>> לשכת ארגוני העצמאים (להב) מנהלת דיונים עם המוסד לביטוח לאומי על הנהגת ביטוח אבטלה לעצמאים ולבעלי שליטה בחברות פרטיות. החוק המוצע יחייב כל עצמאי, לרבות בעל שליטה בחברה, לשלם דמי ביטוח, אך לא יבטיח למשלם, כמעט בשום מקרה, דמי אבטלה.
אלה הסיבות העיקריות לכך שהביטוח עלול להשיג תוצאות הפוכות מהמצופה: המבוטח יחויב ב"תקופת הכשרה" של שנים שבה יהיה עליו לשלם דמי ביטוח, אך לא יהיה זכאי לדמי אבטלה. תנאי כזה מקובל גם בענפי ביטוח אחרים. בשעת משבר מנסים שכירים רבים שפוטרו לעבוד כעצמאים. המשמעות לגביהם היא שאם ייכשלו בעסק החדש לפני השלמת התקופה, הם לא יהיו זכאים לדמי אבטלה. הוא הדין בעצמאים הוותיקים בשנים הראשונות של הביטוח. אף הם לא יהיו זכאים לדמי אבטלה. גם מי שיגיע לגיל פרישה לפני השלמת הכשרתו לא יזכה לדמי אבטלה, אפילו אם ימשיך לעבוד בעסק מאחר שמוצע להגביל את הביטוח עד לגיל הפרישה החוקי.
המבוטח יחויב להוכיח שהוא חדל לעסוק בעיסוקו או במשלוח ידו לחלוטין ותיקו ברשויות המס נסגר. מע"מ לא סוגר תיק כל עוד לא נמכר כל המלאי והציוד שלא תמיד ניתן למוכרו מיידית. לכן, בשלבי חיסול העסק לא ישולמו דמי אבטלה. בתקופה הקודמת לחיסול צובר העסק לרוב הפסדים וחובות. דמי האבטלה, אם ישולמו, מחושבים לפי הכנסות ממוצעות של המבוטח בתקופה האחרונה, לכן הוא יקבל תשלום מינימלי גם אם שילם דמי ביטוח גבוהים בשנים הטובות.
לעצמאים שניהלו את עסקיהם במסגרת חברה בע"מ ניסיון מר עם ביטוח לאומי. בעבר הם היו מבוטחים נגד אבטלה כשכירים ושילמו דמי ביטוח. אך כאשר החברה היתה מפסיקה לשלם, המוסד סירב לרוב לשלם להם דמי אבטלה בטענה שהפסקת המשכורת נגרמה על ידם. לפני כמה שנים בוטל ביטוחם בענף האבטלה באמצעות חוק ההסדרים ביוזמת המוסד. "תקופת הכשרה" שצברו נמחקה ללא תמורה ואין כל הצדקה לחייבם לצבור הכשרה נוספת ולשלם מחדש.
המוסד נלחם קשות במנצלים את ההטבות לרעה, אך עיקר הבדיקות מופנות כלפי העצמאים. מבוטח שנפגע בעבודה או יולדת, אם הם עצמאים, נדרשים גם להוכיח שבתקופת הזכאות לגמלה או לדמי לידה הם לא עבדו בפועל, אחרת הגמלה נשללת מהם. לא קשה לדמיין איזה הוכחות יידרש העצמאי להמציא כדי לקבל דמי אבטלה. במו"מ עם ארגוני העצמאים דורש המוסד דמי ביטוח לענף האבטלה בשיעור שהוא פי שלושה מדמי ביטוח שמשלמים שכירים. עצם ההפרדה בין סוגי מבוטחים שונים היא אפליה בלתי נסבלת.
זאת ועוד, רבים מהמבוטחים משנים בחייהם את עיסוקיהם ממעמד שכירים לעצמאים ולהיפך. רבים עובדים במקביל בשני סוגי העיסוק. הגיע הזמן שגם הביטוח הלאומי לא ידרוש מחדש תקופות הכשרה בכל מקרה של שינוי סוג העיסוק. להב מובילה את הדיון בכיוון הלא נכון. אם תצליח להנהיג ביטוח אבטלה לעצמאים, "הישג" זה ייזכר בעיקר כהצלחה להטיל מס נוסף על עצמאים בצורת דמי ביטוח ללא תמורה ראויה עבורו.
הכותב היה נשיא לשכת רואי החשבון
ביטוח אבטלה רק יפגע בעצמאים
נחום פריידקס
27.10.2009 / 7:06