המשבר הכלכלי הגדול חידד שוב את הקלישאה הידועה "לעולם אל תגיד לעולם לא" - אם מדובר בנפילה של ליהמן ברדרס, משבר הנזילות המפחיד באפריקה ישראל של לב לבייב, ומצדו השני של המטבע גם מציאת הגז על ידי שותפות גז בה מחזיקה גם קבוצת דלק, שצפויה לשפר את מצבה הפיננסי של דלק.
ובכל זאת, לפעמים עדיין אפשר לשמוע את מי שאומר "לעולם לא" ובהמשך מגלה כי המציאות קצת שונה. לפני כעשרה ימים, במסגרת מפגש עם בכירי שוק ההון שאירגן בית ההשקעות אפסילון, הצהיר אליעזר פישמן, הבעלים של חברת הנדל"ן כלכלית ירושלים: "אני לא אגייס בשוק ההון עם ביטחונות כי עדיף כבר לפנות לבנקים", והוסיף: "אני יכול לקבל היום כסף מהבנק, מכיוון שכשאני נכנס לשעריו ומבקש אשראי הוא דואג קודם כל שאצא בריא".
אלא שכבר בסוף השבוע האחרון התברר שגם פישמן מבין כנראה שגיוס בלי ביטחונות למבני תעשיה - כפי שעשה באחרונה - זה דבר אחד, אך גיוס לחברה האם שלה, כלכלית ירושלים, שאיגרות החוב שלה נסחרות גם היום ברמות דו ספרתיות ללא בטחונות - זה כבר סיפור אחר.
ביום חמישי קיבלו משקיעים מוסדיים מקבוצת אי.בי.אי חכ"ל בניה ופיקוח, שהינה חברה בת של כלכלית ירושלים, הצעה לגיוס לפישמן. למשקיעים נמסר כי כלכלית ירושלים מתכננת לצאת להנפקה פרטית של סדרת אג"ח חדשה, ומציעה ביטחונות שיורכבו משלושה סוגי נכסים אג"ח של כלכלית עצמה, מניות מבני תעשיה ושעבוד על פרויקט של כלכלית - שרונה בכפר סבא.
ההצעה למוסדיים היא כרגע הצעה ראשונית בלבד, ועדיין אין מדובר בדף הפצה. היה מי שהגדיר אותה בימים האחרונים כ"בלון ניסוי" של פישמן בכדי לבדוק האם יוכל לגייס לחברה. בהצעה לא פורט למשל כנגד איזה היקף חוב יינתנו הביטחונות שפישמן מציע, וכן לא פורטו תנאי האיגרות שהוא מתכנן להנפיק. גם מקורבים לפישמן אמרו כי לא בטוח שההנפקה תצא לפועל, ובכל מקרה ציינו כי מדובר במהלך שלא סותר את דבריו שכוונו כלפי הנפקות ציבוריות ולא כלפי גיוסים פרטיים.
כלכלית ירושלים, השולטת במבני תעשיה (72%), הפסידה בחמשת הרבעונים המדווחים האחרונים כ-830 מיליון שקל (מזה כ-730 מיליון שקל ב-2008). לפי דו"ח מצבת התחייבויות האחרון שפירסמה החברה בסוף מארס 2009, היא חייבת עד סוף מארס 2010 להחזיר לבעלי חוב כ-1.2 מיליארד שקל - כ-980 מיליון שקל לבנקים (כולל הלוואות on-call לזמן קצר) וכ-220 מיליון שקל לבעלי האג"ח.
למרות ההתאוששות הדרמטית בשוק האג"ח הקונצרניות מתחילת השנה, האג"ח של כלכלית ירושלים נסחרות עדיין בתשואות לפדיון גבוהות של 18.5%-14.5%, המעידות על כך שהמשקיעים עדיין חוששים מיכולת החברה להחזיר להם את מלוא החוב.
מניות כלכלית לעומת זאת נהנו מזינוקים חדים מאז תחילת השנה. שווי השוק של החברה שצנח בדצמבר 2008 לשפל של כ-314 מיליון שקל, זינק מאז ל-1.5 מיליארד שקל. עם זאת, הוא עדיין רחוק מרחק מאות אחוזים מהשיא של מאי 2007 - אז עמד על 5.7 מיליארד שקל.
דוברו של פישמן סירב להגיב לידיעה.
לאחר שהצהיר כי לא יגייס עם בטחונות בשוק ההון - פישמן מציע בטחונות בתמורה לגיוס הון לכלכלית י-ם
שרון שפורר
25.7.2009 / 20:18
פישמן לפני 10 ימים: "אני לא אגייס בשוק ההון עם ביטחונות - עדיף כבר לפנות לבנקים"