השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת, כשבראש ובראשונה הוא יושפע מהתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם. כך, מעריכים היום כלכלני יחידת המחקר של בנק הפועלים בסקירה השבועי מטעם הבנק על שוק המט"ח.
יחד עם זאת מדגישים בבנק, בין הגורמים התומכים בהיחלשות השקל ניתן למנות את הקיטון בעודף בחשבון השוטף, סגירת פער הריביות שבין השקל והדולר והמיתון הכלכלי בישראל. בנק ישראל הודיע השבוע שוב, על הפחתת תחזית התפתחות המשק הישראלי השנה, להתכווצות בשיעור של 1.5% בתוצר.
השקל התחזק השבוע מול הדולר, במקביל למגמת המסחר בדולר בשוק המט"ח הבינלאומי. במהלך השבוע לא פורסמו שערים יציגים בימים שני ושלישי, בשל פורים ושושן פורים, אך במסחר הבין בנקאי שער הדולר נסחר סביב רמה של 4.2 שקלים.
להערכת כלכלני הפועלים, השקל התחזק השבוע למרות הגורמים המקומיים התומכים במגמה של היחלשות כשהעיקריים שבהם, הציפיות להמשך הפחתות הריבית השקלית והתגברות החששות להעמקת המיתון בישראל, בעקבות המשבר בעולם.
הדולר נחלש השבוע מול רוב המטבעות העיקריים בשוק המט"ח הבינלאומי, למעט מול הליש"ט והפרנק השוויצי. במהלך השבוע הדולר נסחר בתנודתיות, כאשר הנכונות לסיכון לעומת הביקוש לדולר כמטבע מקלט מתחלפים ביניהם מדי יום.
לדברי כלכלני הפועלים "נתוני הסחר המאכזבים של סין הגבירו את הביקוש לדולר כמטבע מקלט, אך עוררו חשש לגבי יכולתה של סין להמשיך ולממן את הגרעון בחשבון השוטף של ארה"ב. כמו כן, נתוני התעסוקה בהתאם לציפיות שפורסמו בארה"ב ביום שישי האחרון, הדיווח של סיטיבנק על רווחים בחודשים הראשונים של השנה ודבריו של נגיד הפד, עוררו את הנכונות לסיכון, הובילו לעליות שערים בוול סטריט ולחולשת הדולר".
נגיד הפדרל ריזרב, בן ברננקי, ציין בנאומו, כי "ארה"ב נמצאת במשבר הכלכלי החמור ביותר משנות ה- 30 של המאה שעברה, אך הוסיף ואמר, כי אם מצבה של המערכת הפיננסית בארה"ב תתייצב, המיתון יסתיים תוך כשנה ושנת 2010 תהיה שנה של צמיחה".
הליש"ט נחלשה השבוע מול הדולר והיורו, על רקע נתונים כלכליים חלשים שהעידו על הידרדרות נוספת בכלכלה המקומית. היקף התפוקה התעשייתית צנח בבריטניה בחודש ינואר בשיעור של 2.6%, יותר מפי שנים מהתחזיות המוקדמות, שדיברו על התכווצות בשיעור של 1.2%. בחישוב שנתי מדובר בירידה בשיעור של 11.4%, חדה ביותר שנרשמה בתפוקה התעשייתית בבריטניה מחודש ינואר 1981.
בבנק הפועלים ממליצים להחזיק מט"ח בשיעור של כ-10%, תוך התמקדות בעיקר דולר, המהווה מטבע מקלט מרכזי במשבר הגלובלי.
בנק הפועלים: היחלשות הדולר בישראל התרחשה בהתאם למגמה העולמית אך אינה צפויה להימשך
TheMarker
15.3.2009 / 10:38