וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הקרנות המחקות של כלל גילו שלא קל לעקוב אחרי המדדים

יעל חלק

31.7.2009 / 7:55

קרן כלל סל תל בונד 40 של כלל פיננסים מפגרת אחרי המדד שאליו היא נצמדת ב-2.5%, שהם 6% במונחים שנתיים. כלל: זו תקופת התאמה, וההשקעות בקרן עשויות להיות שונות מההתחייבויות בתשקיף



>> לפני חמישה חודשים השיקו בכלל פיננסים קרנות שמטרתן לחקות את המדדים הרלוונטיים ולעקוב אחרי תשואתם. הציבור, שהזרים יותר מ-1.3 מיליארד שקל לקרנות המחקות של כלל, לא ביקש בחירה מושכלת של מניות במטרה להכות את מדד היחס. השאיפה היחידה של המשקיעים היתה להשיג את תשואת המדד, אלא שמסתבר כי משימה זו אינה כה פשוטה.



מטרת הקרן המחקה כלל סל תל בונד 20, למשל, היא לעקוב אחרי מדד תל בונד 20 ולחקות את השינויים היומיים בו. בניגוד לתעודות הסל, המחויבות לספק את תשואת המדד בהמרה, הקרנות המחקות מתחייבות לעקוב אחר המדד באופן הטוב ביותר שאפשר (best effort). למעשה, מבחינה חוקית אי אפשר לבוא בטענות לקרן מחקה שאינה מצליחה להיצמד לתשואת המדד.

כלל סל תל בונד 20 הושקה ב-25 בפברואר ומנהלת כיום 29 מיליון שקל. מהשקתה ועד אתמול השיגה הקרן תשואה של 11.3%, לעומת תשואה של 12.3% באותה התקופה במדד תל בונד 20. מדובר בהבדל של 1% במהלך 150 ימים, שמשקף הבדל שנתי של 2.4%.



קרן נוספת שמתקשה לעקוב אחרי מדד הייחוס שלה היא כלל סל תל בונד 40, שהושקה גם היא בסוף פברואר. הקרן, שמנהלת כיום נכסים בהיקף של 25 מיליון שקל, השיגה מאז השקתה תשואה של 20.5%. באותה תקופה השיג מדד תל בונד 40 תשואה של 22% - פער של 1.5% בחמישה חודשים, שמשקף הפרש של 3.6% במונחים שנתיים.



לפי כלל, פערי התשואות נובעים בין השאר מתקופת ההתאמה המתקיימת ב-45 הימים הראשונים לפעילות הקרן, שבהם ההשקעות בקרן עשויות להיות שונות מההתחייבויות התשקיפיות. באופן עקרוני, תקופת ההתאמה משמשת את מנהל הקרן האקטיווי לתזמוני קנייה ומכירה אופטימאליים.



גם מבחינת ביצועי הקרן המחקה כלל סל תל בונד 20 בחמשת החודשים שלאחר ההשקה נמצא פער של 0.2% - כמעט 0.5% במונחים שנתיים. בכלל מסבירים כי בתשואות אלה משוקללים דמי הניהול. עם זאת, במאי הופחתו דמי הניהול בקרן מ-0.4% ל-0.15%, כך שההסבר לא מספק תשובה לפערים.



בנוגע להשוואה עם תעודות הסל, בכלל מציינים כי הקרנות המחקות מקבלות שירותי ברוקראז' מכלל נגזרים - שמבצעת את פעולות המסחר גם בעבור חברת תעודות הסל של כלל (המתחרה בחברת הקרנות של כלל). עם זאת, רק חלק קטן מהקרנות המחקות של כלל אכן מקבלות שירותי ביצוע מכלל נגזרים, וברובן נעשות פעולות המסחר בתוך החברה עצמה.



בכלל מוסיפים כי בניגוד לקרנות המחקות, שאינן נסחרות במשך היום אלא קונות ורוכשות נכסים רק בסוף המסחר, תעודות הסל נסחרות בשוק - כך שבמקרה של ביקושים גבוהים הלקוח הקטן עלול לקנות את התעודה במחיר הגבוה משווי נכסיה מבלי להיות מודע לכך.



פערים שנרשמו בחמשת החודשים האחרונים היו אמנם לרעת המשקיעים בקרנות, אבל בהחלט עשוי להיווצר מצב שבו הפערים יהיו לטובת המשקיעים. בכל מקרה, מדובר במצב בלתי רצוי במוצר שמטרתו לחקות תשואת מדד. בארה"ב, לשם השוואה, מדורגות הקרנות המחקות על פי טעות המעקב (tracking error), וככל שטעות זו משמעותית יותר - כך דירוג הקרן יורד בהתאמה.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully