>> למה נזכרו עכשיו? תהינו בסוף השבוע שעבר כשהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הודיעה על החלטתה להגיש כתבי אישום נגד תשעה דירקטורים ונושאי משרה בכירים בבנק למסחר, בכפוף לשימוע.
בפרקליטות מאמינים כנראה כי מוטב מאוחר מלעולם לא. בפרשת ההונאה של אתי אלון התנהלו ומתנהלים משפטים פליליים נגד כל גורם שהיה מעורב, החל באלון עצמה ואחיה עופר מקסימוב וכלה באנשי השוק האפור שאליהם זרם הכסף הגנוב. רק הדירקטורים ונושאי המשרה הבכירים בבנק לא הועמדו לדין פלילי. אמנם 22 בכירים חויבו לשלם למפרק הבנק למסחר סכומי כסף במסגרת הסכם פשרה, אבל זה אינו מתקרב לסנקציות הפליליות שניחתו על ראשי מנהלים אמריקאיים שהיו אחראים להונאות כמו אנרון, טייקו ודומיהן.
בכירים בפרקליטות סברו עוד ב-2005 כי יש למצות את הדין גם עם בכירי הבנק שקרס. אלא שהחקירה היתה מורכבת מהצפוי בגלל שנגעה להיבטים הקשורים לשוק האפור וארגוני פשיעה. בנוסף, הופקדה החקירה בידיה העמוסות של היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות (יאחב"ל). הוסיפו על כך כמויות חומר חקירה גדולות, נחקרים שהם אנשי עסקים המגובים בטובי עורכי הדין ואת העובדה שמארג העבירות מחייב גיבוש תזה מורכבת ותקדימית - ותקבלו תיק שלקח שלוש שנים לגבשו.
חלק גדול מהעבירות מתמקד במחדלי הפיקוח על הנעשה בבנק. הדברים אמורים במיוחד במי שהיו חברי ועדת הביקורת של הבנק שצריכה להיות לב ליבו של מערך הפיקוח הפנימי. אין ספק כי מערך הפיקוח הפנימי של הבנק למסחר כשל, השאלה היא אם ניתן לגזור מהמחדל אחריות פלילית. דו"ח גושן בנושא הממשל התאגידי מטיל אחריות כבדה על ועדת הביקורת בתאגיד וגישת הפרקליטות היא שבתאגיד בנקאי, כמו הבנק למסחר, הפיקוח והאחריות צריכים להיות חמורים במיוחד.
לא רק מחדלים. חלק מהעבירות המיוחסות לבכירים (ולא ברור למי מהם) יוצרות את הרושם שיש לפרקליטות בסיס לחשד כי בכירים בבנק למסחר פעלו כדי להסתיר מהציבור את גודל הפיאסקו שיצרה אלון. זה כבר עניין חמור.
משפט בכירי הבנק למסחר עלול להימשך זמן רב. עקב הפוטנציאל התקדימי של התיק ספק אם יסכימו בפרקליטות להסדרי טיעון שאין עמם הודאה משמעותית באחריות. המחלקה הכלכלית בפרקליטות מתמחה בתיקים למרחקים ארוכים. תשאלו את עו"ד ישראל פרי. המחלקה הכלכלית בפרקליטות הגישה את כתב האישום נגדו בפרשת הארגון למימוש האמנה לבטחון סוציאלי גרמניה-ישראל ב-2002, שש שנים לאחר ביצוע העבירות הראשונות (ובערך בזמן בו קרס הבנק למסחר). המשפט עצמו נמשך עוד שש שנים. לבכירי הבנק למסחר כדאי גם להסתכל על העונש שקיבל עו"ד ישראל פרי - 12 שנות מאסר. כלומר, הזמן שחלף לא הקהה את העונש. ערעורו של פרי בעליון ממתין להכרעה.
החומרה במקרה של פרי נגזרה בין היתר מכך שהקורבנות היו מקבלי פנסיה אינדיווידואליים. מצב דומה לזה של חוסכים ומפקידים בתאגיד בנקאי. לכן, גם אם משפט בכירי הבנק למסחר יימשך זמן רב הפרקליטות לא תהסס לדרוש בו עונשי מאסר, בהנחה שתושג הרשעה.
משפט הדירקטורים של העשור הבא
עידו באום
18.1.2009 / 7:07