לאחר ארבע שנים של צמצום בגירעון התקציבי של ממשלת ישראל, עד לאיזון בשנת 2007, נרשם בשנת 2008 גירעון הגבוה מהיעד. במונחים שקליים, היקף הגירעון ב-2008 עומד על 15.2 מיליארדשקל ומורכב מגירעון של 9.7 מיליארד שקל בפעילות הממשלה בשוק המקומי, ושל 5.5 מיליארד שקל בפעילות בחו"ל. את עיקר ההסבר לגירעון הגבוה בהשוואה לתכנון התקציבי מספקת ההחלטה להקדים הוצאות מ-2009 ל- 2008, שאם לא כן, הגירעון בפועל היה 1.5%.
להערכת איילת ניר כלכלנית ואסטרטגית ראשית בבית ההשקעות אי.בי.אי, לא ניתן להתעלם מהקיטון בהכנסות בהשוואה לתכנון המקורי. לדברי ניר "הסיבה העיקרית שירידה זו לא הייתה מביאה לגידול בגירעון הינה, שללא הקדמת ההוצאות, היה צפוי במקביל לירידה בהכנסות גם תת ביצוע בצד ההוצאות".
על פי נתוני האוצר, רמת ההכנסות בסיכום השנה נמוכה בכ-5.2 מיליארד שקל מהתכנון הראשוני. לדברי ניר "ירידה זו בהכנסות מול היעד משפיעה על היקף הגירעון בשנה העוקבת. משום שכאשר בונים את התקציב, מניחים כרמת בסיס את ההכנסות בסוף השנה הקודמת (כלומר בסוף 2008), על זה מניחים גידול מסוים בהכנסות על רקע הגידול הצפוי בצמיחת המשק (או קיטון בשנים של מיתון כלכלי), רפורמות במסים".
על מנת לייצר את תקרת ההוצאות המותרת מסבירה ניר "מוסיפים על רמת ההכנסות המתקבלת את תקרת הגירעון המותרת במונחים שקליים. אלא שאם בפועל בסיס ההכנסות של 2009 (רמת ההכנסות בסוף 2008) נמוכה משהוערך בעת בה נכתבה הצעת התקציב, ואין שינוי בשאר הפרמטרים (בעיקר בהיקף ההוצאות במונחים שקליים), אזי הדלתא בין ההכנסות להוצאות ב-2009, קרי הגירעון - גדל".
מנגד מדגישה ניר כי הקדמת הוצאות בסך של 4.4 מיליארד שקל, מהווה הקטנה של ההוצאות הצפויות ב- 2009. לדברי ניר "הפגיעה בצד ההכנסות השנה צפויה לא רק בשל הפגיעה בבסיס ההכנסות, כי אם גם בשל הערכת יתר של הצמיחה במשק וגביית המסים בשל כך, בעת בה נכתבה הצעת התקציב".
בבית ההשקעות מעריכים כי, על בסיס הפגיעה בצד ההכנסות בלבד, הגירעון השנה יעמוד על 5% תוצר. בימים הקרובים יתברר, האם יהיה די בקרנות הקיימות למימון הלחימה בדרום, כולל עלות גיוס חיילי המילואים והפיצוי הצפוי לעסקים, לשכירים, ובגין הנזקים, או שיהיה צורך להגדיל את ההוצאה התקציבית בגין לחימה זו, כפי שנעשה לאחר מלחמת לבנון השנייה.
במקרה כזה מעריכה ניר כי, גם אם ההוצאה תירשם כחוץ תקציבית, יהיה גידול בגירעון במונחי תוצר, כמו גם בצרכי המימון בהתאם. זאת לאור העובדה, שבעוד שבמונחי תוצר, הגירעון הצפוי השנה דומה לזה שנרשם ב-2003, במונחים כספיים מדובר בגירעון גדול יותר, שכן התוצר כיום, לאחר 5 שנים של צמיחה מהירה, גבוה יותר.
אי.בי.אי: התחזית ל-2009 גירעון בגובה של 5% תוצר
TheMarker
19.1.2009 / 17:25