יצרנית המכוניות ג'נרל מוטורס (gm) שינתה את דעתה ביום שלישי והחליטה לבטל את מכירת מותגי אופל ווקסהול ליצרנית החלפים הקנדית מגנה. gm הודיעה כי השיפור בתנאי השוק והחשיבות האסטרטגית של אופל הניעו את הדירקטוריון - שמונה לפני שבועות ספורים בלבד - לחזור בו מהחלטתו במפתיע.
ההחלטה עשויה לגרום מבוכה לממשלת גרמניה, בראשות הקאנצלרית אנגלה מרקל, ולהגדיל את הסיכון לעימות עם איגודי העובדים האירופיים של אופל. בנוסף, לא ברור כיצד מתכוונת gm לממן את הארגון מחדש של החטיבה האירופית. המהלך מעיד גם על שינוי כיוון חד עבור אופל, הזוכה לתמיכת המנכ"ל פריץ הנדרסון, שרק לפני שבועיים אמר כי מכירת אופל היא ככל הנראה הדרך הסבירה ביותר לפעול בה.
ממשלת גרמניה דחפה למכירת אופל למגנה, וביום שלישי הודיעה כי תדרוש מ-gm להחזיר 1.5 מיליארד יורו שהעניקה כהלוואת גישור לרכישה. "ממשלת גרמניה מצטערת על החלטת gm לבצע בעצמה ארגון מחדש של אופל", אמר דובר ממשלת גרמניה, אולריך וילהלם בהצהרה.
ההחלטה הגיעה לאחר שבכירים באיחוד האירופי החלו לבחון את המימון שהבטיחה גרמניה להעביר על מנת לסייע במכירת אופל למגנה. גרמניה הבטיחה סיוע בסך 4.5 מיליארד יורו על מנת להביא לסגירת העסקה, שנראתה הדרך הטובה ביותר להציל את אופל ואת אלפי המשרות להן היא אחראית בגרמניה ובאירופה. אך בכירי האיחוד האירופי טענו כי על gm לאשר כי היתה מסכימה למכור את אופל גם אם גרמניה היתה מבהירה שהמימון יהיה זמין לכל רוכשת.
הדירקטוריון של gm הסכים למכור נתח של 55% באופל למגנה, ולשותפה הרוסי סברבנק, לאחר 7 חודשים של משא ומתן. יצרנית המכוניות קיבלה החלטה מהירה שלא למכור את אופל. ב- gm צופים שעלות הארגון מחדש של אופל תגיע לכ-3 מיליארד יורו - בגין פיטורי עובדים וסגירת מפעלים. להערכת אנליסטים, הותרת החטיבה בתוך gm תאפשר לחברה לשלוט בפיתוח כלי הרכב ולייעל את ייצור החלפים לכמה ממותגיה, כפי שעשתה פורד.
בכירי gm לא היו מודעים למהלך הדירקטוריון, אותו הוביל אד ויטאקר - בכיר לשעבר בעולם הטלקום שהפך לפנים החדשות של gm בשבועות האחרונים. ויטאקר, שמינויו אושר על ידי ממשל אובמה, לקח על עצמו תפקיד מאוד פעיל וענייני, והופיע במפעלי gm ללא התרעה עם שאלות נוקבות להנהלה. הנדרסון, שמגיע מענף הרכב, טען כי העסקה עם מגנה היא האפשרות הטובה ביותר עבור gm, לאחר חודשים ארוכים של משא ומתן עם רוכשים אפשריים.
ג'נרל מוטורס הפכה את החלטתה וביטלה את מכירת אופל ווקסהול למגנה הקנדית
רויטרס
4.11.2009 / 11:02