מאת חני ברבש
כ-1.52 מיליון צופים בממוצע מגיל 4 בכלל האוכלוסייה צפו בטלוויזיה בחודש אוקטובר מדי ערב בשעות השיא (23:00-20:30) - עלייה של 11.9% לעומת ספטמבר 2001, אז צפו 1.36 מיליון צופים בממוצע, ועלייה של 6.9% לעומת אוקטובר 2000 אז צפו 1.42 מיליון צופים בממוצע. זהו החודש השני ברציפות שבו חלה עלייה בצפייה הכללית בטלוויזיה ב-2001. בינואר-אוגוסט נרשמה ירידה בצפייה הכללית מדי חודש. בספטמבר עלתה הצפייה הכללית ב-7.8%, לעומת ספטמבר 2000, ל-1.36 מיליון איש.
בחודשים הראשונים של 2001 רבו הטענות כי שינויים בהרגלי הצפייה אינם מסוגלים להסביר ירידה חדה במספר הצופים, בשיעור של 4%-9% מדי חודש עד ספטמבר. עוד נטען כי גם אם צופים נוטשים את הערוצים הכלליים, 1 ו-2, הם לבטח פונים לערוצים מתמחים, כמו הערוצים בכבלים, ולא נוטשים את המסך לחלוטין.
עתה נראה כי סיבה אפשרית לעלייה בצפייה בטלוויזיה, שעליה מצביעים נתוני הצפייה לספטמבר ואוקטובר, היא שינוי בהרגלי הצפייה, בין השאר, על רקע האירועים הביטחוניים-פוליטיים בישראל ובעולם. חמש מעשר התוכניות המובילות באוקטובר היו מהדורות חדשות.
ואולם הסבר נוסף הוא שיפור מערכת מדידת הצפייה האלקטרונית פיפל מיטר, המופעלת על ידי חברת טל-גאל עבור הוועדה למדרוג. בחודשים החולפים עודכן מדגם משקי הבית שעליו מבוססת המערכת. מספר משקי הבית הבעייתיים ירד, ובנוסף החלה מדידה שוטפת של משקי הבית שעברו לשירותים דיגטליים (כבלים ולוויין) - כ-20%-25% ממשקי הבית בישראל.
מנתוני אוקטובר עולה כי בצפייה בערוצים 1 ו-2 חלה עלייה בהשוואה לספטמבר 2001. בערוץ 2 חלה עלייה של 18.6% בצפייה לפי משקי בית, מ-9.7% בספטמבר ל-11.5% באוקטובר, ועלייה של 16.3% בצפייה לפי פרטים מגיל 4. בערוץ 1 חלה עלייה של 29.3% בצפייה לפי משקי בית, מ-7.5% בספטמבר ל-9.7% באוקטובר, ועלייה של 31.4% בצפייה לפי פרטים. ואולם בהשוואה לאוקטובר 2000 חלה ירידה בצפייה בשני הערוצים (ראו טבלה).
בערוץ 2 חלה ירידה של 17.9% בצפייה לפי משקי בית - מ-14% ל-11.5% - וירידה של 17.4% בצפייה לפי פרטים. בערוץ 1 חלה ירידה של %13.4 בצפייה לפי משקי בית - מ-11.2% ל-9.7% - וירידה של 16.4% בצפייה לפי פרטים.
מבדיקת נתוני הצפייה בערוץ 2 מתברר כי העלייה בצפייה אינה רק בשעות צפיית שיא (פריים טיים), אלא בכל שעות היום, החל מרצועת הבוקר בין 06:45 ל-09:00 ועד רצועת הלילה בין 23:00 ל-00:30. בחלק משעות השידור החלה העלייה בצפייה לפני כארבעה חודשים, אך רק בחודשיים האחרונים חלה עלייה בצפייה בכל שעות היום.
זכייניות ערוץ 2 זוקפות את העלייה בצפייה לזכות לוחות שידורים חדשים, אך בהחלט ייתכן כי היא נובעת ממדידה יותר מדויקת, ששופרה לאחר שזכייניות ערוץ 2 איימו לעזוב את הוועדה למדרוג.
באוקטובר שודרו תוכניות מיוחדות שמשכו מספר גדול במיוחד של צופים והעלו את שיעורי הצפייה הממוצעים. בלט במיוחד משחק הכדורגל בין ישראל לאוסטריה ששודר בערוץ 1 ב-27 באוקטובר, ואשר בו צפו 946.5 אלף צופים. בתוכנית של זכיינית ערוץ 2 רשת, "אנשי הרייטינג", צפו 695 אלף צופים. התוכנית עסקה במשפחות מדגם הפיפל מיטר, ועוד לפני שידורה פנו זכייניות אחרות לוועדה למדרוג בבקשה להגדיר מראש מה ייחשב נתון צפייה לא סביר בתוכנית, מאחר שלטענתן למשפחות הפיפל מיטר יש עניין מיוחד בתוכנית, ולכן תיתכן הטייה בנתוני הצפייה.
בפועל לא התקבלה החלטה, אך לאחר שידורה פירסמה הוועדה למדרוג הודעה: "הרייטינג של 'אנשי הרייטינג', ששודרה ב-21 באוקטובר, עלול שלא לייצג רייטינג אופייני של אוכלוסיית הצופים אלא להיות רייטינג נסיבתי, המופק ממדגם של מערכת המדידה שעשוי להיות בעל עניין מיוחד בתוכנית".
מבדיקת התוכניות המובילות באוקטובר (ללא חדשות ותוכניות חד-פעמיות) עולה כי "מסע עולמי" עם אייל פלד, המשודרת על ידי זכיינית ערוץ 2 טלעד בימי חמישי, היא התוכנית הפופולרית ביותר, עם 363.2 אלף צופים בממוצע. במקום השני מדורגת "ספי" של זכיינית ערוץ 2 קשת, המשודרת בימי ששי, עם 328 אלף צופים; ובמקום השלישי "הכספת" של קשת, המשודרת בימי שלישי, עם 326.3 אלף צופים. "מיסטר בין", המשודרת בימי ראשון ורביעי, היא התוכנית הקבועה המובילה של רשת, עם 312.5 אלף צופים, וזאת על אף שמדובר בשידורים חוזרים.
"המהפך" של קשת בהנחיית אורנה דץ, המשודרת בימי שישי ב-19:15, כלומר לפני שעות צפיית שיא, מדורגת במקום הרביעי, עם 313.9 אלף צופים. מהפך" מדורגת במקום הראשון בקרב תוכניות ברצועת השידור 20:00-18:00.
נמשכת העלייה בצפייה הכללית בטלוויזיה
הארץ
5.11.2001 / 10:20