וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הקרנות הזרות מצהירות: "לא שינינו מדיניות לגבי ישראל"

מאת גיא גרימלנד

11.12.2008 / 8:04

בדיקת TheMarker מגלה: למרות ההאטה, קרנות ההון סיכון הזרות עדיין סומכות על ישראל וממשיכות לחפש בה השקעות חדשות. ההחלטה של בלו ראן ונצ'רס לצמצם את השקעותיה בישראל היא החריג ולא המאפיין של המתרחש בזירת הון סיכון המקומי



>> קרנות ההון סיכון הזרות מסרבות לזנוח את השוק הישראלי, כך עולה מבדיקת TheMarker. זאת למרות שהשבוע החליטה קרן הון סיכון בלו ראן ונצ'רס לצמצם השקעותיה בישראל ולהתמקד בסין ובארה"ב.



בלו ראן ונצ'רס היא קרן הון סיכון גלובלית שאינה מפעילה בישראל קרן ייעודית. היא גם ביצעה פה מעט מאוד השקעות - חמש בלבד מאז החלה לפני חמש שנים להשקיע בישראל - ובפועל השפעתה מועטה. היא חלק ממגמה שבאה לידי ביטוי בתקופה האחרונה: העדפת קרנות אמריקאיות להשקיע בבסיס האם שלהן - ארה"ב - על פני הזדמנויות בינלאומיות שמחייבות הכרות מעמיקה עם השוק המקומי, כמו ישראל.

לפני כמה חודשים דיווחנו על החלטתה של קריאוס קפיטל, חברת הלוואת הון סיכון, לשנות את המדיניות שלה ולהימנע מהשקעות בישראל.



למרות זאת, צריך לזכור שבתקופה האחרונה יש האטה כללית בהשקעות, גם על ידי קרנות הון סיכון ישראליות, כתוצאה מהמשבר הכלכלי. הרבעון הרביעי צפוי להציג מספרים קשים בכל הקשור להשקעות בחברות טכנולוגיה ישראליות. עד כה נרשמו עסקות השקעה ב-57 חברות, בעוד ברבעון השלישי נרשמו לפי חברת המחקר 129 IVC-ONLINE השקעות בחברות ישראליות.



שני משקיעים פרטיים (אנג'לים) אמרו שיזמים רבים מתוודים בפניהם שאינם מצליחים בימים אלה לגייס מקרנות הון סיכון. "הקרנות מקשיבות להם. אפילו בחלק מהמקרים מציעות הסכם השקעה, אבל אז מתחרטות. הן בפאניקה. יש להן הון להשקיע אבל הן מפחדות". כך שההחלטת בלו ראן ונצ'רס לצמצם את ההשקעות בישראל משקפת תופעה רחבה יותר של התמעטות השקעות בכלל ברבעון הרביעי.



יש לעשות חלוקה ברורה בין קרנות הון סיכון גלובליות לקרנות הון סיכון אמריקאיות שפעילות בישראל באמצעות קרנות ייעודיות, מהסוג של סקויה ישראל, בנצ'מרק ישראל וגריילוק ישראל.



שמיל לוי, שותף מנהל בקרן הון סיכון סקויה, מסביר מדוע דרושה החלוקה: "בדיוק בכך מתבטאת המחוייבות לישראל. סקויה גייסה 200 מיליון דולר ב-2006 לקרן שצפויה להשקיע בישראל ולא מיועדת להשקעות במקום אחר. מבחינתנו זה זמן מצוין להשקעות חדשות. אנחנו עובדים כעת בפול ווליום ומעודדים יזמים לפנות אלינו". סקויה ביצעה בספטמבר האחרון השקעה בחברת קורליקס ולטענת לוי היא נמצאת במגעים להשקעות חדשות. מוסיף לוי: "כנראה שקרנות אחרות הן אופורטוניסטיות. יש קרנות שיהיה להן קל לגייס כסף ויש כאלה שלא. מי שלא יהיה לו קל - מצמצם את ההשקעות שלו".



קרן בנצ'מרק ישראל מחזיקה בדעה דומה לסקויה וסבורה שדווקא עכשיו כדאי להשקיע בחברות חדשות. בנצ'מרק השקיעה ב-2008 ב-14 חברות חדשות בישראל . ההשקעה האחרונה שלה היתה ב-1 באוקטובר בחברת גיגיה.



גם גריילוק ישראל לא שינתה ממדיניות ההשקעה הנוכחית שלה לא השתנתה והיא אינה יוצאת מישראל. רמי פיתאל, סמנכ"ל כספים בקרן הון סיכון גריילוק, אמר ל-TheMarker: "השבוע חתמנו על הסכם השקעה עם חברה חדשה. אנחנו לא משנים את הגישה שלנו לגבי השקעות בישראל. בלו ראן ונצ'רס, סברו אולי שהשוק צפוף מדי".



אלדד תמיר, מנכ"ל קרן ההשקעות של תמיר פישמן, העובדת בשיתוף פעולה עם קרן ההון סיכון האמריקנית DFJ (דרייפר-פישר-ג'ורווטסון), לא רואה שינוי במדיניות ההשקעה כלפי ישראל. "יש לנו 100 מיליון דולר המיועדים להשקעות בישראל. אני לא חושב שיש שינוי בעניין הזה. המצב אולי שונה בקרנות גלובליות שאין להן קרן ממוקדת. קרנות כאלה מוצאות כיום חברות בשוויים אטרקטיוויים ליד הבית. הפעילות הבינלאומיות שאליה נכנסו איפשרה להן להרחיב את הזדמנויות ההשקעה, אבל אם יש להן הזדמנויות מעניינות ליד הבית למה להתרחק?



"צריך גם להבין שיש צד פוליטי לעניין. כשהשותף יושב בארה"ב, רחוק מהעין ורחוק מהלב, קל יותר לוותר על השקעות במקומות רחוקים".



אדם פישר, שותף בקרן בסמר האמריקאית, פועל במתכונת שונה מזו של הקרנות הזרות האחרות. לבסמר אין קרן ייעודית לישראל, ובמובן הזה מתכונתה דומה לזו של בלו ראן ונצ'רס. לדבריו, אין שינוי במדיניות ההשקעות וישראל נחשבת לשוק לגיטימי בדומה לארה"ב.



"בסמר לא מבצעת השקעות רק בארה"ב, אבל מה שכן, רף ההשקעות כעת גבוה. ההחלטה האם לצאת מאזור מסוים תלויה יותר בסוג הקרן, ההיסטוריה שלה ומי השותפים. אולי בבלו ראן ונצ'רס לא עשו מספיק השקעות בישראל ולכן אפשר להבין את הלחץ לצמצם. בינתיים אני רואה הזדמנויות השקעה טובות בישראל, שסופגת את המשבר כפי שארה"ב סופגת".

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully