וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

ענף הרכב נערך למיתון קשה: היבואנים מצמצמים הזמנות

דניאל שמיל

13.10.2008 / 7:59

ההאטה טרם הגיעה לשוק הרכב המקומי, אבל יבואנים צופים ירידות בביקוש ב-2009



>> "לשוק הרכב לוקח זמן להפנים, אבל אנחנו צופים האטה ניכרת", אמר ל-TheMarker גורם בכיר בענף הרכב. המיתון העולמי טרם הגיע לשוק הרכב המקומי, אך נראה שיבואנים מצמצמים את ההזמנות לתחילת 2009. "התחזית היא שיימכרו בשנה הבאה 180 אלף מכוניות לעומת 200 אלף השנה - ירידה של 10% - ויכול להיות שנעדכן את התחזיות למטה", אמר בכיר בענף. הערכות פסימיות יותר מדברות על ירידה של עד 40% במכירות בשנה הבאה.



גורם בענף ציין כי "ישראל די מנותקת והסוכנים וחברות ההפצה עצמאיים, כך שאין סכנה שיצרנים יגררו יבואנים למטה. כשיש היסטריה בשווקים, רבים מהיצרנים מוכנים למכור במחירי עלות ואפילו פחות מכך. המחיר הממוצע ליבואן יירד, ויהיו הזדמנויות יוצאות דופן".



עם זאת, בכיר בענף משמיע טענה הפוכה. "מחירי חומרי הגלם עולה והיצרנים יצמצו ייצור ולא ימכרו לישראל, שגם כך המחיר ליבואן בה הוא מהנמוכים בעולם", אמר. הבכיר הוסיף כי "היבואנים שרוכשים ביורו, שנהנו מהנחות כדי לפצות על המטבע החזק, כבר לא יוכלו לקבל את ההנחות. היצרן ירוויח מזה".



מנהל ביבואנית רכב ציין כי יבואנים מצמצמים הזמנות, אבל רק לזמן מוגבל. "זה לא נורא לעצור לחודש. אין סיבה לקחת סיכונים, ועדיף לראות לאן השוק יילך", אמר המנהל והוסיף: "ייתכן שהשפעה של המשבר על השוק המקומי תהיה הפוכה - והמחירים הנמוכים דווקא יגדילו את המכירות". עם זאת, יבואן אחר סיפר על הפסקת המגעים שהוא מקיים עם היצרן עד שהמצב יתבהר.



אי הבהירות בענף רבה, ונובעת גם ממצבן של חברות הליסינג. החברות יספגו מכה בינואר, אז יירדו מחירי המכוניות המשומשות - מקור הרווח העיקרי שלהן. בנוסף, המשבר בשוק ההון פוגע ביכולתן לגייס כסף. בכיר באוצר העריך בשבוע שעבר כי חברת ליסינג גדולה תקרוס, ותגרור אחריה יבואן גדול.



ענף הרכב אולי יקטן גם במספר העובדים המועסקים בו. בכיר ביבואנית רכב צפה כי "יהיו פיטורים בכל הענפים. זה זמן טוב לאירגון מחדש וייעול".



השפעה שולית יותר של המשבר תהיה על השקות המכוניות החדשות. באחרונה הוצגו כמה דגמים חשובים מאוד לשוק המקומי, בהם פולקסווגן גולף, רנו מגאן, שברולט קרוז ומאזדה 3 החדשה. בכיר בענף העריך כי "בתחילת השנה לא יושקו מוצרים חדשים, כי השקה גרועה יכולה להשפיע על אורך חיי הדגם. נראה שההשקות החדשות יידחו לרבעון הראשון".



גם ענף רכבי היוקרה נערך לטלטלות. לדברי בכיר באחת היבואניות, "אנחנו שוק של מצב רוח. הציבור דוחה כעת קניות חיוניות, שלא לדבר על מוצרי פרימיום". הבכיר הוסיף כי "אם המצב בשווקים יתמתן, הרבעון הראשון יהיה סביר".



יבואניות היוקרה מציעות שלל מבצעים, ומנסות לקדם את המכירות בכל דרך. גם היבואנים של המכוניות העממיות יותר מציעים מבצעים והנחות, כולל טרייד אין מעל מחיר המחירון ומימון נדיב. קוני רכב חדש יכולים לזכות בהנחה של 7,000 שקל על מכוניות בקבוצה 2 לפני מיקוח.



ואולי יש כאלה שירוויחו משינוי מגמה בענף הרכב. סוחר גדול של מכוניות משומשות אמר כי "שוק המשומשות היה תקוע כל השנה, ובשנה הבאה תהיה בו דווקא התחזקות. יד שנייה היתה פחות כדאית מקניית מכונית חדשה, אבל עכשיו המצב התהפך. התחזית שלי היא שאנשים שקיבלו פעם מכונית מהעבודה ייקנו כעת מכוניות מיד שנייה".



ג'יי.די פאוור: שוק הרכב העולמי יצטמצם מאוד בשנה הבאה



>> מכון המחקר JD Power פירסם בסוף השבוע תחזית מדאיגה בנוגע לתעשיית הרכב. לפי התחזית, שוק הרכב העולמי "יקרוס לחלוטין" ב-2009.



חוקרי המכון מנו שורה של סיבות לקריסה, ובראשן מחנק אשראי שממנו יסבלו יצרניות הרכב וביקוש מצומצם בשווקים השונים. לערכתם, רוכשי הרכב בעולם יימנעו מהוצאות גדולות ויידחו את החלפת המכונית.



להערכת ג'יי.די פאוור, גם סין, הודו ורוסיה יושפעו מן המשבר, וגם שם תורגש האטה. הירידה בביקוש תביא לעודף ביכולת הייצור, שעלול לגרום לפיטורים וקיצוצים ביצרניות השונות.


טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully