המסחר בוול סטריט הסתיים בעליות שערים למרות נתוני מגזר הייצור הקשים מהצפוי כשברקע עלה מחיר הנפט. דאו ג'ונס סגר מעל 9,000 נקודות, לראשונה מאז 5 בנובמבר.
דאו ג'ונס טיפס ב-2.9% ל-9,035 נקודות, נאסד"ק עלה ב-3.5% ל-1,632 נקודות ו-S&P 500 הוסיף 3.1% ל-932 נקודות. בסיכום שבועי עלה דאו ג'ונס ב-6.1%, נאסד"ק הוסיף 6.7% ו-S&P 500 עלה בסיכום שבועי ב-6.8%.
בשוק הסולידי, מחירי איגרות החוב לעשר שנים של ממשלת ארה"ב ירדו והתשואה עליהן עלתה ב-0.172% ל-2.416%.
בגזרת המקרו, הפעילות במגזר הייצור בארה"ב נפלה בדצמבר בשיעור החד ביותר זה קרוב לשלושה עשורים על רקע העמקת המיתון בארה"ב והתפשטותו ברחבי העולם. מדד מנהלי הרכש למגזר הייצור צנח בחודש שעבר לרמה של 32.4 - רמתו הנמוכה ביותר מאז 1980 - לעומת 36.2 בנובמבר. כך מסר היום מכון המחקר ISM. הנפילה של המדד, אשר ירד זה חמישה חודשים ברציפות, היתה חדה מתחזיות הכלכלנים למדד של 35.4.
המדד בוחן 300 חברות יצרניות בארה"ב, ובודק את הזמנותיהן, מצב התעסוקה, ההזמנות החדשות וסוכם את הנתונים לכדי אינדקס אחד שבו קריאה מעל 50 מעידה על צמיחה ואילו קריאה מתחת ל-50 מעידה על התכווצות והאטה במגזר הייצור
אחרי שמחיר הנפט ירד במהלך המסחר ביותר מ-6%, נסגר מחיר הנפט בעלייה. מחיר החוזים על הנפט מסוג Light Crude למסירה בפברואר עלה ב-3.9% ל-46.34 דולר לחבית.
מנספחי הונאת מיידוף: ממשלת אוסטריה תשתלט בימים הקרובים על בנק מדיצ'י הווינאי, לאחר שהבנק הפרטי נפגע קשות בשל חשיפה של 2.1 מיליארד דולר להונאת הענק של יו"ר נאסד"ק לשעבר, ברנרד מיידוף. הממשלה שוקלת למנות מפקח שיקבל מושב בדירקטוריון הבנק ויוכל לפסול כל החלטה שתקבל הנהלתו. צעדים שכאלה ננקטים על ידי רשות ניירות הערך האוסטרית רק במקרים שבהם ישנם חששות לגבי נזילותו של הבנק או לעבירה על החוק.
עוד בענף הבנקאות: מריל לינץ סיים אמש את דרכו כחברה עצמאית, 95 שנים אחרי הקמתו, לאחר שבנק אוף אמריקה (סימול BAC) השלים את רכישתו תמורת כ-33 מיליארד דולר במניות. בעקבות סגירת העסקה, עקף בנק אוף אמריקה את גיי.פי מורגן צייס (0.64% , 31.35) ואת סיטי (6.41% , 7.14) במונחי שווי נכסים, והיקף נכסיו מסתכם בכ-2.7 טריליון דולר.
בנק אוף אמריקה הודיע על רכישת מריל לינץ (0.0% , 11.64) ב-15 בספטמבר, שעה אחת בלבד לפני פשיטת הרגל של ליהמן ברדרס, ובכך חמק ככל הנראה מגורל דומה. העסקה הוערכה אז ביותר מ-50 מיליארד דולר, אולם שווייה נפל בהמשך לאחר שמחיר מניית בנק אוף אמריקה צנח ב-47%.
השנה החדשה הפסיקה את פעולתם של חלק מנגני הזון של מיקרוסופט (4.58% , 20.33). אלפי נגני זון של מיקרוסופט, התשובה של החברה לאייפוד של אפל, קרסו במפתיע ביום רביעי, בעקבות תקלה הקשורה לשעון הפנימי של הנגן. משתמשים שניסו אתמול להפעיל את הנגן שלהם נתקלו בהודעות שגיאה. יותר מ-2,500 הודעות של משתמשים לחוצים נרשמו אתמול בפורום התמיכה הטכנית למכשירי הזון באתר של מיקרוסופט.
במניות הישראליות, הירידות החדות בשוק ההון בשנה האחרונה הביאו לפגיעה לא רק בתיק הנכסים של המשקיעים אלא גם באופציות הניתנות לבכירים בחברות ולעובדים. דוגמא להתמודדות עם המצב הזה ניתנה אתמול על ידי חברת טופ אימאג (0.0% , 0.0). מניית החברה נפלה ב-66% בשנת 2008 ודירקטוריון החברה אישר ביצוע תמחור מחדש של האופציות במחיר קרוב יותר למחיר המניה כיום כדי "להגביר את התמריצים לעובדים ואת המוטיווציה".
טופ אימג', המפתחת תוכנות לעיבוד ולקליטה של מסמכים בארגון באופן אוטומטי, נותנת לעובדים את האפשרות לוותר על האופציות הקיימות שלהם, הניתנות למימוש במחיר של 3.17 דולר למניה, ולקבל במקומן אופציות הניתנות למימוש למניות במחיר של 1.3 דולר למניה. מחיר המימוש החדש אמנם נמוך פי 2.4 מהמחיר הישן, אך רחוק ממחיר המניה בשוק, העומד כיום על 67 סנט למניה.
בין המניות הישראליות שבלטו במסחר: קומברס שהוסיפה 6.2%, אלווריון שטיפסה ב-11.9%, גילת לוויינים שעלתה ב-11.5%, אמדוקס שטיפסה ב-7.5%, טאואר שהוסיפה 15.6% ובלופניקס שטיפסה ב-18.3%.
פתיחת שנה חיובית בוול סטריט
ניר צליק
3.1.2009 / 0:40