1. השקיעו יותר בחו"ל. הסיכונים בישראל גדולים.
2. כדאי להשקיע בנדל"ן בחו"ל, בעיקר ברוסיה.
3. השקיעו בשוקי הכספים של מדינות מתפתחות. המומלצות: רוסיה וברזיל.
4. הסיכון העיקרי לשווקים הוא פוליטי, למשל איראן.
5. רמות המחירים באירופה ובארה"ב גבוהות. מוטב להיכנס לשוק לאחר מפולת או ירידות חזקות.
ואיך נראים הדברים בתחילת אוקטובר 2008?
ההשקעות בנדל"ן בחו"ל הן מקור דאגה מרכזי בעבור אפריקה, ובעיקר של המשקיעים באג"ח שלה. מחנק האשראי, הנפילה בשווי הנדל"ן בארה"ב, הנפילות בבורסה של רוסיה והחשש ממיתון עולמי דירדרו את האג"ח של אפריקה לתשואה זבל דו-ספרתית. אחת מסדרות האג"ח שלה נסחרה אתמול בתשואה פנטסטית של 45%.
הבורסות של מדינות מתפתחות כמו רוסיה וברזיל קרסו בארבעה חודשים ב-60% וב40% בהתאמה. והיכן התגלה הסיכון העיקרי לשווקים? בעיקר באג"ח מגובות המשכנתאות שהורכבו במעבדות של ליהמן ברדרס וגולדמן סאקס, ולא במרתפי האורניום של טהראן.
ללבייב היתה באותה עת המלצה מעניינת לצעירים שמחפשים קריירה מעניינת ומתגמלת: "לצעיר כדאי ללכת ללמוד פיננסים, לנהל כסף של אנשים אחרים", הוא אמר. "אם הוא מוכשר, אפילו לא מוכשר במיוחד, הוא יכול לקבל חשיפה לעסקים גדולים וסמכויות יוצאות דופן. מיזוגים ורכישות הם דברים מעניינים שאפשר ללמוד מהם הרבה. בפיננסים אפשר לצמוח".
גם לבייב, מסתבר, נשבה בקסמיהם של בנקאי ההשקעות של וול סטריט ולונדון. גם הוא האמין כנראה שהם יודעים ליצור כסף יש מאין. על בסיס האמונה הזו הוא הקים את חטיבת הפיננסים וניהול ההשקעות של אפריקה, וגייס מיליארדי דולרים בהנפקות אג"ח.
עכשיו, כאשר בועות האשראי והנדל"ן הגדולות התפוצצו, ומרכזי הפיננסים בלונדון ובניו יורק מתחילים להזכיר אזורים מוכי אסון, האמונה של לבייב בתעשייה הפיננסית נשמעת הזויה כמעט כמו התשואות שלפיהן נסחרות האג"ח של אפריקה.
מבוא לפיננסים מאת לב לבייב
עמי גינזבורג
6.10.2008 / 7:46