נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אישר היום בחתימתו חבילת תמריצים כלכליים בסך 24 מיליארד דולר, הכוללת הרחבה של תוכנית החזרי מס לרוכשי בית ראשון, הארכה של משך הטבות למובטלים, והענקת החזרי מס לחברות מפסידות.
אישור החוק בחתימתו של אובמה בא לאחר שבית הנבחרים של ארה"ב אישר אתמול את הצעת החוק היום ברוב של 403 תומכים מול 12 מתנגדים. הסנאט אישר את החוק יום קודם לכן, ברוב של 98 תומכים וללא מתנגדים.
"נתוני התעסוקה שפורסמו הבוקר מבהירים מדוע יש צורך בחוק הזה", אמר היום אובמה, בהתייחסו לכך ששיעור האבטלה בארה"ב חצה באוקטובר את רמת 10% בראשונה מאז שנת 1983. "נתוני התעסוקה הם התפכחות שמדגישה את האתגרים הכלכליים העומדים בפנינו", הוסיף אובמה, במסיבת עיתונאים בבית הלבן. "אני לא אנוח עד שכל אמריקאי שרוצה לעבוד יוכל למצוא עבודה", הוסיף.
אובמה גם הדגיש בדבריו כי החזרי המס בהיקף של יותר מ-21 מיליארד דולר שנכללים בתוכנית החדשה ימומנו ברובם על ידי דחיית הקלות מס לחברות רב לאומיות אשר מעדיפות לרשום רווחים מחוץ לארה"ב לצרכי מס. "חשוב לציין שהחוק שעליו חתמתי לא יגדיל את הגירעון שלנו. הוא ממומן במלואו ועל כן הוא אחראי מבחינה תקציבית", אמר אובמה.
החוק מסמן את ההרחבה המשמעותית הראשונה של מרכיבים בחבילת התמריצים הכלכלית שאושרה בחודש פברואר. החוק מאריך את תוקף החזרי המס בסך 8,000 דולר לרוכשי בית ראשון עד סוף חודש אפריל. במקור היתה התוכנית אמורה להסתיים בסוף נובמבר. יותר מ-1.4 מיליון אמריקאים קיבלו עד כה החזרי מס על רכישת בית ראשון, בסכום כולל של כ-10 מיליארד דולר, לפי נתוני משרד האוצר של ארה"ב.
החוק גם מאריך את פרק הזמן בו מקבלים מובטלים בארה"ב סיוע להתארך ב-20 שבועות נוספים. החוק מאריך ב-14 שבועות את משך הזמן בו זכאים מובטלים לדמי אבטלה, וב-20 שבועות במדינות שבהם שיעור האבטלה גבוה מ-8.5%. כ-1.9 מיליון אמריקאים היו צפויים לאבד את זכאותם לדמי אבטלה עד סוף השנה ללא החוק החדש, לפי משרד העבודה האמריקאי.
כמו כן, מרחיב החוק החדש את האפשרות של חברות לרשום הפסדים שספגו השנה בשנים קודמות, ועקב כך יוכלו ליהנות מהחזרי מס שמציע הממשל בשנה הנוכחית בהיקף של 33 מיליארד דולר.
מוקדם יותר היום מסר משרד העבודה האמריקאי כי שוק התעסוקה בארה"ב איבד בחודש אוקטובר 190 אלף משרות - יותר מתחזיות הכלכלנים ל-175 אלף משרות. מתחילת המיתון בארה"ב, איבד שוק התעסוקה האמריקאי 7.3 מיליון משרות. שיעור האבטלה בארה"ב קפץ בחודש שעבר ל-10.2% - שיא של 26 שנים, והרבה מעל לתחזיות הכלכלנים אשר צפו כי שיעור האבטלה יעלה לרמה של 9.9% לעומת 9.8% בספטמבר.
עוד תמריצים כלכליים בארה"ב: אובמה חתם על תוכנית בסך 24 מיליארד דולר לעידוד שוקי הדיור והתעסוקה
נמרוד הלפרן
6.11.2009 / 21:33