"ישראל נמצאת בעיצומו של משבר מים שלא היה כמותו ב-80 השנים האחרונות. חודש ינואר 2009 הוא החודש היבש אי פעם. השנה נאסור על השקיית מדשאות באופן גורף. שיא המשבר עוד לפנינו ויחול ב-2009. לפיכך נשקלת הצעה להציב אוניות להתפלת מים מול חופי ישראל", כך הודיע בצהריים ראש מינהל המים פרופ' אורי שני לוועדת הפנים של הכנסת.
לדבריו: "הפער בין הביקוש להיצע ומצב האקוויפרים הוא החמור ביותר שידענו". עוד אמר שעד היום ירדה רק 55% מכמות המשקעים ביחס לממוצע הרב שנתי לתאריך הזה. המדובר בהמשך המגמה מ-2008 אשר בה ירדו 750 מיליון מטר קוב (מלמ"ק) בלבד, כאשר הממוצע הרב שנתי הוא 1,350 מלמ"ק.
שני הודיע שבכוונת רשות המים לנקוט בצעדים מיידים לטיפול במשבר כולל איסור גורף על השקייה ב-2009 של מדשאות פרטיות וציבוריות אשר אם לא ייושם יביא לפגיעה בלתי הפיכה באקוויפר החוף.
שני דיווח על הפחתה של 100 מלמ"ק של כמות המים שתוקצה לחקלאות כף שתרד ל-350 מלמ"ק. שני הסביר שכיום 80 מיליון מטר קוב של מים עוברים במכוני טיהור שפכים נשפכים ללא שימוש חוזר. באוצר הקצה מיליארד שקל על מנת שבתוך 4 שנים כל המים האלה ימוחזרו לחקלאות, ו-600 מיליון שקל מתוכם כבר הועברו בפועל. כמו כן, הוקם ברשות צוות מיוחד שיגיש את מסקנותיו בתוך שבועיים ושתפקידו הוא "למצוץ" את כל עודפי המים הקיימים במערכת כיום.
יו"ר הוועדה, ח"כ אופיר פינס (עבודה), אמר כי "יש משבר חמור במים אבל אין בארץ אווירה של משבר ואין התנהגות כמו משבר. אין חזון משותף ואין אסטרטגיה כוללת".
פינס קבל כי "יש רק הכרזות על מדיניות שמשתנה חדשות לבקרים על פי השינויים בכמות המשקעים. אנו מצפים מהממשלה לנקוט מדיניות נחושה ואגרסיווית הכוללת יעדים, לוחות זמנים, דרכי פעולה, אכיפה וענישה - כולל ענישה פלילית וסנקציות כלפי בזבוז מים. את נושא ההשקייה הציבורית צריך לנהל בנפרד עם מונים נפרדים וצנרת נפרדת מהצריכה הביתית - כמו את החקלאות והתעשייה - כדי שתהיה עליו שליטה מלאה. גם הכנסת אינה ממלאת כיום את תפקידה, ואין פיקוח של נבחרים על החלטות של רשות המים שיש להן השלכות כלכליות רחבות".
ח"כ דב חנין (חד"ש) טען ש"המדובר בהתנהלות מחדלית מזעזעת של המדינה. המשבר נגרם בחלקו כתוצאה ממשבר האקלים - ושיש להודות שאנו עומדים בפני מידבור ולהיערך לקראתו.
ראש מינהל המים: אנו נמצאים בעיצומו של משבר שלא היה כמותו כ-80 שנה; ינואר הוא החודש היבש אי פעם
צבי זרחיה
14.1.2009 / 17:05
פרופ' שני: "שיא המשבר עוד לפנינו ויחול ב-2009"