ארמוגד אחזקות, חברה משפחתית בשליטת משפחת ברנוביץ, הגישה בסוף השבוע לבית המשפט העליון ערעור מס הכנסה על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב, שקבע כי חברה משפחתית המקבלת דיווידנד אינה פטורה מתשלום המס עליו.
ראשית העניין בשנות המס 1993 ו-1994, עת א.צ ברנוביץ נכסים והשקעות חילקה דיווידנדים לבעלי מניותיה, ובכללם החברה המשפחתית - ארמוגד המחזיקה בכ-41% ממניותיה - שקיבלה סך של כ-10.5 מיליון שקל.
את רובו של הדיווידנד שקיבלה ארמוגד מחברת ברנוביץ, חילקה ארמוגד לבעלי מניותיה. בשנות המס הנ"ל ארמוגד לא שילמה מס בגין הדיווידנד שקיבלה ובעלי מניותיה לא שילמו מס בגין הדיווידנד שחולק להם מארמוגד.
במסגרת הדיון בפני בית המשפט המחוזי, נטען על ידי ארמוגד ובעלי מניותיה כי ההכנסה החייבת של ארמוגד אינה כוללת את הדיווידנדים ששולמו לה על ידי חברת ברנוביץ, וזאת לנוכח הוראת סעיף 126(ב) לפקודת מס הכנסה, שלטענתם מוציא מכלל הכנסתה החייבת של חברה, לרבות חברה משפחתית, דיווידנד שקיבלה אותה חברה מחברה אחרת החייבת במס חברות.
מנגד, טען פקיד השומה למפעלים גדולים, כי הפטור מתשלום מס על דיווידנד שהוענק לחברה על פי סעיף 126(ב), מתייחס אך ורק לאותן חברות אשר על הכנסתן החייבת מוטל מס חברות, מתוקף סעיף 126(א), בעוד שכחברה משפחתית, הנישומה לכל דבר ועניין כיחיד ואינה משלמת מס חברות, אין הפטור שבסעיף 126(ב) חל לגביה.
בית המשפט המחוזי קיבל לעניין זה את עמדת פקיד השומה וקבע כי הפטור ממס על דיווידנד שהוענק לחברה על פי סעיף 126(ב) לפקודה, אינו מיועד לחול על דיווידנד שמקבלת חברה משפחתית, אשר על הכנסתה החייבת מוטל מס הכנסה והיא נישומה כיחיד.
פקודת המס תוקנה ב-1996
יש לציין כי בשנת 1996 תוקנה פקודת מס הכנסה (תיקון 110) ונקבע כי חל מס בשיעור 25% על דיווידנד המתקבל בידי חברה משפחתית, ולפיכך כיום אין עומדת עוד לדיון השאלה הנדונה בערעור של ארמוגד.
חברת ארמוגד החליטה לערער על פסיקתו של ביהמ"ש המחוזי ואף החליפה לצורך כך את באי כוחה, ומינתה את משרדו של עו"ד ד"ר מ. דרוקר לטפל בעניין.
בערעור טוענת ארמוגד כי הטלת מס בניגוד ללשון הברורה של פקודת מס הכנסה (בנוסחה לפני תיקון 110), משמעה הטלת מס רטרואקטיווית, דבר המנוגד לעקרונות שיטת המשפט בישראל, במיוחד לאחר חקיקת חוקי היסוד, והמהווה פגיעה בזכויות האזרח.
עוד טוענת ארמוגד כי על פי הוראות פקודת מס הכנסה, בתקופה הרלוונטית, דיווידנד שקיבלה חברה, מחברה החייבת במס חברות, היה פטור ממס, ולא היתה הוראה לגבי מיסוי דיווידנד בחברה משפחתית.
תיקון 110 לפקודת מס הכנסה, טוענת המערערת, שנכנס לתוקפו רק בראשית 1996, קבע לראשונה כי דיווידנד שמקבלת חברה משפחתית חייב במס.
לפיכך טוענת החברה כי הפרשנות המוצעת על ידי פקיד השומה, לפיה תיקון 110 לפקודה מהווה הבהרה בלבד למצב החוקי שהיה קיים כביכול קודם לכן, היא כסות בדיעבד למחדל חקיקתי ששרר משנות המס 1987 ועד לתיקון 110 לפקודה. טרם הוגשה תגובת מס הכנסה.
ארמוגד שבבעלות משפחת ברנוביץ מערערת על חיובה במס בגין דיווידנד שקיבלה מברנוביץ הבורסאית
אמיר הלמר
2.12.2001 / 17:34