החשיפה היחסית נמוכה של הסקטור הבנקאי הישראלי לנכסים הבעייתיים בארה"ב והצהרותיו של סטנלי פישר כי לא נשקפת סכנה לסקטור הבנקאי בישראל מובילים לאמון בשקל. האמון בא לידי ביטוי בהתחזקותו של המטבע הישראלי כשהוא מוחק את מרבית ההפסדים של השבוע האחרון ומסיים סביב הרמות של 3.45 על אף הירידות באחד העם.
השבוע התחיל עם סיוע משולב של ממשלות בלגיה הולנד ולוקסמבורג בסכום כולל של 16 מיליארד יורו לבנק פורטיס. הבנק הבלגי-צרפתי דקסיה זכה להזרמה של 6.2 מיליארד יורו, בבריטניה - ברטפורד אנג ביגסלי ענק המשכנתאות הולאם וחלק מנכסיו נמכרו לבנק הספרדי סנטנדר. גם גרמניה הצטרפה לקלחת עם סיוע לענקית ההלוואות, היפו נדל"ן, עם הזרמה של כ-35 מיליארד יורו.
לרשימה מצטרפות גם איסלנד ואירלנד אשר הגדילה לעשות והעמידה ביטחונות לטובת כלל הפיקדונות בשישה בנקים איריים שונים בסכום כולל של 400 מיליארד יורו. היקף החשיפה של סקטור הפיננסי באירופה למחנק האשראי הפתיע את המשקיעים כשבורסות אירופה רושמות ירידות שערים חדות.
נשיא הבנק המרכזי האירופי ז'אן קלוד טרישה פתח את הדלת בפני אפשרות של הורדת ריבית. במסיבת העיתונאים לאחר השארת הריבית ללא שינוי ברמה של 4.25%, אמר טרישה "כי סיכוני האינפלציה מצויים בירידה חיזקו את הספקולציות להורדת ריבית קרובה". היורו לא אחר להגיב כשהוא נחלש כנגד השטר הירוק.
השבוע הקרוב יהיה רווי ספקולציות לגבי תוכנית הסיוע כשאי הוודאות עדיין מרחפת מעל יכולתה להצליח. מבחינת הנתונים הכלכליים תוסט תשומת הלב מכיוונה של ארה"ב כשהנתון המשמעותי ביותר מכיוונה יהיה פרסום מאזן הסחר ביום שישי.
וול סטריט קיבל את אישור התוכנית בספקנות גדולה כשהמדדים המובילים מסיימים בירידות שערים. הנתונים הכלכלים של השבוע האחרון חיזקו את ההערכות כי הכלכלה הגדולה בעולם מצויה במיתון. סקר ISM למגזר התעשייתי צנח מקריאה של 49.9 באוגוסט ל-43.5 בספטמבר, משוק העבודה בארה"ב נגרעו כ-159 אלף משרות ומחירי הבתים צנחו בכ-16.3% משנה לשנה בשקלול של עשרים הערים הגדולות בארה"ב.
זרם הנתונים הקודרים חיזקו את ההערכות כי ריבית הפדרל ריזרב תרד ככל הנראה כבר בחודש אוקטובר, אך הקריסה של בנק ואקוביה והתמזגותו אל וולאס פרגו לא עצרה את השטר הירוק מלרשום את השבוע המוצלח ביותר מזה למעלה משש עשרה שנה.
ביום שלישי צפוי הבנק המרכזי האוסטרלי לבצע חיתוך של כ-0.5% בריבית מרמה של 7.0% ל-6.5%. מהלך זה עשוי להכביד משמעותית על הכלכלה באוסטרליה, זאת על רקע ההאטה בלחצי האינפלציה והחשש מפני המשך הירידה בפעילות הכלכלית ביבשת התחתונה. בבריטניה צפוי מרווין קינג אף הוא להודיע על הורדת ריבית של כ 0.25% לרמה של 4.75% על רקע מצבה העגום של הכלכלה הבריטית.
דולר/שקל: הטלטלה בשווקים לא פסחה על המסחר בדולר שקל אשר לאחר אישור חבילת הסיוע בסנאט זינק עד לרמה של 3.52 שקל לדולר. עיקר תשומת הלב הופנתה אל עבר התפתחויות סביב תוכנית הסיוע לסקטור הפיננסי בארה"ב אשר מתעדת לרכוש את כלל הנכסים הבעייתיים מגובי המשכנתאות, בכך לנקות את מאזני החברות ולהשיב את האמון והפעילות לשוק האשראי.
ההתרכזות סביב תוכנית הסיוע הסיטה את עיני המשקיעים מהעובדה שכלכלת ארה"ב מצויה על הדרך הבטוחה למיתון. אם יתפזר הערפל סביב התוכנית יתרבו הערכות כי לא יהיה בה די וככל הנראה יוריד הפדרל ריזרב את הריבית בפגישתו הקרובה. במידה ואכן יבוצע מהלך זה יפעל גידול פערי הריבית לטובת המטבע הישראלי.
החשיפה היחסית נמוכה של הסקטור הבנקאי הישראלי לנכסים הבעייתיים בארה"ב והצהרותיו של סטנלי פישר כי לא נשקפת סכנה לסקטור הבנקאי בישראל מובילים לאמון בשקל. האמון בא לידי ביטוי בהתחזקותו של המטבע הישראלי כשהוא מוחק את מרבית ההפסדים של השבוע האחרון ומסיים סביב הרמות של 3.45 על אף הירידות באחד העם.
פינוטק: הורדת הריבית בארה"ב תפעל לטובת השקל
TheMarker
5.10.2008 / 16:56