בדומה לתהליך עליו הכריז הפדרל ריזרב החליט בנק ישראל לצאת בתוכנית של רכישת אג"ח ממשלתי ארוך טווח. בהתייחס להחלטה מעריך היום דן הלמן, מנכ"ל הלמן אלדובי קרנות נאמנות כי, אם תכנית בנק ישראל לרכישת אג"ח ארוך תהיה אפקטיווית כמו תוכנית רכישת המט"ח אנו צפויים לבלימה בתשואות האג"ח הארוך.
לדברי הלמן "בנק ישראל נכח לדעת כי הורדת הריבית לטווח הקצר איננה משפיעה על הריבית ארוכת הטווח ועל מנת להפחית את שיפועו של עקום התשואות החליט לרכוש אג"ח ארוך טווח".
בעיה אחרת עליה מצביע הלמן ושטרם נפתרה היא, מחנק האשראי. לדברי הלמן "למרות הורדות הריבית של בנק ישראל, הריבית במשק לעסקים ופרטיים כמעט ולא יורדת ובמקרים מסוימים (כגון משכנתא) הריבית אף עולה. אמנם, רמות הסיכון במשק עלו ולכן הגיוני כי הבנקים ייתנו פחות אשראי ובמרווחים גדולים יותר שכן יציבותם קריטית למגזר העסקי. יחד עם זאת, אם העסקים לא יוכלו למחזר אשראי המגזר העסקי יתכווץ מעבר לרמה ההכרחית לאור המשבר הנוכחי".
הלמן מציין לחיוב את ההכנות בממשלת ישראל לקראת המיתון ומציין גיוס של חצי מיליארד דולר מאירגון הבונדס בחודש האחרון והגדלה של היקף הנפקת החוב בפברואר ל-7 מיליארד שקל במקום 4.5 מיליארד.
לדברי הלמן "משמעות הודעות אלו היא כפולה - האחת, מדינת ישראל נערכת לממן את הגירעון הצפוי בתקציב 2009. המשמעות השנייה היא כי המימון יגיע באמצעות גיוס חוב מה שיוביל ללחצים על מחירי האג"ח הממשלתי בישראל".
לאור העליות בתשואות אג"ח ממשלת ארה"ב לטווחים של 10 ו-30 שנים מצפים בבית ההשקעות לעלייה בתשואות של אג"ח מדינה לטווח הבינוני והארוך, במהלך השבועות הקרובים.
הלמן-אלדובי: צפי לבלימה בתשואות האג"ח הארוך; היקף הירידה בהתאם להתערבות פישר באג"ח מדינה
TheMarker
1.2.2009 / 15:12