וואלה!
וואלה!
וואלה!

וואלה! האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

ספקות לגבי שוק פתוח לחשמל עקב משבר אנרון

הארץ

5.12.2001 / 9:06



ניו יורק טיימס
וושינגטון. פשיטת הרגל של אנרון מעוררת מחדש את הוויכוח על השליטה של חברת המסחר באנרגיה הגדולה בשוק החשמל בארה"ב, הנאמד ב-200 מיליארד דולר. לא כולם תומכים במחיקת מורשת השווקים הפתוחים, שהתרומות הפוליטיות הנדיבות של אנרון סייעו בהקמתה.



כמה מנהיגים ומחוקקים פועלים עתה ברוח היעד המרכזי שלאורו פעלה אנרון: הם מבקשים לצמצם את הפיקוח של רשויות מקומיות על רשתות הולכת חשמל, כך שחברות מסחר באנרגיה יוכלו להשתמש בהן להעברה ומכירה של חשמל. ואולם נראה כי מדיניות החשמל משתנה, וכמה מיריבותיה הוותיקות של אנרון - בראשן סאתרן קומפני מאטלנטה, הבעלים של תחנות חשמל מקומיות רבות - רואות בהתמוטטותה הזדמנות להאטת תהליך הסרת הפיקוח משוק החשמל, או אף לנסיגה ממנו.



עם אלה הקוראים לחקור את התמוטטות אנרון, נמנה חבר בית הנבחרים בילי טאוזין מלואיזיאנה, רפובליקאי המכהן כיו"ר ועדת האנרגיה והמסחר של בית הנבחרים. לעמדתו מצטרפים מנהיג הרוב בסנאט טום דאשל, והסנטור ג'ף בינגמן, דמוקרט מניו מקסיקו ויו"ר ועדת האנרגיה והמשאבים הטבעיים של הסנאט.



כולם מבקשים לרדת לעומקה של אחת מההתמוטטויות העסקיות המהירות בהיסטוריה של ארה"ב. כמה מחברי הקונגרס אומרים כי נפילתה של אנרון, שבאה לאחר משבר האנרגיה שפקד את קליפורניה בתחילת 2001, מוכיחה כי ואשינגטון חייבת לדרוש מחברות המסחר באנרגיה שקיפות גדולה יותר, ולכל הפחות לחייבן לעמוד באמות המידה המקובלות בוול סטריט.



"אנרון היא סיפור המשך למשבר האנרגיה שפקד את קליפורניה; הכל קשור לעלילה מתמשכת אחת", אומר חבר בית הנבחרים אדוארד מארקי, דמוקרט ממסצ'וסטס המתמקד בסוגיות פיקוח על תעשיית האנרגיה בבית הנבחרים. "אנחנו לא יכולים להשאיר את שוק אנרגיה בלא פיקוח. זה פוגע במשקיעים ובצרכנים".



עם זאת פוליטיקאים אחרים לא ממהרים להטיל מחדש פיקוח על תעשיית האנרגיה. "היו כאן כמה התחלות גרועות, אך יהיה זה טירוף לא לבחון את הלקחים מהן", אומרת נורה בראונל, שמונתה על ידי הנשיא בוש לרשות לפיקוח על האנרגיה הפדרלית. "למרות זאת, אסור לקפוץ מייד למסקנה ששווקים פתוחים לא עובדים".



ממשל בוש, יחד עם כמה דמוקרטים ממשיכים לתמוך בתוכניות שקידמה אנרון לפתיחת שוקי האנרגיה האזוריים לתחרות. "עלינו לבחון בזהירות את הגורמים שהובילו לקריסת אנרון", אומר בינגמן, "אבל זה לא צריך למנוע את פתיחת שוקי החשמל לתחרות". השקפות אלה הן אות להשפעתה של אנרון על הממשל בוואשינגטון בעשור האחרון, כשהחברה הפעילה שדולה לארגון מחדש של תעשיית החשמל ולהסרת הפיקוח הממשלתי משוקי אנרגיה חדשים.



אנרון ועובדיה היו מהתורמים הגדולים למסעות הבחירות של בוש. בבחירות האחרונות לנשיאות ארה"ב תרמה אנרון יותר מכל חברת אנרגיה אחרת בארה"ב. מאז 1993, עובדי החברה, ובראשם היו"ר קנת ליי, תרמו כ-2 מיליון דולר לבוש. במסע הבחירות ב-2000 תרמה החברה יותר ממיליון דולר לפוליטיקאים בארה"ב, רובם רפובליקאים.



למנכ"ל החברה ליי יש כמה חברים רבי השפעה. ב-1993 הוא גייס את ונדי גרהם, אחת הממונה על שוק הסחורות בממשל בוש האב, ואת אשתו של הסנאטור פיל גרהם, רפובליקאי מטקסס, למועצת המנהלים של אנרון. המינוי בא חמישה שבועות בלבד לאחר שגרהם סייע להעביר ברשות החוזים העתידיים על סחורות (המקבילה של רשות ניירות הערך), חוק שהסיר את הפיקוח מכמה חוזי אנרגיה.



ב-2000, כאשר הקונגרס וממשל קלינטון דנו בהרחבת הפיקוח על שווקים פיננסיים למסחר באנרגיה, פנה ליי ללינדה רוברטסון, בכירה במשרד האוצר והמתאמת של פעולות המשרד עם הקונגרס. רוברטסון קיבלה פעמיים הזמנות על חשבון אנרון לטיולים עם בכירים בחברה, כאשר עדיין עבדה במשרד האוצר. החוק שהתקבל קבע מפורשות כי בניגוד לפיקוח על הסחרנים בחוזים עתידיים וכתבי אופציות על סחורות, שערי ריבית, מטבעות, מדדי מניות ומניות - לא יוטל פיקוח על המסחר באנרגיה. רוברטסון, המנהלת כיום את משרדי אנרון בוואשינגטון, סירבה להגיב.



לדברי חבר בית הנבחרים מארקי, יש לדרוש שקיפות מחברות כמו אנרון, ולבחון את הלימון ההון ויציבות תיק הנכסים שלהן, בדומה לפיקוח על בנקים וחברות השקעות. "אם לא נעשה זאת הפעם", הוא אומר, "ניאלץ לעשות זאת במשבר הבא".


טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully