וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

היצרנים מזהירים: השפעת טובה לבריאות

מאת עדי דברת-מזריץ ומיכל רמתי

6.11.2009 / 6:55

שפעת החזירים הכניסה את העולם לסחרור. מיליוני מנות חיסון נמכרות לממשלות, המכירות של מוצרי ההיגיינה מזנקות ובצה"ל אפילו שוקלים לצרף מגבונים לחים למנות הקרב. צרתם של רבים היא מכרה של זהב בעבור חברות התרופות, רשתות הפארם ויצרני המסכות



>> תמונתו של ראש הממשלה - אדום עיניים, מתעטש ומקנח את אפו בממחטת נייר - באירוע השקת החיסונים נגד שפעת החזירים השבוע, אולי היתה מבוימת ואולי לא. כך או כך, היא סיפקה את יחסי הציבור הטובים ביותר להשקת החיסון. ראש הממשלה עצמו אמנם עדיין לא חוסן, משום שאינו נכלל בקבוצות הסיכון שאמורות להתחסן ראשונות - אבל הוא יתחסן ועוד איך, כך הבטיחו יועציו, ברגע שיקראו לכלל הציבור לעשות זאת.

מבצע החיסון הלאומי לשפעת החזירים, הראשון מסוגו בישראל, אמור להקיף בהדרגה את כלל תושבי המדינה. להערכת משרד הבריאות, עד סוף 2009 יגיעו לישראל 2.3 מיליון מנות חיסון, והעלות הכוללת של רכישת החיסונים תסתכם ב-450 מיליון שקל. בסך הכל ישראל הזמינה 7.3 מיליון מנות חיסון, ויתרתן תגיע במהלך 2010.



בכירים במערכת הבריאות ובמערכת הפוליטית מתחו בחודשים האחרונים ביקורת נוקבת על החלטתם של ראש הממשלה ומשרד הבריאות לרכוש חיסונים לכלל האוכלוסייה בעלות גבוהה כל כך. בין השאר נטען כי ההחלטה התקבלה בשלב מוקדם מדי, מוגזמת ואולי אף נגועה בפופוליזם. בנוסף, הועלו סימני שאלה רבים בנוגע לנחיצות הצעד הגורף של רכישת החיסון לכל האזרחים, לגבי יעילות החיסון ולגבי תופעות הלוואי שלו. כמו כן נמתחה ביקורת על כך ששלוש חברות התרופות שמספקות את החיסונים לישראל נבחרו ללא מכרז והחוזים עמם לא פורסמו.



ויכוח על היעילות



המצב בישראל אינו חריג: לפי ארגון הבריאות העולמית, לפחות 1.5 מיליארד מנות חיסון הוזמנו כבר על ידי מדינות מפותחות. צרפת הזמינה 94 מיליון מנות חיסון עבור 64 מיליון תושביה; בריטניה הזמינה 90 מיליון מנות עבור 61 מיליון תושביה; יפן הזמינה 77 מיליון חיסונים, שאמורים להספיק ל-61% מאוכלוסייתה; וארה"ב מעוניינת לרכוש 195 מיליון חיסונים עבור אוכלוסייה של יותר מ-300 מיליון איש. לפי הערכות, קצב הייצור אינו צפוי לעמוד בביקוש העולמי.



החיסון, שפותח במיוחד עבור הזן החדש של שפעת החזירים, מעורר ויכוחים רבים גם בעולם. הוא פותח במהירות רבה לעומת חיסונים עונתיים רגילים, ועדיין לא נערכו לגביו מחקרים מקיפים ומספקים. כתוצאה מכך לא ברור כמה מנות ממנו דרושות ליצירת חסינות.



ואולם גם אם יש ויכוח בנוגע ליעילות החיסונים, דבר אחד ברור: המרוויחות הגדולות משפעת החזירים הן יצרניות החיסונים המובילות בעולם - גלקסו סמיתקליין, סאנופי-פסטור, אסטרה-זנקה ונוברטיס. בישראל היתה זו מדיצ'י, נציגת סאנופי-פסטור, שזכתה בפרס הגדול בשווי מאות מיליוני שקלים, ותשווק את מירב החיסונים - 5 מיליון. בנוסף, היא היחידה שתייבא לישראל חיסון המתאים לנשים הרות ולפעוטות. מגלקסו סמיתקליין נרכשו 1.3 מיליון חיסונים ומנוברטיס נרכשו מיליון מנות.



"לפני חודשיים סגרנו עסקה עם משרד הבריאות על מכירה של 7 מיליון חיסוני שפעת בישראל", מספר רון מאיו, מנכ"ל מדיצ'י, שבבעלות יהודית ליבל ושרגא ברוורמן. "העסקה היא בהיקף של 250-300 מיליון שקל, ואנחנו מתחילים לספק את החיסונים כבר החודש".



לדברי מאיו, העסקה משלשת את מחזור המכירות השנתי של החברה, שמסתכם כיום ב-30 מיליון דולר. הוא מסרב אמנם למסור מה יהיה הרווח של החברה מהעסקה, אך גורמים בתחום מספרים כי העמלה הנהוגה בעסקות כאלה היא של 7%-15%. "שפעת החזירים היא לא שפעת עונתית אלא מחלה מתמשכת", אומר מאיו. "אם היא תתקוף במשך כמה שנים, אנשים יצטרכו ליטול בכל שנה שני חיסונים - אחד לשפעת רגילה ואחד לשפעת החזירים".



אז אפשר להגיד שעברתם את המיתון באופן חלק?



"כן. אני אפילו מרשה לעצמי לחייך".



אתה לא מרגיש לא בנוח? הרי אתה מחייך בנסיבות לא ממש חיוביות.



"כמו כולם, גם לי יש משפחה, והייתי מעדיף שלא תגיע לכאן מחלה חדשה. אבל אם צריך להיערך למשהו שכבר קורה, אז צריך. חוץ מזה, אנחנו חיים יפה מאוד גם ממכירת החיסונים הרגילים שלנו".



מדי'צי לא לבד - צרה של אחדים אכן יכולה להיות ברכה בעבור רבים אחרים. וכך, שפעת החזירים, שנהפכה למונח מאיים בבתים רבים, היא בבחינת מכרה של זהב בעבור חברות רבות.



משככי חום, כאבים וצינון



דקסון: "אנשים רבים מתקשרים ישירות לחברה כדי להצטייד"



>> אם בימים כתיקונם אנשים מוכנים להתמודד עם צינון, דלקת גרון או תשישות מבלי לסור לבית המרקחת כדי לקבל טיפול מתאים, הרי ששפעת החזירים שינתה את התמונה ורבים נוקטים משנה זהירות. כתוצאה מכך, גדל היקף המכירות של תרופות ללא מרשם לטיפול בהתקררות או צינון.



"אנו צופים כי המודעות הגדלה והולכת בקרב הציבור לאפשרות של שפעות בחורף הקרוב תגדיל את מכירות המוצרים באופן ניכר, ואולי אף תכפיל אותן ויותר", אומרת נירה רוטשילד, דירקטורית שיווק תרופות ללא מרשם (otc) בחברת התרופות דקסל פארמה (דקסון), שבבעלות דן אורן, המשווקת בין היתר את דקסמול סינוס ודקסמול קולד. "עוד לפני שהחל החורף ולפני שהשפעת הגיעה לממדי ענק, כבר אפשר לראות תנועה ערה בבתי המרקחת. אנשים רבים מתקשרים ישירות לחברה כדי לקבל מידע, וגם הרוקחים מצטיידים במלאי תרופות גדול, כדי שלא ייחסר".



כדאי לדעת לקראת מגפות השפעת ב-2000, המליצה מועצת התרופות של שירות הבריאות הממלכתי בבריטניה, nice, לא להשתמש בתרופות רלנזה וטמיפלו - שהיו קיימות כבר אז - ולהמליץ לחולים להישאר בבית, לקחת פרצטמולים ולשתות הרבה מים. אף כי השימוש ברלנזה ובטמיפלו כיום מקובל יותר, רופאים רבים עדיין ממליצים להישאר בבית, לקחת תרופות להורדת חום.



יצרניות של תרופות מרשם



חברת רוש, יצרנית טמיפלו: "עלייה של מאות אחוזים במכירות"



>> חברות רבות מוכרות מוצרים שיכולים אולי לעזור במניעת המחלה, אבל רק שתי חברות מורשות לשווק תרופות מרשם רשמיות נגד שפעת לסוגיה - טמיפלו של רוש השווייצית ורלנזה של גלקסו סמיתקליין הבריטית, הנפוצה פחות בישראל. התרופות נחשבות יעילות בעיקר אם ניתנו ב-48 השעות הראשונות למחלה, ולרוב הן רק מקצרות במעט את משך המחלה ומקלות את הסימפטומים, אך לא מונעות אותה.



כחלק מההיערכות העולמית מפני מגיפת שפעת בוצע במשרד הבריאות לפני כחצי שנה רכש המוני של תרופות לשפעת שיוכלו לכסות 30% מהתושבים - תרופות מסוג טמיפלו לכיסוי 25% מהישראלים ותרופות מסוג רלנזה לכיסוי 5% מהאוכלוסייה.



ד"ר דודי גולינסקי, המנהל הרפואי של רוש ישראל, מספר על עלייה של מאות אחוזים במכירות בחודשים האחרונים: "בשנים האחרונות רכשה המדינה סטוק של תרופות במאות מיליוני שקלים. כשהתחילה שפעת החזירים משרד הבריאות העביר לקופות החולים מאגרים של תרופות כדי שיחלקו בחינם במרפאות ובבתי חולים - כך שמזה לא הרווחנו. אבל הרווחנו מהמכירות הפרטיות".



בהיותה תרופת מרשם, לטמיפלו יש מחיר קבוע, כך שרווחיות היבואנית לא תלויה במבצעים כאלה או אחרים. "אין לנו שום בעיה ליצור לתרופה ביקוש מוגבר, בעיקר בגלל הפאניקה בציבור, אבל התחושה שלנו היא שזה לא ראוי", מסביר גולינסקי. "לא ניצור פאניקה, גם אם היא מוצדקת, רק בשביל לדאוג לכיס שלנו - ולכן אנו לא מפרסמים את המוצר". גולינסקי מסרב לגלות את מכירותיה של טמיפלו בישראל, אך ידוע כי בעולם שילשה רוש את מכירות התרופה, ומכירותיה מסתכמות ב-1.5 מיליארד דולר מתחילת השנה.



ובינתיים בעולם: ממשלות בעולם מצטיידות בתרופות הרשמיות לטיפול בשפעת. לפי דיווחים, ממשלת בריטניה רכשה 23 מיליון מנות טמיפלו ו-10.5 מיליון מנות רלנזה. רוש דיווחה כי בכוונתה להגדיל את קצב ייצור התרופה ל-400 מיליון מארזים עד תחילת 2010. גלקסו סמיתקליין דיווחה על גידול חד במכירות התרופה שהיא מייצרת; כתוצאה מכך, החברה רשמה הכנסות של כ-300 מיליון דולר ממכירות התרופה ברבעון השלישי, לעומת כ-20 מיליון דולר בלבד ברבעון המקביל ב-2008. מינהל המזון והתרופות האמריקאי אישר לפני שבועיים בהליך מזורז שימוש בתרופה נוספת - פראמיוויר, של חברת ביוקריסט, אף שיעילותה ובטיחותה עדיין לא הוכחו.



כדאי לדעת לטמיפלו עשויות להיות תופעות לוואי. בעבר פורסם כי התרופה עלולה לגרום לילדים סיבוכים בדרכי העיכול, בחילות וכאבי בטן. מהנציגות הישראלית של רוש נמסר אז כי "בחילה, מיחושי בטן והקאות הם תופעות לוואי ידועות של הטיפול בטמיפלו. כדי למנוע אותן יש ליטול התכשיר ביחד עם אוכל".



ג'ל לחיטוי ידיים



ד"ר פישר: כ-75% מהמכירות הן לחו"ל



>> לחיצות ידיים רבות במשך היום; לחיצה על כפתור מעלית שרבבות אצבעות נגעו בו קודם לכן, לאחר יום של ריצות ממקום למקום ללא גישה למים וסבון; או הרצון לגונן על הילדים מפני לכלוך וסכנת הידבקות - כל אלה גרמו לגידול ניכר בהיקף המכירות של ג'לים לניקוי ידיים ללא שטיפה.



שחקנים רבים פועלים בישראל בתחום זה, בהם סנו, נקה וסופר-פארם (באמצעות המותג לייף) - אבל השחקן הגדול ביותר לפי רשתות השיווק הוא ד"ר פישר. לדברי אלי פישר, הבעלים של החברה, מכירות החברה גדלו פי עשרה במכירות של מוצרים אלה בחודשים האחרונים.



"בגלל הביקוש הרב פיתחנו מוצרים חדשים, כמו קרם ידיים עם אלכוהול, מוס לניקוי ידיים לילדים וג'ל ניקוי באריזות חד-פעמיות של 2 מ"ל", מספר פישר. "בנוסף, אנו משתפים פעולה עם אל על, שמחלקת את התכשירים שלנו במטוסיה, וכבר מדברים גם עם צה"ל על אפשרות לשלב מגבוני חיטוי במנות קרב". לדבריו, עקב הביקוש הגדול למוצרים אלה החברה החלה אף לייבא סחורה מטייוואן, מסין וממדינות נוספות.



בניגוד לחברות אחרות שסבלו בחודשים האחרונים מהמשבר הכלכלי, בד"ר פישר שכרו עשרה עובדים נוספים וקנו ציוד חדש ויקר ערך. "בחורף צפויות המכירות לגדול אף יותר. בנוסף, מכיוון ששפעת החזירים העלתה את המודעות לחשיבות ההיגיינה ולשימוש בתכשירי חיטוי וניקיון, אני מעריך שמודעות זו תישמר גם לאחר שהשפעת תחלוף - והמכירות יתייצבו על היקף הגדול פי ארבעה מהתקופה שקדמה להתפרצות השפעת".



התחרות בקטגוריה הזו רבה מאוד - וכבר הובילה למבצעים אגרסיביים בסגנון 1+1 או שלושה ב-10 שקל ברשתות הפארם, המשתמשות במוצרים אלה כדי למשוך לקוחות. ואולם בד"ר פישר לא מודאגים. "אנו בטוחים שהרווחים שלנו יגדלו", אומר פישר. "אמנם בג'לים יש לנו מתחרים אבל במגבונים, במוס, בקרם הידיים עם האלכוהול ובג'לים לשימוש חד-פעמי אנחנו השחקן היחיד בישראל. מעבר לכך, כ-75% מהמכירות שלנו הן בכלל לחו"ל".



רפי פרחי, רוקח ראשי בסופר-פארם, מוסיף כי בתקופה האחרונה חלה ירידה במכירות של מוצרים של חברות קטנות ולא מוכרות; מנגד, עלו מכירות המוצרים של חברות מוכרות, המכילים אחוז גבוה של אלכוהול. "בסך הכל", הוא אומר, "הגידול בצריכה של מוצרים אלה אוזן - ולא נפגע".



ובינתיים בעולם: בספטמבר בלבד דווח על זינוק של 177% במכירות הג'ל לחיטוי ידיים בארה"ב והיקף המכירות המוערך של כל מותגי הג'ל לחיטוי ב-12 החודשים האחרונים בארה"ב הוא 129 מיליון דולר. מובילת השוק העולמית, פורל (purell), החברה הבת של ג'ונסון אנד ג'ונסון, דיווחה על הכפלת ההזמנות לג'לים לניקוי שלה וחברות נוספות מפתיעות זיהו את הפוטנציאל והחליטו להפוך את המגמה לאופנתית אף יותר - בהן חברת ויקטוריה'ס סיקרט וחברת באת' אנד בודי וורקס, שדיווחה על זינוק של 50% במכירות ג'ל ריחני עד כה השנה.



כדאי לדעת צרכנים רבים סבורים כי הג'ל הוא תחליף לשטיפת ידיים עם מים וסבון. ואולם לא כך הדבר. "חומרי החיטוי שהיצרניות ובתי מרקחת עושים עליהם הרבה כסף ומוכרים אותם כמו סופגניות יעילים אמנם, אבל חשוב שיהיה ברור שאם הידיים מלוכלכות - החומרים האלה לא מספיקים", אומר פרופ' ראול רז, מומחה למחלות זיהומיות של שירותי בריאות כללית בחיפה ובבית חולים העמק. "צריך לשטוף את הידיים במים ובסבון, ואם רוצים לחזק את הניקוי אפשר להשתמש בחומרים אלה, שהם מחטאים - ולא מנקים".



תוספים וויטמינים



אלטמן: "המכירות גדלו אבל הרווחיות נשחקה"



>> החשש מפני הידבקות בשפעת מפרנס היטב גם את ענף תוספי המזון. דייוויד גורדון, סמנכ"ל המכירות של אלטמן שבבעלות קבוצת מעברות, המשווקת בין היתר את תוספי התזונה פרוטק, היל ויומי, אומר כי ניכרת עלייה של יותר מ-100% במכירות בחודשים האחרונים לעומת 2008. "אלה מוצרים שמכירותיהם מתחילות לאחר הגשם הראשון - והפעם, בגלל ההיסטריה של שפעת החזירים, הן התחילו כבר ביולי".



רון מאיו, מנכ"ל מדיצ'י המייצגת בישראל את חברת ההומאופתיה בוארון - יצרנית התרופה ללא מרשם אוסילו, למניעת שפעת או לטיפול בה ב-24 השעות הראשונות למחלה - מדווח אף הוא על גידול במכירות. "בחודשים האחרונים מכירות האוסילו יותר מהוכפלו, בלי מבצעים", הוא מספר. "לא מדובר במוצר זול, ועלותו כ-70 שקל. הדבר הגדיל בכמה מיליוני שקלים את המכירות. בנוסף, כדי להגדיל את המודעות לתרופה יצאנו ביוני בקמפיין באינטרנט ובעיתונות".



ואולם לטענת גורדון, הרווחיות של החברה לא גדלה בהתאם למכירות, בגלל המבצעים שהחלו בקיץ. "בעשר השנים האחרונות המבצעים לא התחילו כל כך מוקדם", הוא מסביר. "הגברנו את קצב היבוא, ואנחנו עובדים שעות נוספות כדי לעמוד בביקוש - אבל בשל המבצעים הרווחיות שלנו נשחקה. מי שמרוויח הם בתי המרקחת, הנהנים מתנועה ערה של אנשים שקונים תרופות".



ובינתיים בעולם: חברת evitamins.com, המשווקת ויטמינים, דיווחה על שילוש במכירות המוצרים הקשורים לשפעת בארה"ב בספטמבר, לעומת החודש המקביל ב-2008. באוסטרליה, שכבר עברה חורף אחד עם שפעת החזירים, דיווחו כמה יצרניות של ויטמינים ותוספים על עלייה בהיקף המכירות.



כדאי לדעת מינהל המזון והתרופות האמריקאי (fda) יוצא כעת נגד טיפולים אלטרנטיביים בשפעת שלא קיבלו את אישורו. לדברי המינהל, יעילותן של תרופות כאלה אינה מוכחת, ומדובר בניצול ציני של הציבור בשעת משבר.



יצרני המסכות



זר היי-טק: המכירות גדלו ב-1,500%



>> אמנם עדיין לא רואים ברחובות ישראל אנשים חובשים מסכות, וגם אם נפשפש בתיקים ובארנקים של מרבית האנשים לא נמצא שם מסיכות, אך לדברי יבואנית המסכות זר היי-טק מדובר במקבילה של הסודה לשתייה מימי מלחמת המפרץ.



"אנשים אולי לא חובשים מסכות, אך הם קונים אותן כדי שאם השפעת תיהפך למגפה ויהיה מחסור במסכות - הם כבר יהיו מסודרים; בנוסף, רבים מצטיידים בהן לפני טיסות לחו"ל", אומר אורי זר, מנכ"ל זר היי-טק. החברה מייבאת מסכות לישראל, ובין היתר פתחה מחלקה המתמחה במניעת זיהומים. לדברי זר, בין רוכשי המסכות אפשר למצוא גם אנשים המבקרים בבתי חולים, גופים כמו מד"א או בתי החולים עצמם, אנשים מבוגרים ואנשים עם מערכת חיסונית ירודה.



"גם בימים רגילים נמכרות בישראל עשרות מיליוני מסכות בשנה, אבל מאז יוני אנו עדים לעלייה של 1,500% במכירות של המסכות שלנו - והחורף עוד לפנינו", מוסיף זר. "העובדה ששפעת החזירים הוכרזה כמצב חירום לאומי בארה"ב בוודאי תעזור לנו עוד יותר". לדבריו, מכיוון שמדובר במוצר מתכלה, במצב של מגיפה מכירותיו ירקיעו שחקים. להערכתו, החברה המשפחתית שבבעלות הוריו, ד"ר תמי זר וד"ר אבי זר, תרוויח סכומים יפים מהעניין, "אך לא הייתי מעוניין לציין את הרווח המדויק מעל גבי העיתון", הוא מוסיף.



ובינתיים בעולם: רשתות הדראגסטור הגדולות בארה"ב מדווחות על עלייה בהיקף רכישת המסכות. משרד הבריאות הבריטי הצטייד ב-60 מיליון מסכות. בשל הביקוש הגובר למסכות היצרניות בעולם הגבירו את התפוקה שלהן. קימברלי-קלארק דיווחה על זינוק של 16% בהכנסות חטיבת מוצרי הבריאות, הודות לגידול במכירות של המסיכות. חברת 3m דיווחה על עלייה של 4.7% בחטיבה דומה . לפי דיווחי היצרניות, הביקוש למסיכות רפואיות גבוה במיוחד באסיה.



כדאי לדעת לפני כחודש הזהיר מינהל המזון והתרופות האמריקאי כי חלק גדול מהמוצרים המשווקים כמונעים הידבקות בשפעת החזירים מייצרים תחושת ביטחון כוזבת. לדברי ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר איתמר גרוטו, השימוש במסכות אף עלול להיות מסוכן. למשל, אם המסכה נשארת על הפנים זמן רב מדי, היא עלולה ליהפך לכר גידול לנגיפים.



רשתות הפארם ובתי המרקחת



המרוויחות הגדולות בישראל - ניו-פארם וסופר-פארם



>> העלייה במכירות של תרופות ותכשירים למניעה ולטיפול בשפעת החזירים גורמת נחת רבה ברשתות הפארם ובבתי המרקחת. בישראל, המרוויחות העיקריות הן שתי רשתות הפארם הגדולות - ניו-פארם שבבעלות המשביר לצרכן וסופר-פארם שבבעלות משפחת קופלר.



"אנו עדים לגידול של 15% במכירות מתחילת השנה, לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה", מספר חאתם עמשה, הרוקח הראשי של ניו-פארם. לדבריו, בקטגוריית ג'לים לחיטוי נרשמה עלייה של 800% במכירות לעומת 2008. בנוסף, נרשמה עלייה של 30% במכירות של תכשירים לטיפול בתסמיני שפעת, כמו דקסמול סינוס ואקמול סינוס, וכן עלייה במכירות של תרופות טבעיות. "אנשים מפחדים, ולכן באים יותר לבית המרקחת", מסביר עמשה. "אני צופה שבנובמבר-דצמבר המכירות של כל בתי המרקחת יגדלו ב-25%, כולל ממכירת אנטיביוטיקה. לפני שנתיים היתה מכת קור ובמקביל התפתחה שפעת שגרמה לסיבוכים בדרכי הנשימה - אבל לא היה מדובר בהיסטריה דומה לזו שקיימת כיום, והגידול במכירות בזמנו הסתכם רק בכ-10%".



רפי פרחי, רוקח ראשי בסופר-פארם, מוסיף: "מאז שהתחיל הסיפור של שפעת החזירים אנו עדים לעלייה חדה במכירות. בשנה שעברה מכרנו אפס מסכות ועכשיו כולם קונים מסכות. מכרנו כבר עשרות אלפי אריזות. בתחום מוצרי הטבע נרשמה עלייה של 60% במכירות בין יולי לספטמבר, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, וקצב המכירות של טמיפלו עלה מיחידות בודדות לפני שנה ושנתיים לאלפי אריזות בחודש". עוד אמר פרחי כי ברבעון השלישי נרשם גידול ריאלי של 8% במכירות בית המרקחת, לעומת התקופה המקבילה אשתקד.



ובינתיים בעולם: רשתות בתי המרקחת בארה"ב, בריטניה ואוסטרליה דיווחו על גידול בביקוש למגוון מוצרים היגייניים, לעומת השנים הקודמות. רשתות אלה מציגות בחלונות הראווה שלהן מסכות רפואיות, ג'לים לניקוי ידיים, מוצרים לטיפול בשפעת ופרסומות לחיסונים נגד שפעת החזירים. בארה"ב, רשתות הדראגסטור הגדולות אף מציעות מתן חיסונים ללקוחות בקליניקות זמניות. השירות זכה לביקוש אדיר - עד כי מלאי החיסונים של הרשתות צפוי להיגמר לפני היעד המשוער. רשת וולגרינס דיווחה כי ניצלה כבר 4.5 מיליון מנות חיסון מ-5 מיליון המנות שהתכוונה לספק עד בנובמבר. רשת cvs מצדה הודיעה על קיצור של שבועיים במשך מתן החיסונים. המכירות של וולגרינס עלו בספטמבר ב-10%, לעומת החודש המקביל ב-2008. מכירות מוצרי הטבע עלו ב-60% בין יולי לספטמבר לעומת תקופה מקבילה אשתקד.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully