וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הפניקס והשקשוקה

עידו באום

12.1.2009 / 7:11

משפט וכלכלה



>> לעו"ד רם כספי יש מוניטין של דילמייקר, שנרכשו בשנים של טוויית קשרים, תפירת עסקות, לחישה על האוזניים הנכונות והכנת אותן "שקשוקות" - שבזכותן הרבה אנשים עשירים נעשו עשירים עוד יותר.

בימי האטה כלכלית, גם דילמייקר כמו כספי נקרא לתת שירות הפוך: דילברייקר (שובר עסקות).



כשהבינו בחברת הפניקס כי בעלי השליטה בבית ההשקעות אקסלנס, רוני בירם וגיל דויטש, לא יוותרו על מימוש האופציה שיש להם לחייב את הפניקס לרכוש מהם 41% ממניות אקסלנס - לא נותרה הברירה בידם אלא לשכור את שירותיו של כספי, שאליו ציוותו גם את עו"ד דליה טל שליוותה את העסקה. זאת, כדי לנסות לשקשק את ההסכם. בהפניקס קיוו שמתוך השקשוק ייפול מההסכם סעיף נסתר שיאפשר להיחלץ מההתחייבות, או לפחות ייצור מנוף לחץ על בירם ודויטש שיאפשר ניהול מו"מ על הפחתת תג המחיר.



הבעיה של הפניקס היא שמדובר בעסקה דו-שלבית שנחתמה בימי השגשוג הכלכלי. באותה עת בעלי המניות של הפניקס יכלו רק לשמוח על האופציה לרכוש בעתיד עוד נתח מבית ההשקעות. בל נשכח, עד ספטמבר 2008 בתי ההשקעות היו תרנגולת המטילה ביצי זהב. איש לא דמיין אפילו תסריט שבו מימוש האופציה פירושו החלפת הר מזומנים מזומן במניות ששוויין שליש ממנו.



לפי הטקטיקות המשפטיות של הפניקס אפשר להניח שלא נמצאו לה עילות משפטיות לפתוח את החוזה, ואפילו לא מנופי לחץ שיגרמו לבירם ודויטש לוותר על תג המחיר הגבוה ביותר שהם יכולים לדרוש. הם בהחלט ניסו לעשות את זה. למשל, ככל הידוע ניסו בהפניקס לבחון אם העובדה שהמנכ"ל יהלי שפי נשוי לאחותו של בירם מעוררת קושי משפטי שיכול להביא לביטול העסקה בדיעבד.



מבחינה משפטית, בירם מוגדר "קרוב" של שפי על פי חוק החברות. ואולם שפי נופל להגדרה זו. אילו היה המצב הפוך, כלומר אם שפי היה מוגדר בעל עניין אישי בעסקה, העסקה היתה מחויבת לעבור את המנגנון בחוק החברות לאישור עסקות שיש בהן עניין אישי. עורכי הדין של הפניקס לא הצליחו לייצר מהעניין האישי דילברייקר.



אין ספק שדירקטוריון הפניקס מחויב לבדוק כל דרך אפשרית להפחתת עלות המימוש כדי לצאת ידי חובתו המשפטית כלפי בעלי המניות. מצד שני, ספק אם מי מהצדדים רוצה להוסיף על העלויות הכרוכות בפרשה הזו גם משפט יקר. הסיפור של עסקת הפניקס-אקסלנס הוא סיפורן של הרבה עסקות מדורגות שנעשו בימי פריחה, ושכעת מבקשים בעלי ההון שהונם מידלדל להשתחרר מהן. צריך לקוות שבתי המשפט לא ייתנו להם לחמוק.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully