יצרניות הקרטון פנו בפנייה דחופה לשר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, לאחר שנמסר להם באופן רשמי למחצה ממשרד התמ"ת על כוונה להטיל מתחילת השבוע היטל זמני של 10%-20% על יבוא נייר חום. את ההיטל, הנקרא ערובה זמנית, מתכוון להטיל הממונה על ההיטלים, ראובן פסח. בתגובה נמסר ממשרד התמ"ת כי טרם הוחלט דבר, הבדיקות נמשכות ובקרוב תתקבל החלטה בנושא. לטענת היצרניות לא ברור מדוע בחר פסח לקבל החלטה על ערובה זמנית בטרם ביצע בדיקה יסודית של הדברים.
הנייר החום משמש חומר גלם ליצרניות הקרטון. היצרניות, החברות י.מ.א, ב.קרטון וקרגל, התריעו בפני שר התמ"ת מפני ההשלכות הרוחביות על המשק הישראלי ועל היצוא התעשייתי והחקלאי בשל הערובה הזמנית. לדבריהן, העלאת מחירי הקרטון תוביל להתייקרות מיידית של מחירי המזון לכלל תושבי המדינה ולהשפעה על מדד המחירים לצרכן.
היקף ענף הקרטון הגלי נאמד בכ-1.5 מיליארד שקל בשנה. התעשיינים מהווים כשני שלישים מלקוחות הענף, השליש הנוסף הוא הסקטור החקלאי. להערכת יצרניות הקרטון, הטלת ההיטל תייקר מיידית את כל מוצרי האריזה ותפגע ישירות בענפי התעשייה והסקטור החקלאי המשווקים תוצרתם בארץ ובחו"ל ותוביל אותם להפסדים כבדים.
יצרניות הקרטון הדגישו בפני שר התמ"ת כי ערובה זמנית תטיל עליהן נטל כלכלי כבד בשל העלאת מחירים מיידית שצפויה, בנוסף למחנק אשראי שתיווצר. בנוסף, היצרניות הביעו חשש כי המהלך יוביל לפגיעה קשה בחברות המעסיקות כ-2,000 עובדים משדרות, עכו, נהריה, אור עקיבא, פרדס חנה, חדרה, לוד, אשדוד.
הממונה על ההיטלים הפתיע: מהיום יוטל מס מיוחד על חומר גלם לקרטון; התעשיינים: 2,000 עובדים יפוטרו
אורה קורן
16.8.2009 / 12:42