פול קרוגמן, חתן פרס נובל לכלכלה לשנת 2008, התייחס לתוכניות החילוץ של הממשל לאחר נפילת ליהמן ברדרס, וטען שהתוכניות האלו דומות להתערבות שבה "heads you win, tails the taxpayers lose" (בתרגום חופשי: "עץ - אתה מנצח, פאלי - משלמי המיסים מפסידים").
בשבוע האחרון פרסמו סיטי, גולדמן סאקס, ג'יי.פי מורגן ובנק אוף אמריקה, את התוצאות שלהם לרבעון האחרון. התוצאות של גולדמן סאקס, שהרוויח ברבעון השני 4.93 דולר למניה, הדהימו את השוק והתבססו בעיקר על רווחים ממסחר ובנקאות השקעות. אם מוסיפים את 10 מיליארד הדולר שהבנק החזיר לממשל, הרי שהרווח היה מגיע ל-5.71 דולר למניה, גבוה ב-25% מהרווח ברבעון המקביל אשתקד.
גולדמן סאקס אינו בעל פעילות בנקאות מסחרית משמעותית, ולעומת הבנקים האחרים מרבית הרווחים שלו נבעו מעסקי בנקאות השקעות. בית ההשקעות הוגדר כבנק בתחילת המשבר על מנת שתהיה לו האפשרות ליהנות מתוכניות הממשל. בפועל, גולדמן סאקס אינו מנפיק כרטיסי אשראי וכמעט שאין לו פעילות בנקאות מסחרית. לכן, הבנק אינו רושם הפסדים מכרטיסי אשראי, הלוואות וחובות. פרסום התוצאות המרשימות גרר מיד גל של כעס ציבורי, עקב ההנחה שהתוצאות המצוינות יביאו את הבנק לשלם בונוסים גבוהים לעובדים.
גם ג'יי.פי מורגן הציג תוצאות מצוינות. הבנק הציג רווח בכל רבעון מתחילת המשבר. הדו"חות של הבנק נתפסו כבעייתיים. אמנם הבנק הציג רווח כתוצאה מעסקי בנקאות ההשקעות שלו, אך הציג הפסד מהבנקאות המסחרית. הבנק הרוויח 2.72 מיליארד דולר, שהם 28 סנט למניה. אם מוסיפים את 25 מיליארד הדולר שהבנק החזיר לממשל, הרי שהרווחים היו מגיעים לכ-38 סנט למניה.
ג'יי.פי מורגן הפסיד כ-600 מיליון דולר על עסקי האשראי, ונאלץ לרשום עוד 8 מיליארד דולר כהפרשה לחובות מסופקים. הבנק הפריש מעל 16 מיליארד דולר לחובות מסופקים מתחילת השנה, ועורר את הדאגה שמצבו של הצרכן (לעומת מצבו של הבנק) עדיין מידרדר.
הדו"חות של סיטי ובנק אוף אמריקה נתמכו בעיקר על ידי רווחים חד פעמיים, כתוצאה ממכירות נכסים. ללא מכירת זרוע הברוקראז' היה סיטי מציג הפסד רבעוני.
תוצאות הבנקים המסחריים (סיטי, בנק אוף אמריקה וג'יי.פי מורגן) היו אמנם רווחיים, אך הציגו גם הפסדים גדולים מהלוואות והפרשות לחובות מסופקים. הניגוד הזה של תוצאות מצוינות למוסדות הפיננסים ומנגד המשך הידרדרות הכלכלה, הביאו להתבטאויות נזעמות כנגד הבנקים.
מחד, יש המפנים כעס בעיקר אל גולדמן סאקס, ואף מאשימים את הבנק ביצירת בועות באופן סדרתי. מאידך, יש הטוענים שהבנק עושה עבודתו מצויין, והבעיה טמונה בממשל שנתן לו את הפתח לנצל את
ה-moral hazard (מונח המתייחס לכך שכדאי לקחת סיכונים, שכן אם התסריט החיובי מתממש ניתן להרוויח הרבה, ואם התסריט השלילי מתממש התוצאות השליליות מלקיחת סיכונים הינן של מישהו אחר, כגון חברת ביטוח), ולהניב רווח לבעלי המניות ולעובדים שלו על חשבון המדינה.
כיצד הגיעו הבנקים לתוצאות שלהם?
פול קרוגמן התבטא ואמר כי התוצאות מוכיחות שוב שאם אתה בנקאי ואתה מצליח להניב רווחים קצרי טווח גבוהים, אתה מתוגמל בנדיבות ואין לך את החובה להחזיר את הבונוסים והתגמול אם מתברר שרווחים אלו אינם מבוססים. ניתן לשאול כיצד הגיעו הבנקים לתוצאות שלהם. האם נעשתה אנליזה לגבי מבנה הרווחים?
כזכור, במהלך השנה הסכימה ה-fasb (הרשות שאחראית על התקינה החשבונאית) להקל על דרישות שערוך נכסים על פי שווי הוגן, והסכימה לקבל שערוך נכסים על פי שיטות אחרות (כגון מודלים). הקלה זו נבעה מלחץ המוסדות הפיננסים שספגו הפסדים רבים כתוצאה משערוך נכסים לא סחירים. כמה מרווחי הבנקים נשענים על ההקלות החשבונאיות שנעשו בתמחור נכסים ב-mark to market?
כיצד השפיעה תוכנית רכישת הנכסים הרעילים ממאזני הבנקים על הרווחים? תוכנית זו נוצרה על מנת לנקות את מאזני הבנקים מנכסיהם הרעילים, ולאפשר להם להעניק הלוואות ולהניע את הכלכלה. כמה הלוואות ניתנו בפועל?
רבות דובר על הדרך שבה הזרמת ההון ל-aig הטיבה עם גולדמן סאקס, שחלק מהסיוע הגיע אליו בדלת האחורית. ומה ההשפעה על רווחי הבנק?
הבנקים מצידם פרסמו מעט מידע בנוגע להחזר כספי הממשל. ג'יי.פי מורגן דיווח ששילם כמעט 800 מיליון דולר כדיבידנד, בנוסף לקרן שהחזיר. גולדמן סאקס דיווח שרכש בכ-10 מיליארד דולר את מניות הבכורה שהנפיק לממשל. הבנק לא פירט לגבי הדיבידנדים, ואפשר לשאול למה הממשל לא מנצל את כתבי האופציה שברשותו, לאחר שמניית הבנק עלתה בכ-85% מתחילת השנה. כלכלנים רבים תוהים לאן הלכו כספי הסיוע, וכיצד האזרח מקבל את חלקו ברווחים העצומים שהציגו הבנקים.
הבנקים פרסמו דו"חות מצויינים. מצויינים לבנקים. הכלכלה עדיין לחוצה תחת גירעון ענק וחובות אדירים שנבעו, בין היתר, מאותם מיליארדים שהופנו לחילוץ הבנקים. כרגע נראה שהכלכלה הריאלית תומכת בבנקים, ולא כפי שצריך להיות - שהבנקים יתמכו בכלכלה הריאלית.
את הסקירה כתבו בני שרביט, סמנכ"ל השקעות במנורה מבטחים, וחיים נתן ממחלקת חו"ל במנורה מבטחים.
מנורה מבטחים: הבנקים בארה"ב פרסמו דו"חות מצויינים. לבנקים
בני שרביט וחיים נתן
21.7.2009 / 13:33