נשים ערביות, גברים חרדים ובעלי השכלה נמוכה מתיכונית מתקשים להשתלב בשוק העבודה ורק 22.6%, 32% ו-34% מהם, בהתאמה, הצליחו למצוא תעסוקה. במטרה לצמצם את הפער בין ישראל למדינות OECD קבעה האג'נדה הכלכלית-חברתית של הממשלה לשנים 2010-2008 יעד של הגדלת שיעור התעסוקה של גילאי העבודה העיקריים - בני 64-25 - ל-71.7% בשנת 2010. שיעורי התעסוקה של גברים ונשים, ללא חרדים/ות וערבים/ות ושל בעלי השכלה על-תיכונית היו כבר בשנת 2007 מעל היעד שקבעה האג'נדה. כך עולה מהדו"ח השנתי של בנק ישראל שיפורסם במהלך החודש הנוכחי.
שיעור התעסוקה מוגדר כאחוז המועסקים מתוך כלל האוכלוסייה בגילאי העבודה; באופן דומה ניתן להגדיר שיעורי תעסוקה של קבוצות אוכלוסייה בחלוקה על פי הגיל, המגדר או רמת ההשכלה. שיעור התעסוקה מבטא את שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ואת שיעור האבטלה גם יחד. עקב המבנה ההטרוגני של האוכלוסייה בישראל ושיעורי השתתפות נמוכים במגזר החרדי והערבי ובקרב בעלי השכלה נמוכה, שיעור התעסוקה בישראל נמוך במידה משמעותית מאשר במדינות המפותחות.
אף שיעד התעסוקה של האג'נדה הישראלית נקבע לכלל האוכלוסייה, הרי שלנוכח ההבדלים בדפוסי ההשתתפות של האוכלוסיות השונות, המדיניות להשגת היעד אמורה לפעול גם לשילובן של אותן אוכלוסיות ששיעורי התעסוקה שלהן נמוכים - החרדים, בני המיעוטים והלא-משכילים - במעגל העבודה. גידול מעורבותן של אוכלוסיות אלה בשוק העבודה ישרת גם את יעד צמצום העוני שבאג'נדה דרך העלאת הכנסותיהן מעבודה של השכבות החלשות.
הגדרת יעדי תעסוקה מקובלת גם ב-OECD. בוועידת ליסבון שהתקיימה בשנת 2000 הוחלט להביא את שיעור התעסוקה של בני 64-15 באיחוד האירופי בשנת 2010 ל-70%, ושל נשים בנות אותם הגילים - ל-60%. ב-2001 נקבעו יעדי ביניים ל-2005 (67% לכלל האוכלוסייה ו-57% לנשים) ויעד תעסוקה נוסף לבני 64-55 - 50% ב-2010. אף שהנתונים מלמדים על התקדמות משמעותית לקראת היעדים, אלה לא הושגו במלואם.
בנק ישראל: נשים ערביות, גברים חרדים ובעלי השכלה נמוכה מתיכונית מתקשים להשתלב במעגל העבודה
טל לוי
12.4.2009 / 12:47
