וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

דיפלציה? האנליסטים צופים ירידה של עד 0.5% במדד נובמבר

ליאור כגן

12.12.2001 / 13:44

משאל TheMarker: צפויה סדרה של 4 מדדים שליליים; בנק ישראל שוב יחטיא את יעד האינפלציה ב-2001 - תסתכם בכ-1.7%



ההאטה בפעילות הכלכלית במשק תבוא לידי ביטוי בירידות מחירים בחודשים הקרובים, כך עולה מתחזית האנליסטים במשק. לפי משאל TheMarker מדד המחירים לצרכן של חודש נובמבר יירד בשיעור של 0.1%-0.5%, כאשר רוב הכלכלנים מעריכים ירידה של כ-0.2%-0.3%. יש לציין כי אף אחד מהכלכלנים לא הצליח להעריך נכונה את עליית המדד באוקטובר (0.1%).



מדד המחירים לצרכן עלה בעשרת החודשים הראשונים של השנה ב-2.1%, ולפי הערכת הכלכלנים, נראה כי האינפלציה ב-2001 תסתכם בכ-1.7%, נמוך בהרבה מיעד האינפלציה לשנה זו שעומד על 2.5%-3.5%.



שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של בית השקעות נשואה זנקס, מעריך כי מדדי המחירים של נובמבר ודצמבר ירדו בשיעור של 0.2%, כל אחד, וכי מדדי ינואר ופברואר ירדו בשיעור של 0.5% כל אחד.



חזי גוטמן, הכלכלן הראשי של הבנק הבינלאומי, מעריך גם כי ארבעת המדדים הבאים יהיו שליליים ויירדו בשיעור מצטבר של 0.9%. לדבריו, המדדים השליליים מושפעים ממגמת ייסוף השקל מאז חודש אוקטובר, מההוזלה במחירי הדלקים וכן מהשפעות עונתיות, בעיקר בחודשים ינואר - פברואר 2002.







הערכות הכלכלנים לאינפלציה ב-2002 נעות כיום בטווח רחב יחסית של כ-1.2%-2%, זאת עקב אי הוודאות הקיימת בעיקר במדיניות הפיסקלית. לדברי הכלכלנים, פריצת הגרעון עשויה להביא לגיוס הון מוגבר של הממשלה, דבר שעשוי להביא לשינוי בסביבת האינפלציה.



אם לפני כשבועיים ציפו בשוק ההון כי נגיד בנק ישראל, דוד קליין יתרום את חלקו למשק על ידי הפחתת ריבית חדה יותר, נראה כי הסיכויים לכך ירדו לאחר ששר האוצר וראש הממשלה החליטו על הגדלת יעד הגירעון ל-3% ב-2002. דוד קליין הזהיר לאחרונה כי הגדלת יעד הגירעון עשויה להביא לתוצאה הפוכה של עליית הריבית במשק.







אולם, שר האוצר וגורמים נוספים במשק דורשים מהנגיד להפחית את הריבית בצורה חדה יותר. לדבריהם, המיתון במשק, סביבת האינפלציה הנמוכה, פער הריביות בין השקל לדולר, והתחזקות השקל מול הדולר מאפשרים הפחתה מהירה יותר בריבית בנק ישראל.


טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully