בנק מרכנתיל-דיסקונט, בנק אוצר החייל ובנק הפועלים נבחרו במכרז החשב הכללי להקים ולהפעיל קרן חדשה, בהיקף של 1.3 מיליארד שקל, שייעודה העמדת הלוואות לעסקים בינוניים. זאת במסגרת יישום תוכנית ההאצה.
הקרן, המבוססת על כספי מדינה בהיקף של 260 מיליון שקל שמונפו על ידי הבנקים הזוכים לסכום כולל של 1.3 מיליארד שקל, תתחלק בין הבנקים באופן הבא: 600 מיליון שקל בבנק מרכנתיל-דיסקונט, 400 מיליון שקל בבנק אוצר החייל ו-300 מיליון שקל בבנק הפועלים.
הקרן החדשה תסייע בקבלת אשראי למימון פעילותם של עסקים בינוניים, אשר גובה המחזור השנתי שלהם הוא 22-100 מיליון שקל. כזכור, בשבוע שעבר, כחלק מתוכנית ההאצה, הורחבו גם מקורות האשראי בקרן ההלוואות לעסקים קטנים לכ-440 מיליון שקל, באמצעות בנק אוצר החייל שזכה פעם נוספת במכרז החשב הכללי להרחבת הקרן. הקרן מופעלת גם באמצעות הבנק הבינלאומי ובנק מרכנתיל-דיסקונט.
במשרד האוצר מעריכים כי המהלך יביא בעקיפין להגדלת האשראי הניתן לעסקים גם בבנקים האחרים, כיוון שהקרן תאפשר מחזור חלקי של אשראי הקיים גם בבנקים אלה, דבר שיתמרץ גם אותם להעמיד אשראי חדש.
הבחירה בשלושה בנקים נועדה לייצר תחרות ביניהם על התנאים והשירות שיינתן לעסקים בינוניים ועם זאת לשמור על כדאיות הבנקים להעמיד את ההלוואות, כך שיתקבל מינוף גבוה. הבנקים שנבחרו הינם בעלי פריסה ארצית רחבה והם מחויבים להעמיד את ההלוואות בסניפיהם השונים בכל הארץ. כמו כן, במסגרת המכרז ניתן דגש לקיצור תהליכים ולצמצום לוחות הזמנים, ההלוואות בקרן יאושרו תוך פחות מ- 30 ימים מיום הגשת המסמכים וזאת לאחר בדיקה כלכלית חיצונית על ידי הגוף המתאם. הגוף המתאם שנבחר לרכז את פניות הקרן הוא חברת B.D.I, שמפעילה גם את קרן ההלוואות הממשלתית ליצואנים.
גובה ההלוואה שתינתן לעסק בינוני תהיה עד 8% מגובה המחזור השנתי שלו, כלומר אם המחזור השנתי בשנה הקודמת היה 100 מיליון שקל - יוכל העסק לקבל ההלוואה של עד 8 מיליון שקל. הלוואה תוחזר במהלך 5 שנים כאשר תינתן תקופת דחייה של שנה על החזר תשלומי הקרן ("גרייס"). המדינה תעמיד בטוחה להלוואה בהיקף של 70% ובכך תקל על עסקים בינוניים בכל הקשור להעמדת ביטחונות לטובת קבלת האשראי. הריבית על ההלוואה תהיה כמקובל במערכת הבנקאית להלוואות מסוג זה, אך סביר כי התחרות בין הבנקים תביא למתן הלוואות בתנאים אטרקטיביים יחסית.
קרן אשראי ממשלתית לעסקים בינוניים בהיקף 1.3 מיליארד שקל יוצאת לדרך; תעמיד אשראי בימים הקרובים
דקלה קפקא
9.1.2009 / 12:09