עשרות עובדים, ספקים ואפילו זוגות שתיכננו להינשא בקרוב בגן האירועים היוקרתי פריים (לשעבר גן אורנים) שבגני התערוכה, נדהמו אתמול לשמוע כי בעלי הגן, יוחאי פלג, נמלט מישראל. כפי שנחשף אתמול ב-TheMarker, פלג עזב את ישראל ביום שלישי בלילה כשהוא מותיר אחריו חובות בהיקף עשרות מיליוני שקלים.
חברו של פלג מספר כי משפחתו - אשתו, חמשת ילדיו ועמם גם נכדיו - נעלמו "כאילו בלעה אותם האדמה. הוא סיפר לאנשים שהוא הולך להביא כסף, אבל בשביל זה לא לוקחים את האשה והילדים".
"כל מי שעבד עם פלג, כמו ספקים ועובדים שצמודים אליו 17 שנה, המומים מההיעלמות שלו", אומר אחד הספקים הגדולים של גן האירועים. "כולם ידעו שיש קשיים ומיתון, אבל אף אחד לא האמין שהוא יקום ויברח". לדבריו, גן האירועים נותר חייב לו סכומי כסף גדולים. "אנחנו כועסים על כך שנשארנו קירחים מכל הצדדים, וכואבים על הזוגות והמשפחות שתיכננו אירועים במקום", הוא אומר.
ספק אחר מספר כי פלג נותר חייב לו עשרות אלפי שקלים, וכיום הוא כבר לא מצפה שהם יושבו לו. לדבריו, הוא נפגע בעיקר מהתנהגותו של פלג, משום שראה בו חבר אישי.
אסון רודף אסון
פלג חזר בתשובה לפני יותר מעשור בעקבות אשתו, ומתגורר כיום בירושלים. בעבר הוא היה מבעלי רשת המסעדות סבארו בישראל, ואף החזיק בכמה חברות קייטרינג, בהן מלח הארץ, ובמסעדת ברונו שבמגדלי עזריאלי. כזכיין של סבארו הוא אף פתח את המסעדה הראשונה של הרשת בהולנד, שהושקה באמסטרדם ב-2002. בנוסף, החזיק פלג בקומפלקס האירועים שבמרכז עזריאלי בבניין העגול.
ממסעדת ברונו בעזריאלי נמסר בתגובה: "קומפלקס האירועים במרכז עזריאלי שכולל את מסעדת ברונו אינו קשור לפלג, לא במישרין ולא בעקיפין. עובד אלכורת רכש את המסעדה כשנתיים ומאז אין לפלג שום קשר למקום".
באפריל 2002 רכש פלג את גן האירועים פריים, וכיום הוא מחזיק רק בו ובחברת פוד קונקשן, המפעילה את שירותי הקייטרינג במקום.
"רוב העסקים שיוחאי נגע בהם בשנים האחרונות לא צלחו, והוא יצא משותפויות בברונו ובסבארו", מספר אחד מחבריו. "הוא התחיל את הקריירה באולם האירועים בית בני ברית ב-87', ולאחר מכן פתח את הקומפלקס טוקסידו, שכלל שני אולמות אירועים בבית הטקסטיל בתל אביב. משם הוא פיתח עסקים בתחום המסעדנות והביא לישראל את סבארו".
לדבריו, "פגשתי אותו בפעם האחרונה לפני כמה חודשים. הוא אמר שהחליט לעזוב את כל עסקיו ולהתמקד רק בגן אורנים. האירועים שהתרחשו כעת מפתיעים וכואבים".
מקורביו של פלג מספרים כי הוא מחובר לראשי המשק, וחבריו הקרובים הם בכירי עולם העסקים והצבא. "הוא לא קרימינל", טוען אחד מחבריו. "בתחילה, כשהוא לא ענה לטלפונים, חשבנו שהוא חולה, כי לא מתאים לו לא לענות. הוא תמיד היה אדם מדהים שתורם המון כסף. ככל כנראה, הוא לא יכול היה לעמוד יותר מול אנשים מהשוק האפור. הוא גם עבר אירועים קשים בשנה האחרונה - החתן שלו נהרג בתאונת דרכים בהתהפכות ג'יפ בדרום, והבת שלו נותרה אלמנה עם תינוק".
באחרונה הוזכר שמו של גן האירועים לאחר שנעצר אחראי האבטחה במקום בחשד למעשים מגונים והטרדה מינית, בעקבות תלונה של צעירה שעבדה במטבח הגן. הצעירה, תחקירנית של ערוץ 2, התקבלה לעבודה במטרה לחשוף התנהלות לא תקינה במקום. לפי החשד, במהלך עבודתה במקום הטריד אותה מינית מנהל הלוגיסטיקה. במקביל, בדקה המשטרה באותה העת אם לפרשה זו היה קשר לתקיפתו של מנכ"ל קשת, אבי ניר, על ידי אלמונים לפני כחודשיים בתל אביב.
שומרים על עסק חי
המנכ"ל השכיר של גן האירועים, ניסים בן-נון, מנסה להמשיך את פעילות המקום ואף מנהל מגעים מרתוניים עם משקיעים במטרה למכור להם את הגן. "אנחנו מנהלים מו"מ עם כמה גורמים, וקבוצה אחת רצינית מאוד", אומר בן-נון. "נשארנו על המשמר ואנחנו מקיימים את האירועים של ימי חמישי ושל וראשון. לא ברחנו, אנחנו משנסים מותניים ומנסים להצליח לתפעל את המקום. כולם פה עובדים בהתנדבות, ומבחינתי אני אחרון האנשים שניצב בתור לקבל את המגיע לו".
ספקי הגן מדברים בשבחו של בן-נון על כך שהוא ממשיך להפעיל את העסק. "הוא העביר הוראה לכל הפקידות לענות לכל טלפון, לא להתחמק ולהגיד: 'הבעלים של המקום ברח לחו"ל ואנחנו המומים יותר מכם'", מספר ספק של הגן. "כולם עובדים שם בלי לקבל את השכר של החודש האחרון".
לדבריו, אתמול הגיע למקום עו"ד ששוחח עם הזוגות שאמורים להינשא בגן בקרוב, ואמר להם כי הם מתכוונים להמשיך להפעיל את העסק. "הם סגורים לאירועים עד סוף יולי", הוא אומר. בנוסף, מספר הספק, הובאה למקום חברת שמירה כדי שלא ייוצר מצב של ביזת ציוד על ידי ספקים ומשפחות שחייבים להם כסף.
לדברי בן-נון, "כרגע אנחנו מתנהלים מכוח האינרציה. יש ספקים שמוכנים להמשיך לעבוד עמנו ויש כאלה שלא - וגם אותם אני מבין. אבל אם מישהו רוצה לקבל משהו מכספו בחזרה, צריך לשמר את העסק חי. אין דרך אחרת".
גיל טייכמן, הבעלים של גיל טייכמן מערכות עיצוב ותאורה, אומר כי הוא ממשיך לעבוד עם המקום: "הם חייבים לי מיליוני שקלים, אבל לעת עתה אני נשאר לעזור. אני מאמין בניסיון של בן-נון ושהוא ייקח את המקום ויפעיל את העסק. צר לי מאוד על המקרה ולבי עם הנפגעים, שגם אני בהם. אעשה כל שאוכל כדי לעזור לבן-נון ולשפר את תחושת המשפחות".
"שילמתי 100 אלף שקל מראש, אני לא יודעת מה לעשות"
"שילמתי 100 אלף שקל מראש בתמורה להנחה של 6%, וכעת אני לא יודעת מה לעשות" - כך אומרת אמא לבן שהיה אמור להתתחתן בגן האירועים פריים (גן אורנים) החודש, לאחר שבעלי המקום, יוחאי פלג, נמלט מישראל. "שילמנו במזומן כי היה להם מוניטין טוב מאוד. הרגשתי שאני בבית ושאף אחד לא ידפוק אותי".
לאחר שנפוצה השמועה על בריחתו של פלג, הגיעו בליל רביעי כ-1,000 נפגעים, רובם זוגות ובני משפחתם, כדי לבדוק אם הגן פעיל ואם יוכלו לקבל את כספם בחזרה. לדברי אחת הנוכחות שם, אפשר היה לראות בבירור במקום את נוכחותם של דמויות מהשוק האפור שבאו לקבל את כספם.
לדברי האם, גני האירועים האחרים מנצלים את המצב הבעייתי שאליו נקלעו נפגעי פריים, ומציעים להם מחיר גבוה יחסית. "בינתיים כל נפגעי גן אורנים מתכתבים באמצעות מיילים, וננסה אולי להגיע יחד לאולם אחר ולסגור אתו על מחיר טוב".
במקום לחגוג, ענף האירועים העסקיים יורד ב-50%
לא רק גן האירועים פריים (גן אורנים) סובל מקשיים: ענף האירועים הפרטיים ואירועי החברות כולו סובל חווה תקופה קשה בימים אלה בעקבות המשבר הכלכלי והמיתון. החברות לא מקיימות אירועים עסקיים כבעבר, ועל אף שאנשים פרטיים מוכרחים לקיים את האירועים המשמחים בחייהם, הם עושים זאת בצנעה יחסית ובמחשבה על ההוצאות.
אחד ממפיקי האירועים מספר על ירידה משמעותית בפעילות האירועים העסקיים, הנאמדת בכ-50%. לדבריו, "לחברות הכי קל לקצץ באירוע של עובדים פנימיים, וגם את האירועים השיווקיים הם עושים בתקציב הרבה יותר קטן. יש הרבה ספקים וחברות הפקה שסומכים על השוק העסקי ונמצאים בבעיה של ממש, שגוררת גם פיטורי עובדים".
צפריר גינסברג, מנכ"ל קבוצת גיאות, הבעלים של מרכז האירועים קסיופאה ורשת פאפאגאיו, מספר על ירידה בתחום האירועים העסקיים: "רואים הידוק חגורה היסטרי של החברות. החברות ויתרו על חגיגות חנוכה וסוף שנה. אירועי קידום המכירות דווקא מתחזקים, מכיוון שחברות מקיימות פחות אירועים בעבור עובדים ויותר עבור מכירות והכנסות".
בכל הנוגע לאירועים פרטיים, המפיק אומר כי היא הירידה פחות מורגשת ונעה סביב ה-15%. "אנשים חוסכים, אבל רק בקצוות. אולי הם לא יזמינו פילה בקר אלא אנטריקוט, אבל אף אחד לא ידחה חתונה ובר מצווה".
מנפגעי פלג: "שילמתי 100 אלף שקל מראש - אני לא יודעת מה לעשות"
מאת עדי דברת
16.1.2009 / 7:27
הספקים של גן אורנים טוענים כי הבעלים יוחאי פלג חייב להם מיליוני שקלים ■ העובדים המומים והזוגות שאמורים היו להינשא בקרוב במקום חוששים שחתונתם תתבטל ■ כך הצליח האיש שהביא לישראל את סבארו להקים עוד ועוד מסעדות ואולמי אירועים - ואז להתרסק ולברוח