאחר הירידה השנה, מעריכה חFX קונספטס, חברת קרנות הגידור ממוקדת המט"ח הגדולה בעולם. "הליש"ט מוערך ביתר רב מול הדולר", אמר ג'ון טיילור, מנכ"ל FX קונספטס. "הם ייאלצו להוריד ריבית. לא ברור לי על מי הם חושבים שהם עובדים כשהם ממתינים עם זה", אמר על הבנק אוף אנגלנד.
הבנק המרכזי של בריטניה הותיר את הריבית ללא שינוי באוגוסט, לאחר שהאינפלציה התגברה ל-4.4% - יותר מכפליים מיעד האינפלציה של הבנק המרכזי. האינפלציה הגבוהה מקשה על הבנק המרכזי להוריד ריבית, אף כי הכלכלה הבריטית חווה האטה בהובלת שוק הדיור. בפעמיים הקודמות בהן הצמיחה בכלכלה הבריטית הואטה, הליש"ט נחלש ב-19% מהשיא לשפל של אותה התקופה, לפי נתוני בלומברג.
ברבעון השני, כלכלת בריטניה לא צמחה כלל - לראשונה לאחר 63 רבעוני צמיחה רצופים. תקופת הפריחה באה על קיצה עם פרוץ משבר האשראי שפגע גם בבריטניה קשות, ובייחוד במגזר הנדל"ן שלה.
שר האוצר הבריטי, אליסטר דרלינג, אמר בסוף אוגוסט בראיון ל"גרדיאן", כי בריטניה עומדת בפני "המיתון הגרוע זה יותר מ-60 שנה". אף כי למחרת אמר דרלינג כי דבריו לא הובנו נכונה, וכי הוא התייחס לכלכלה העולמית, הנס-גונתר רדקר, ראש מחלקת אסטרטגיית מט"ח בבנק הצרפתי BNP פאריבה בלונדון, מסכים עימו. BNP פאריבה, שהיה החזאי המדוייק ביותר בתחום המט"ח בסקר שביצעה בלומברג ב-2007, צופה כי עד סוף השנה ייחלש הליש"ט ב-2.6% נוספים, לרמה של 1.72 דולר לליש"ט. "חלק משרי הממשלה כבר מתייאשים מהסיכוי כי הכלכלה תתאושש בשנתיים הקרובות, וזה כבר אומר הרבה".
סוחרי החוזים העתידיים צברו 47,285 חוזים נטו המהמרים על ירידת הליש"ט, לפי נתונים שפירסמה נציבות החוזים העתידיים בארה"ב (CFTC) בסוף השבוע. זהו הסכום הגדול ביותר לפחות מאז 1992. ביולי, לעומת זאת, הצביעו 1,460 חוזים נטו על הימור כי הליש"ט יתחזק.
אך בשל הנפילה המהירה כל כך של הליש"ט, כמה מדדים טכניים מצביעים על היפוך מגמה אפשרי. מדד החוסן היחסי של הליש"ט מול הדולר לשבועיים עמד בשבוע שעבר על 13 בממוצע - מתחת לרמה של 30 המצביעה על התחזקות קרובה. הפעם הקודמת שמדד זה ירד אל מתחת ל-20, הייתה בשבוע שהסתיים ב-8 במארס 1985, ובחודש וחצי שלאחר מכן, הליש"ט התחזק ב-21% מול הדולר.
הליש"ט הבריטית רושמת את הביצועים הגרועים ביותר; הליש"ט הבריטי נחלש בשנה האחרונה ב-11%
סוכנויות הידיעות
8.9.2008 / 14:21