>> פעם חולון היתה עיר קטנה מוקפת דיונות חול עד קצה האופק. כיום נותר בה גוש חולות קטן מוקף בתים וכבישים. בארגוני הירוקים קיוו כי הכרזתה של עיריית חולון על תוכנית להקמת פארק שבו ישומרו החולות אכן תאפשר לשמר חלק משמעותי מהמעט שנותר. אלא שהתוכנית אשר תועלה בשבוע הבא לדיון בוועדת התכנון ובנייה של מחוז תל אביב מעוררת סימני שאלה רבים בכל הקשור לשימור החולות - מה שהוצג בתחילת הדרך כיעד מרכזי של התוכנית.
בחברה להגנת הטבע טוענים כי יישום התוכנית לא ישאיר הרבה ממעט החולות הטבעיים שנותרו בחולון ומהמערכת האקולוגית שנוצרה בהם.
תוכנית העירייה גובשה כשילוב בין איזון לחזון. האילוץ היה שבשטח המדובר קיימות מגבלות בנייה בגלל רעש שנוצר כתוצאה מהימצאות המתחם מתחת לנתיב מעבר של מטוסים. מתוך האילוץ נולד החזון של שימור הטבע העירוני, אבל נוצר אילוץ נוסף: כיצד ניתן לממן את הקמת הפארק - ואיך אפשר לפתור את בעיית זכויות הבנייה של בעלי הקרקע הרבים באזור.
הפתרון שמצאו צוותי התכנון בעיריית חולון לאחר עבודה מאומצת הוא לייעד חלק מהשטח כפארק לשימור החולות, ולהקדיש את שטחי המעטפת סביבם לנופש ופנאי - בסך הכל שטח של קצת יותר מ-1,000 דונם. את בעיית הזכויות בקרקע פתרו באמצעות ניוד זכויות הבעלים לשטחים בדפנות של גוש החולות הקיים.
12 אלף יחידות דיור
התוכנית, שהוצגה באחרונה, אמנם כוללת פארק חולות, אבל מדובר באחת מתוכניות הבנייה הגדולות בגוש דן - תוכנית המשתרעת על שטח של 4,000 דונם וכוללת הקמת 12 אלף יחידות דיור, בהן צמודות קרקע. האזור שנועד לשימור טבעי בתוך פארק החולות יהיה בשטח 400 דונם בלבד. בנוסף, נקבע כי בשטח התוכנית יהיו 930 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה.
בחברה להגנת הטבע קידמו בברכה את עיקרי התוכנית, ואולם כשהיא הוצגה הגיע הארגון למסקנה כי היא לא תאפשר לשמר את שטחי החולות.
בהתייחסות שהעבירה החברה להגנת הטבע לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, היא ציינה כי השטח המיועד לשימור החולות הטבעיים קטן מדי. הארגון הסביבתי הסתמך, בין השאר, על חוות דעת של האקולוג ד"ר עודד כהן, שציין כי נדרש שטח כפול כדי לשמר בחולות את ערכי הטבע. להערכתו, הפרעות משולי הפארק, כולל תאורה מבתים, מחייבות שימור של שטח גדול יותר שבו יוכלו בעלי חיים האופייניים לאזור החולות להמשיך להתקיים.
את התוכנית להקים בתים צמודי קרקע בשולי הפארק הגדירה החברה להגנת הטבע בזבוז שטח אזור עירוני. לטענת הארגון, אין היגיון בבנייה פרברית על עתודות הקרקע האחרונות של העיר, כולל בשטחים שאמורים לשרת תחבורה ציבורית. בחברה להגנת הטבע מציעים לצופף את הבינוי בחלקו הדרומי של הפארק, באמצעות בנייה גבוהה יותר של 4-7 קומות - ובכך לאפשר את הגדלתו של שטח החולות המיועד לשימור.
בעיה משמעותית נוספת בתוכנית השימור, לפי החברה להגנת הטבע, היא הכוונה לסלול כביש ולהקים אצטדיון בשטחי החולות - הכביש יקטע את רציפות הפארק ויהווה פגיעה נוספת בשטחים המיועדים לשימור, והקמת האצטדיון תגרע עוד שטחים המיועדים לפארק.
"אנחנו סבורים שניתן לאתר שטח בעבור האצטדיון כחלק מהתכנון המחודש שעושה העירייה לאזור התעשייה של חולון, שיש בו שטחים רבים שאינם מנוצלים באופן יעיל", מדגיש אלון רוטשילד, רכז שמירת טבע באזור המרכז בחברה להגנת הטבע.
עיריית חולון: פתרון אופטימלי
"צר לנו שבמקום לברך את עיריית חולון על החלטתה לשמר את דיונות החול הטבעיות בדרום העיר, על החי והצומח בהן, החברה להגנת הטבע בוחרת להעביר ביקורת ולהעלות טענות נגד התוכנית", אומרים בעיריית חולון בתגובה לטענות.
על פי העירייה, כדי לקיים חיים איכותיים באזור המדובר הוחלט שהפארק יכלול כמה שכבות. לבו של הפארק, המיועד לשימור, יהיה בשטח 400 דונם, וסביבו תהיה טבעת היקפית של 150 דונם שתגן עליו. בטבעת נוספת יהיו שימושים אינטנסיביים ושכבה נוספת תקשר בין הפארק לאזורי המגורים. הבנייה צמודת הקרקע תהיה, על פי העירייה, בהיקף של 900 יחידות דיור, כ-7% בלבד ממספר יחידות הדיור בתוכנית.
"זהו פתרון אופטימלי המאזן בין הצורך לשמור על שטחים פתוחים, המהווים כרבע משטח התוכנית, לבין הצורך לספק איכות חיים ולתת מענה למורכבות הקניינית".
לגבי הכביש ציינו בעירייה כי הוא ייסלל בשולי הפארק, וכי מדובר בדרך משוקעת שחלק ניכר ממנה יהיה מקורה - וכך יישמר רצף הפארק. בעירייה אישרו כי מתוכננת הקמת אצטדיון בשטח הפארק, אבל מסבירים כי הדבר לא יפגע בשימור החולות מאחר שהאצטדיון ימשיך את הרצף שיוצרים פארק פרס ופארק המים.
ייתכן שהסברים אלה ישכנעו את חברי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. עם זאת, חוסר היכולת של עיריית חולון לשכנע את הארגון הסביבתי הגדול במדינה כי בכוונתה לשמר את מערכת החולות הייחודית, מטיל צל על תוכנית ששווקה כפריצת דרך בשימור טבע בתוך המרחב העירוני.
לשמור על החול של חולון
מאת צפריר רינת
23.10.2009 / 7:43