וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הלוביסטים פשטו עם שחר

צבי זרחיה

6.11.2009 / 6:55

נבחרי הציבור, שאמורים היו להביע עמדה ברורה בסוגיית הרכישה של הנסון על ידי נוחי דנקנר, סיימו לדון השבוע בעניין בלי להצביע על הודעת הסיכום. ככה זה כשדנים בעסקה הנוגעת לכיסם של בעלי ההון



>> "אני רואה חדר מפוצץ בלוביסטים ועורכי דין. לבי נחמץ. חבל שהם לא באו לדיון בוועדה על נישול דיירי הדיור המוגן" - כך קראה שלשום ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) בפתח ישיבת ועדת הכספים שדנה בעסקה למכירת חברת הנסון - חברת חומרי הבנייה השנייה בגודלה בישראל - לחברת משאב, שבשליטת אי.די.בי של נוחי דנקנר.



בחדר ההומה ישבו נציגים של לא פחות מארבעה משרדי לובינג, ולצדם יח"צנים, נציגים של בעלי החברות, עורכי דין ורק ארבעה ח"כים (בהדרגה נכנסו עוד ומספרם עלה לעשרה). כך נראה דיון כלכלי בכנסת, כשהוא נוגע עמוק בכיסם של בעלי הון בישראל. דיונים אחרים, כפי שציינה יחימוביץ' בצער, לא זוכים לנוכחות מכובדת כל כך.

הסיבה להתכנסות הדרמטית: בימים אלה אמורה הממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, להכריע אם לאשר את העסקה או לא. נציגי החברות האמורות, הנסון ומשאב, עושים כל שביכולתם כדי לקדם את העסקה. לאחר שניסו להביא לביטול הדיון בוועדת הכספים ונכשלו - הם התייצבו בנוכחות מלאה כדי לוודא שהדיון מתנהל באופן המועדף עליהם.



הטענות של המתנגדים לעסקה הם כי היא עלולה להביא לעלייה במחירי הדירות, להורדת רמת התחרות בשוק הבטון בישראל ולהוצאת מתחרים מהשוק. מנגד, באי.די.בי דוחים את הטענות ואומרים כי מכיוון שנשר היא מונופול, הרי שמחירי המלט מפוקחים ואי אפשר יהיה להעלותם. עוד הם טוענים כי הנסון ישראל מחזיקה בלא יותר מ-15% משוק הבטון בישראל, ולכן לא יכולה להיות שליטה גדולה מדי של הקבוצה - ובוודאי שלא להגיע למצב של מונופול בתחומים שבהם פעילה הנסון.



לוביסט על כל ח"כ



אל הקרב על האצבע של חברי הכנסת שלחה חברת נשר את משרד הלובינג פוליסי שבבעלות בוריס קרסני, ואת משרד הלובינג של עליזה גורן ותומר עמיר. גם הנסון מצדה שלחה את פוליסי, שבו היא נעזרת דרך קבע.



היריבים מהצד השני, התאחדות הקבלנים, שכרו את שירותיה של דפנה כהן ממשרד הלובינג כהן-רימון-כהן. יבואן המלט יורם לוינסון החליט אף הוא שלא להשאיר את הזירה ליריביו העסקיים, ושכר בימים האחרונים את משרד הלובינג גלעד יחסי ממשל.



המאבק הפרלמנטרי בסוגיית המכירה התגלגל לכנסת לאחר כהן, הלוביסטית של התאחדות הקבלנים, פנתה עם המנכ"ל ההתאחדות, יוסי גורדון, אל חברי הכנסת והציגו את התנגדותם לעסקה. התאחדות הקבלנים מעוניינת להעלות את השלכות העסקה לסדר היום הציבורי לפני שתתקבל החלטה בעניין על ידי קן. לוועדה אין סמכות לקבל החלטות אופרטיביות בתחום, אבל עמדה של הח"כים נגד העסקה לא תזיק למתנגדים.



הצד השני לא ישב בחיבוק ידיים. עמיר, הלוביסט של נשר, פנה אל ח"כ חיים אורון (מרצ) בבקשה שיגיש הצעה לדחיית הדין. אורון סירב. במסדרונות הכנסת אמרו כי הופעלו לחצים כבדים על יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה). גפני הודה כי הופעלו עליו לחצים לדחות את הדיון, אך סירב לומר מי לחץ.



בסופו של דבר הדיון התקיים כסדרו ביום רביעי, אלא שהנוכחות המסיבית של נציגי החברות בוודאי לא הזיקה לתוצאה הסופית. למעשה, מבחינתם של הלוביסטים, הדיון התנהל באופן הרצוי ביותר: הישיבה הסתיימה בלי החלטות. אפילו הודעת הסיכום של הדיון לא הועלתה להצבעה.



במהלך הישיבה נלחם אורון לבדו למען שכלול התחרות ונגד הגדלת המונופול בענף. "הנזק שייגרם לתחרות על ידי קיום העסקה הוא בלתי הפיך. התחרות תצומצם והיתרון של מי שיספק חומרי גלם ומוצר סופי יהיה מובהק. חובתנו לתבוע מהרגולטור להביא בחשבון שיקולים של המשך התחרות בענף" - אמר אורון בדיון. הח"כים לא ממש התרגשו מדבריו. הם סברו שיש להמתין לעמדתה של קן, וכי אין לוועדת הכספים סיבה לעסוק בעניין.



הבטון הדביק את הח"כים



זאת לא היתה הפעם היחידה שהח"כים גילו אדישות. גם עמדתו של עמי צדיק ממרכז המידע והמחקר של הכנסת, שלפיה העסקה עלולה להביא להשתלטות של דנקנר ולבנת על שוק מוצרי הבנייה, התקבלה בשלווה. הח"כים, שבימים רגילים מגלים דאגה מפני עליית מחירי הדיור, לא נרעשו גם מעמדתה של התאחדות הקבלנים, שלפיה העסקה תגרום לעלייה של 10% במחירי הדירות.



"אותנו לא מעניינת העסקה הזאת, אלא מחירי הדירות", הכריז בוועדה גפני. עם זאת, קשה היה להבין מדבריו אם הם כוונו לתחזית של התאחדות הקבלנים בנוגע לעסקה. ח"כ כרמל שאמה (ליכוד) לא התרשם גם הוא מאזהרות הקבלנים בעניין השלכות מכירת הנסון לנשר. "הזעקות של הקבלנים מיותרת ואינטרסנטיות", אמר.



גם בכנסת היה מי שתהה איך הדיון בוועדת הכספים עבר בשקט כה רב. היה מה שאמר כי "זה לא מתאים לח"כים לא לגזור קופון חברתי בדיון ציבורי הקשור לעליית מחירי הדיור". היו כאלה שהזכירו גם כי בכל הדיונים האחרונים נקטה הוועדה עמדה בעלת רגישות חברתית רבה בסוגיות כמו היטל הבצורת והעלאת המע"מ על פירות וירקות.



"השליטה של דנקנר במשק הישראלי בכלל, ולאו דווקא בשוק הספציפי, מדאיגה אותי, מסוכנת ויש לה נגזרות של שליטה על התקשורת ושוק פרסום", אמרה בדיון יחימוביץ'. "מדובר באדם החזק ביותר במשק, יותר מכל פוליטיקאי".



עם זאת, יחימוביץ' ביקשה מהנוכחים: "אל תתחילו להיאבק בשליטה של דנקנר באמצעות פגיעה במקומות עבודה ובתעשייה". אורון ניסה לומר לה שיש עובדים נוספים בענף, ולא רק בנשר, אבל לא זכה לתגובה.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully