וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

נבלמה הירידה ביצוא התעשייתי ברבעון השני; הצפי ל-2009: ירידה של 20% ביצוא ל-65 מיליארד דולר

אורה קורן

26.7.2009 / 9:41

זינוק של מאות אחוזים ביצוא רכיבים אלקטרוניים בעקבות פתיחת מפעל אינטל; ירידה של 30% ביצוא לארה"ב



בחודשים ינואר עד יוני 2009 חלה ירידה דולרית של כ-34% ביצוא הסחורות מישראל, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. היצוא הסתכם בכ- 21.8 מיליארד דולר. ללא יהלומים הסתכם היצוא בכ-16.7 מיליארד דולר, ירידה דולרית של כ-23% לעומת אשתקד. יצוא היהלומים ירד בכ-55% לכ-5.1 מיליארד דולר. כך מסר דוד ארצי, יו"ר מכון היצוא. ברבעון השני נבלמה הירידה החדה ביצוא שהחלה במחצית השניה של 2008, בעיקר כתוצאה מהמשך גידול ביצוא הרכיבים האלקטרוניים (על ידי אינטל) וביצוא כלי טיס (עסקות של התעשיה האוירית, בעיקר).



מכון היצוא העריך כי בשנת 2009 צפויה ירידה של כ-20% ביצוא הסחורות והשירותים, שיסתכם בכ-65 מיליארד דולר. צפויה ירידה של כ-24% ביצוא הסחורות כולל יהלומים, שיסתכם בכ-39 מיליארד דולר. זאת, לעומת גידול ממוצע של 12% בחמש שנים האחרונות. עוד צופה מכון היצוא ירידה של כ-20% ביצוא הסחורות ללא יהלומים, שיסתכם בכ-33 מיליארד דולר. כן צפויה ירידה של כ-18% ביצוא השירותים, שיסתכם בכ-20 מיליארד דולר. היצוא לארה"ב צפוי לרדת בכ-13% ולהסתכם בכ-100 מיליארד דולר.



מניתוח נתונים ראשוניים של יצוא הסחורות למדינות במחצית הראשונה של 2009 מתברר כי בכל אחד מ-15 יעדי היצוא המובילים של ישראל נרשמה ירידה ביצוא הסחורות בשיעורים ניכרים, שבין 59% (בלגיה) ל-14% (רוסיה). הירידה החדה ביצוא היהלומים השפיעה בעיקר על ירידת היצוא הכולל לארה"ב, הונג קונג, בלגיה, הודו ושווייץ - מדינות המהוות שווקי יעד עיקריים ליצוא יהלומים.



ארה"ב במקום הראשון ביעדי היצוא הישראלי: היצוא אליה הסתכם בכ-7.5 מיליארד דולר, ירידה של כ-30%. יצוא היהלומים לארה"ב הסתכם בכ-2.2 מיליון דולר, ירידה של כ-54%. יצוא הסחורות ללא יהלומים לארה"ב הסתכם בכ-5.3 מיליארד דולר, ירידה של כ-10%. הירידה הגדולה ביותר נרשמה בענף מתכות פשוטות ומוצרי מתכת, ירידה של כ-68%. הענף הסתכם בכ-177 מיליון דולר. גם בענף כלי הטיס חלה ירידה חדה, של כ-78%, והוא הסתכם בכ-66 מיליון דולר. העלייה הגדולה נרשמה בענף רכיבים אלקטרוניים, שהסתכם בכ-872 מיליון דולר - גידול של מאות אחוזים.



הונג קונג היא יעד היצוא השני של ישראל, בעיקר עקב נפח יצוא היהלומים הגבוה. יצוא היהלומים להונג קונג מהווה בחודשים ינואר-יוני כ-87% מיצוא הסחורות אליה. בינואר-יוני 2009 ייצאה ישראל להונג קונג בכ-1.2 מיליארד דולר, ירידה של 49%. יצוא היהלומים להונג קונג הסתכם בכ-1.1 מיליארד דולר, ירידה של כ- 51%. יצוא הסחורות ללא יהלומים הסתכם בכ-163 מיליון דולר, ירידה של כ-20%. הירידה הגדולה ביותר, למעט בענף היהלומים, נרשמה בענף מכשירים למדידה, לבדיקה ולניווט - ירידה של כ-62% לכ-23 מיליון דולר. העלייה הגדולה ביותר נרשמה בענף רכיבים אלקטרוניים, גידול של כ-58% לכ-39 מיליון דולר.



היצוא להודו, בכ-742 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2009, רשם ירידה של כ-33%; יצוא יהלומים להודו הסתכם בכ-247 מיליון דולר ירידה של כ-58%. יצוא הסחורות ללא יהלומים להודו הסתכם בכ-495 מיליון דולר, ירידה של כ-4% מול התקופה המקבילה אשתקד.



במחצית הראשונה של 2009 חלה ירידה במשקל היצוא לאיחוד האירופי - מכ-30.2% במחצית הראשונה של 2008 לכ-27.5% השנה. משקלה של צפון אמריקה עלה לכ-36.2% לעומת 34.1% בתקופה מקבילה אשתקד. משקלו של היצוא לאסיה ירד לכ-18% מכ-19.4% בחודשים ינואר-יוני 2008.



לגבי כלל 2009 העריכו במכון היצוא כי יצוא הסחורות והשירותים יסתכם בכ-65 מיליארד דולר, נתון המהווה ירידה של כ-20% לעומת שנה קודמת.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully