ואולם, אומר שיוו, לירידה החדה בהוצאות הפרטיות, שהן כ-70% מהתמ"ג האמריקאי, עשוי להיות צד חיובי: "בטווח הקצר ההשפעה תהיה שלילית, אבל בטווח הארוך יותר תהיה לכך השפעה חיובית, מכיוון שהצרכן האמריקאי יגדיל את חסכונותיו".
קודם שהצטרף למרימן, קורהאם פורד ב-2007, ניהל שיוו את פעילות הבנקאות להשקעות בתחומי הטכנולוגיה, המדיה והטלקום של בית ההשקעות פונק-זיגל. בעבר שימש שיוו גם כחשב ומאוחר יותר כסמנכ"ל הכספים של קבוצת המלונות של חיים שיף וכן כסמנכ"ל הכספים של פטרולגז.
השווקים הנזילים והסחירים ביותר, אומר שיוו, מנקזים לתוכם את הלחצים שנוצרו דווקא בשווקים הלא-נזילים. "אם גוף מסוים ביצע השקעה בנכס במקום כלשהו בעולם והוא זקוק לנזילות - בין אם מכיוון שיש לו הלוואות רבות וחלק מהשקעותיו מפסידות כסף או בין אם מכיוון שהבנקים המלווים שלו ממונפים יתר על המידה וזקוקים נואשות למזומנים - הוא לא יכול למכור את הנכסים האלה בין-לילה. התוצאה היא שגופים כאלה מוכרים כל מה שהם יכולים היכן שאפשר - בשווקים הנזילים".
לדבריו, רק הניסיון השני של ממשלת ארה"ב וממשלות נוספות בעולם פתר את הבעיה: "התפקיד הראשי של השווקים הוא לתת אינדיקציות טובות למחירי נכסים, כדי שקונים ומוכרים יוכלו לבצע עסקות.
"שווקים מרכזיים רבים - שוקי ההלוואות הבין-בנקאיות, שוקי ניירות הערך המסחריים ושווקים גדולים נוספים - נכשלו בניסיונותיהם לתת אינדיקציות כאלה. הצעתו הראשונית של שר האוצר האמריקאי, הנרי פולסון, הסתפקה בתוספת של נזילות, אבל לא התייחסה לאובדן האמון בשווקים. התוצאה היתה נפילה של 1,000 נקודות נוספות בדאו ג'ונס.
"עכשיו יש סימנים לכך שהשווקים אולי מתחילים לתפקד. עדות אחת לכך היתה מכירת נכסי ליהמן ברדרס, שהעניקה מחירים לנכסים שקודם לא היו להם מחירים. עדות נוספת היא הזרמת ההון של ממשלת ארה"ב ישירות למוסדות פיננסיים. הצעדים האלה, וצעדים נוספים שיגבירו את הנזילות בשווקים, יסייעו לשווקים הפיננסיים להתייצב".
גם כשהמערכות יתייצבו, שיוו רואה רמת ריבית גבוהה יותר: "הריביות חייבות לגלם סיכונים סיסטמיים ולא-סיסטמיים וייתכן שיש מי שיטען כי במשך תקופה ארוכה הריביות לא גילמו את הסיכונים האלה בצורה טובה. אפשר לצפות לכך שהריביות בשיווי המשקל החדש יהיו גבוהות מהריביות ששררו לפני שלושה חודשים, תחת הנחה שהממשלות יניחו לשווקים לפעול".
עם זאת, אומר שיוו, הזדמנויות כבר צצות: "כבר לפני שנה - אחרי נפילת אחת הקרנות של KKR (אחד מגופי ההשקעה הפרטיים הגדולים ביותר בארה"ב - נ"ל) ובהמשך עם קריסת בית ההשקעות בר סטרנס - הייתי פסימי מאוד ויעצתי ללקוחות שלנו להיצמד למזומנים כדי לנצל הזדמנויות קנייה. עכשיו הזדמנויות הקנייה האלה נמצאות בכל מקום".
"המשבר מתגלגל לשווקים הריאליים"
מאת נתן ליפסון
17.10.2008 / 6:48