ביום שני יקבל בנק ישראל את החלטת הריבית לחודש אוקטובר. לדברי הכלכלן הראשי במגדל שוקי הון, יוסי שווימר, צפוי הנגיד, סטנלי פישר, להשאיר את הריבית על ברמה של 4.25% ולא להעלותה חרף רמת האינפלציה הגבוהה הניצבת היום על 5%. להערכת מגדל, החשש לפגיעה בצמיחה הכלכלית בעתיד הנראה לעין יכריע את האינפלציה ולפיכך יבחר פישר בשלב זה להימנע מהעלאת ריבית.
מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט פגע בגבול העליון של התחזיות בשל סעיף הדיור שהפתיע לרעה. המדד בחודש ספטמבר יעלה להערכת שווימר ב-0.1%. תחזית זו עשויה אף לרדת במידה ותימשך הירידה החדה במחירי הנפט והסחורות. האינפלציה תגיע לתחום היעד של בנק ישראל, העומד על 1%-3%, ברבעון השני של 2009. כבר היום ניתן להבחין בירידה בציפיות האינפלציה הנגזרות משוק ההון ל-12 החודשים הקרובים, מרמה של 2.7% בחודש שעבר ל-2.6% כיום. ההאטה הכלכלית שתפקוד את המשק הישראלי צפויה להוריד את ציפיות האינפלציה מעבר למה שנראה היום.
הבנת האירועים בארה"ב ממחישה את העתיד להתרחש בישראל. העלייה בשיעור האבטלה במשק האמריקני תביא לירידה בצריכה הפרטית וזו תתורגם לפגיעה בייצוא הישראלי ותוביל גם לירידה בביקושים הפנימיים. מגמת הירידה באבטלה בישראל כבר נעצרה ואנו צפויים לראות עלייה באבטלה בטווח של שנה. נתון נוסף שיש לשים עליו דגש הוא הירידה בהכנסות המדינה ממיסים, שכן המשמעות היא עלייה בגירעון התקציבי.
החששות מהאטה כלכלית גדולים יותר מהחששות להתפרצות אינפלציונית, ולכן אנו מעריכים כי פישר יוריד את הריבית ברבעון הראשון של 2009. ברגע שחווים ירידות כה חדות בשווקים הפיננסים, עלייה באבטלה וירידה בביקושים הפנימיים ובייצוא, הדרך להאטה חריפה סלולה ובנק ישראל ייאלץ להגיב במדיניות מוניטרית מרחיבה. את המשמעות האמיתית של האירועים המתרחשים כעת בארה"ב נרגיש בחודשים הקרובים.
מגדל שוקי הון: בנק ישראל עשוי להפחית את הריבית במשק ברבעון הראשון של 2009
TheMarker
18.9.2008 / 12:46