כשהכומר מרטין לותר קינג קיבל את פרס נובל לשלום ב-1964, הוא מיקד את הנאום שלו לא במה שהושג, אלא במה שעדיין נותר לעשות. אחרי יותר מארבעה עשורים, חוקרים באקדמיה טוענים שהוא היה נוקט באותה גישה ברגע היסטורי זה - השבעתו של הנשיא השחור הראשון, בזמן שהאומה האמריקאית מתמודדת עם המשבר הכלכלי הגדול ביותר מאז השפל הגדול.
המשבר הנוכחי עלול להרחיב את הפערים הכלכליים - כבר עכשיו גדולים - בין שחורים ללבנים ולהקשות על מימוש חלומו של קינג להגיע לשוויון כלכלי באמריקה.
"אני מאמינה שד"ר קינג היה מזהיר אותנו לא לנוח על זרי בחירתו של נשיא שחור ולומר שסיימנו את העבודה", אמרה קנדרה קינג, פרופסור עמית לפוליטיקה באוניברסיטת אוגלת'ורפ אטלנטה. "העצמה כלכלית וצדק תמיד היו חלק משאיפותיו של קינג. זכויות אזרחיות בלי שוויון כלכלי זה עדיין מאסר".
בעוד שבחירתו של ברק אובמה היא צעד ענק בכיוון מימוש חלומו של קינג - על היום שבו אנשים יישפטו על סמך אופיים ולא צבע עורם - נתונים כלכליים מראים שהפערים בין הגזעים באמריקה עדיין נפוצים כאשר מדובר בשוויון כלכלי.
הפערים קשים: בשיעורי אבטלה, משכורות, הכנסה ממוצעת של משקי בית ושיעורי הבעלות של בתים. לדוגמה, שיעור האבטלה בקרב לבנים היה 6.6% בדצמבר, לעומת 11.9% בקרב שחורים. מחקרים מראים שמוביליות כלכלית ומעבר של הון בין הדורות נפוצים הרבה יותר בקרב לבנים מאשר שחורים.
"הרבה יותר שחורים חווים עוני, הרבה פחות חווים שפע", אמר מארק ראנק, פרופסור לעבודה סוציאלית באוניברסיטת וושינגטון המתמחה בעוני ואי-שוויון כלכלי.
חזונו של מרטין לותר קינג כלל גם שוויון כלכלי
סוכנויות הידיעות
18.1.2009 / 13:28