בלמ"ס מזהים עלייה גבוהה בהוצאות לתצרוכת ב-2007 לאחר עלייה מתונה בהוצאות בשנת 2006. עלייה בהוצאות לתצרוכת משמשת גם מדד לבחינת רמת חיים וצמיחה כלכלית של משקי בית.
סעיף הדיור עלה ריאלית ב-11% ל-2,582 שקל לחודש. ההוצאה על מזון ללא פירות וירקות עלתה ריאלית ב-2.6% ל-1,583 שקל לחודש. ההוצאה על ירקות ופירות קטנה ריאלית ב-2.4% ל-371 שקל בחודש.
כרבע מסך ההוצאות של החמישון התחתון מופנות למזון וכרבע מסך ההוצאות של החמישון העליון מופנות לתחבורה ותקשורת.
בשנת 2007, הצטמצם במעט הפער בין ההוצאה הממוצעת לתצרוכת למשק בית בחמישון העליון לבין החמישון התחתון. ההוצאה הממוצעת לתצרוכת למשק בית בחמישון העליון היתה 17,951 שקל לחודש - פי 2.5 מההוצאה בחמישון התחתון, שעמדה על 7,086 שקל לחודש. בשנת 2006 עמד הפער על 2.6.
מנתוני הסקר עולה כי כרבע מסך ההוצאות של החמישון התחתון מופנות למזון וכרבע מסך ההוצאות של החמישון העליון מופנות לתחבורה ותקשורת.
8.2% החמישון התחתון: יותר ילדים - הוצאה נמוכה יותר על חינוך
החמישון התחתון מוציא על בריאות 4.7% מתוך סל ההוצאות שלו, כ-330 שקל בממוצע לחודש ואילו החמישון העליון מוציא 5.6% מתוך סל ההוצאות שלו על בריאות - 1,000 שקל בממוצע לחודש - פי שלושה מהחמישון התחתון.
בסעיף החינוך הפער בין החמישונים הוא פי 3.3. בלמ"ס מדגישים כי פער זה בולט מפני שהחמישון התחתון מאופיין במספר גבוה יותר של ילדים ואילו אחוז ההוצאה שלו על סעיף זה נמוך יותר מבין כלל החמישונים.
במהלך עשר השנים האחרונות משקי הבית בישראל עורכים את קניות המזון יותר ברשתות השיווק ופחות בשווקים ובמכולות השכונתיות.
8.2% מרכישות מכשירי כושר מתבצעות דרך הטלוויזיה
8.4% מסך הקניות בממוצע של מוצרי בידור ואלקטרוניקה כמו טלוויזיה, מכשיר DVD, מצלמה וכדומה, מתבצעות דרך האינטרנט ו-8.2% מסך הקניות של מכשירי כושר מתבצעות באמצעות בחירה מקטלוג או מהטלוויזיה.
ב-2007 לא חל שינוי חד בשיעור המנויים על טלוויזיה בכבלים או בלווין, כשב-1997 עמד שיעור המנויים על 62.9%, ולאחר עשור עלה ל-68%. החל משנת 2002 אף מסתמנת מגמת ירידה בשיעור המנויים, הנמשכת גם בשנת 2007.
נתוני הסקר של הלמ"ס התבססו על 6,17 משקי בית, שנדגמו ב-171 יישובים בארץ.
ההוצאה החודשית למשק בית עלתה ב-2007 ב-3.5% ל-11,584 שקל בממוצע בחודש
יובל מעוז
8.9.2008 / 15:34