לאחר שגייסה במאי כ-11 מיליון דולר, ו-2 מיליון דולר נוספים באמצע נובמבר, הגישה חברת אלקטריק פיול מבית שמש מסמך לרשות לניירות ערך האמריקאית ממנו עולה כי משקיע פיננסי נוסף, קרן Vertical International, השקיע 2 מיליון דולר נוספים בחברה. אם כך, מאז תחילת השנה גייסה החברה כ-15 מיליון דולר, וכיום יש לה בקופה כ-14 מיליון דולר.
אלקטריק פיול מפתחת סוללות אבץ אוויר גם לטלפונים סלולריים (המבוססים על טכנולוגיית ה-Zinc Air) ומטענים. סוללות אלה הן כיום מנוע הצמיחה העיקרי של החברה. תחום נוסף בו עוסקת החברה הוא מצברי חשמל לשילוב ברכב חשמלי. החברה נסחרת בבורסת הנאסד"ק לפי שווי שוק של כ-50 מיליון דולר.
"הצורך שלנו במזומנים הוא על רקע תוכניות ההתרחבות שלנו", אומר היום יהודה חרץ, נשיא ומנכ"ל אלקטריק פיול, "הגדלנו את פעילות הרכב החשמלי שלנו, והרחבנו את קווי הייצור שלנו מסוללות למכשירים ניידים בלבד - גם ל-PDA אחרים, מצלמות וידיאו ובמהלך 2002 אנחנו מתכננים להיכנס גם לתחום של סוללות למחשבים ניידים. הכספים מיועדים פחות למחקר ויותר לפיתוח של מוצרים".
לא זונחת את תוכניות הפיצול
ה-Closing הסופי של ההשקעה האחרונה בחברה בוצע היום. אלקטריק פיול הנפיקה ל- Vertical International 1.19 מיליון מניות תמורת 2 מיליון דולר. מחיר הרכישה היה 1.87 דולרים למניה - בדומה למחיר הסגירה של המניה אמש. המניות שקיבלה כעת הקרן הפיננסית מהוות 4.1% מהון מניות אלקטריק פיול.
רק לפני שבועיים גייסה החברה 2 מיליון דולר תמורת 1.5 מיליון מניות - כלומר, לפי מחיר ביצוע של 1.48 דולרים למניה. "אני מעודד מכך שמחיר המניה השתפר בין שני הגיוסים", אומר חרץ ומוסיף כי בשלב זה אין החברה צריכה לגייס סכומים נוספים שכן יתרות המזומן שברשותה מספיקות לה. "אין לנו קושי לגייס היום, אבל יש לנו גמישות עסקית מספקת במצבנו", הוא אומר.
אלקטריק פיול לא זנחה שתי מטרות שלה, אם כי בינתיים היא אינה מוציאה אותן לפועל אלא מבצעת בדיקות בכיוון: האחת, היא פיצול פעילות הרכבים החשמליים מזו של הסוללות, והשניה, היא העברת פעילויות הייצור שלה לחו"ל.
"תוכנית הפיצול שלנו עדיין בתוקף", אומר חרץ, "אך מה שמעכב אותה היא מציאה של נשיא או מנכ"ל, דמות עסקית שתוביל את חברת הרכב החשמלי, ואנחנו עדיין מחפשים איש עסקים בארה"ב. היינו רוצים לראות את זה קורה כמה שיותר מהר, אך קשה לי לנקוב בתאריך שבו פעילות הרכבים החשמליים תהפוך לעצמאית, ותסגור בעצמה פרויקטים עבורה".
לא קיבלו מעמד של מפעל מאושר
ולגבי העברת פעילויות הייצור לחו"ל? הטריגר לכך היה העובדה שאלקטריק פיול לא זכתה במעמד של "מפעל מאושר". "אנחנו מייצרים בסכומים שהם גבוהים בהרבה מההשקעה, ואם אנחנו, שהשקענו במדינה מעל ל-50 מיליון דולר מאז שהוקמנו - במשכורות, קבלנים וכו' - לא נחשבים למפעל מאושר, אני לא יודע מה כן נחשב", הוא אומר ומגדיר את אי מתן האישור כ"לא מוסרי".
קיימים שני אזורים אליהם הוא בודק אפשרות להעברת קווי הייצור: ארה"ב והמזרח. "יש עלינו לחץ חזק מהמשקיעים האמריקאיים שלנו להעביר את קווי הייצור מישראל, גם בגלל המצב הבטחוני וגם לאור עלויות הייצור הגבוהות כאן. אני מקווה שבסופו של דבר לא נצטרך להגיע לזה", הוא אומר. קווי היצור של החברה בבית שמש מעסיקים כיום 150 עובדים.
ולמרות התוכניות הגדולות, אלקטריק פיול אינה מצליחה בינתיים לפרוץ, והכנסותיה ברבעון השלישי של השנה הסתכמו ב-1.2 מיליון דולר - עלייה של 17% מהרבעון הקודם, אך עדיין סכום סמלי יחסית. "זה נכון, קיווינו לצמוח יותר", אומר חרץ, "אני יכול לומר שלפי סימנים חיוביים שאנחנו מקבלים ולפי שיעורי החדירה שלנו למדפים של רשתות מובילות, שנת 2002 תהיה חזקה משנת 2001".
אלקטריק פיול ממשיכה לגייס כספים: קרן Vertical International השקיעה 2 מיליון דולר בחברה
גתית פנקס
5.12.2001 / 12:49
מאז תחילת השנה גייסה החברה כ-15 מיליון דולר וכיום יש לה כ-14 מיליון דולר בקופה; יהודה חרץ, מנכ"ל ונשיא החברה: "לפי סימנים חיוביים שיש בידינו, 2002 תהיה חזקה משנת 2001"