>> לידר שוקי הון הגישה לחברת החשמל ולרשות החברות הממשלתיות הצעה לגיוס הון בהיקף של 500 מיליון שקל עבור החברה באמצעות הנפקת אג"ח למשקיעים מוסדיים. מדובר באיגרות חוב בלתי סחירות וצמודות מדד, בעלות משך חיים ממוצע של 11 שנה.
הקבינט החברתי-כלכלי בראשות שר האוצר, רוני בר-און, אישר אתמול את ההנפקה, בערך נקוב כולל של עד 500 מיליון שקל, באמצעות לידר, שתשמש מפיצת האג"ח, וכן אישר להנפיק אג"ח נוספות מהסדרה. עם זאת, הצדדים עדין לא סיכמו על גובה הריבית שיישאו האג"ח. איגרות החוב לא יובטחו בשעבוד כלשהו, וכפי שהובטח בעבר לברוקרים של גיוסי חברת החשמל בחו"ל, אם החברה תפוצל במסגרת רפורמה מבנית, יועבר החוב למקטע ההולכה.
חברת החשמל נדרשת לבצע מדי שנה גיוסי הון בסך 4 מיליארד שקל עבור מימון תוכנית הפיתוח שלה, וכן עליה לבצע החזרי חוב בגין נטילת הלוואות או הנפקת אג"ח. עם זאת, פרישת ההחזרים של חברת החשמל מורה על לוח סילוקים לא ישר, כאשר ב-2009 יסתכמו ההחזרים אשר להם מחויבת החברה ב-5.9 מיליארד שקל, וזאת כשב-1 במארס תידרש החברה לפירעון של כמה הלוואות בו זמנית, בהיקף של כ-500 מיליון דולר.
לפני כמה חודשים גייסה חברת החשמל 250 מיליון שקל מבנק דקסיה-ישראל, ולפני כחצי שנה השלימה גיוס של 1 מיליארד דולר בארה"ב, בהנפקה שאותה הובילו בנקי ההשקעות סיטי וליהמן ברדרס (שקרס בינתיים). כפי שפורסם ב-TheMarker, החברה תיכננה לבצע גיוס הון נוסף בחו"ל, בהיקף של 1 מיליארד דולר, אך גיוס זה קוצץ באחרונה במחצית, כשבמקביל דיווחה החברה כי תתקשה בגיוס הון בשוק המקומי.
יש לציין כי חברת הדירוג S&P מעלות הודיעה לפני כשבועיים על הכנסת איגרות החוב של חברת החשמל המדורגות ב-AA+ לרשימת מעקב עם השלכות שליליות (CreditWatch Negative). זאת על רקע החזרי החוב עמם תידרש החברה להתמודד ב-2009 ולנוכח נזילותה הנמוכה.
לידר שוקי הון תגייס בעבור חברת החשמל 500 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים
מאת אבי בר-אלי
13.1.2009 / 9:51