מניית פוטאש (pcs) הקנדית, יצרנית האשלג הגדולה בעולם ומקבילתה של הישראלית בשוק הדשנים, מזנקת ב-7% במסחר בוול סטריט על רקע הערכות אנליסטים כי החברה עשויה להוות יעד רכישה כדאי עבור bhp ביליטון, חברת הכרייה הגדולה בעולם.
bhp תוכל להגדיל את רווחיה ולצמצם את עודף המזומנים בקופתה, באמצעות רכישת פוטאש (סימול pot) בפרמיה של 30% על המחיר הנוכחי של המניה, העריך אנליסט של בנק אוף אמריקה מריל לינץ' בדו"ח מחקר שפירסם היום. פרמיה של 30% על מחיר הסגירה של מניית פוטאש ביום שישי עשויה לשקף לחברה שווי שוק של 38.5 מיליארד דולר.
"השוק פתוח לרעיון ש-bhp תרכוש את פוטאש, ומקבל את ההיגיון לפיו, אם תירכש, תהיה פוטאש תוספת הגיונית לנכסי bhp", כתב האנליסט ג'ייסון פיירקלאו בדו"ח. רכישת פוטאש במחיר המוצע תגדיל את רווחי bhp ב-13% בשנתיים הראשונות לאחר העסקה, העריך פיירקלאו. "bhp לא ניצלה את הכסף שבקופתה בזמן המיתון. הסנטימנט השלילי ביחס לפוטאש מעניק ל-bhp הזדמנות שנייה לרכישת נכסים בשפל של המחזור הכלכלי", הוסיף.
bhp הביעה בעבר את רצונה להרחיב את פעילותה בתחום האשלג, ובחודש אוגוסט אמר מנכ"ל החברה, מאריוס קלופרס, כי bhp מוכנה להשקיע מיליארדי דולרים בפיתוח פרויקט האשלג ג'נסן בקנדה, הנמצא סמוך למכרות של פוטאש.
בחודשים האחרונים היתה קדחת שמועות והערכות בענף האשלג העולמי כי פוטאש, מוזאיק או חברות אחרות במגזר יהווה יעדי השתלטות עבור ענקיות כרייה דוגמת bhp או vale הברזילאית. בחודש שעבר, העריך האנליסט ג'ייקוב בוט מ-cibc וורלד מרקטס, כי פוטאש, אשר שולטת במישרין ובעקיפין ביותר מ-22% מכושר ייצור האשלג העולמי, עשויה להפוך ליעד השתלטות, לאחר שירידת מחירי האשלג הכבידה על מחיר מנייתה. "הערכת השווי של פוטאש אמורה ליהנות מפרמיית השתלטות על רקע העניין מצד חברות כרייה וגופים אחרים להיכנס לענף האשלג", אמר בוט בחודש שעבר. "פוטאש היא היהלום שבכתר של מגזר האשלג בשל אוסף נכסי האשלג שלה הנמצאים באזורים בעלי אקלים פוליטי יציב", הוסיף.
בחודש שעבר גם רווחו שמועות כי פוטאש שוקלת להגיש הצעת רכש עבור מתחרתה הגרמנית k+s, יצרנית האשלג הגדולה באירופה.
מוקדם יותר החודש הודיע פוטאש על צמצום היקף כריית האשלג בקרוב למחצית ועל פיטוריהם של עד 700 עובדים, לאחר שבחודש שעבר פירסמה אזהרת רווח עקב ביקוש חלש מהצפוי.
חדשות טובות עבור כי"ל? מניית פוטאש מזנקת ב-7% בוול סטריט על רקע הערכות כי תירכש
נמרוד הלפרן
19.10.2009 / 21:48