הממונה על שוק ההון והביטוח, ידין ענתבי, הפיץ היום טיוטת הכרעה לפיה נדרשות חברות המנהלות קופות הגמל לפצות את העמיתים שבקשותיהם למשיכת כספים, או להעברתם בין קופות או בין מסלולים, בוצעו באיחור.
"החברות המנהלות נדרשות לפצות את העמיתים גם במקרה של איחור בביצוע בקשות עמיתים להעביר את כספיהם מקופה לקופה וגם במקרה של בקשה להעברה ממסלול למסלול. ההכרעה קובעת נוסחת פיצוי, המתבססת הן על ריבית הפיגורים, והן על הפרשי התשואות שבין הקופה המעבירה לקופה המקבלת, והתלויה במועד בו התקבלה בקשת העמית",נמסר ממשרד המפקח.
משמעות הדבר היא שאם לקוח ביקש ב-1 לאוקטובר 2008 למשוך כסף מקופת הגמל שלו בהיקף של 100 אלף שקל ובקשתו בוצעה באיחור של חודש ונניח כי במהלך חודש זה הניבה הקופה תשואה שלילית של 4% כך שפדה הלקוח בסוף רק 96 אלף שקל אז הפיצוי שיקבל העמית מסתכם ב-4,300 שקל. 4,000 כדי להשלים את ה-96 אלף שהוא קיבל ל-100 אלף שהוא ביקש לפדות ועוד 300 שקל כריבית פיגורים מצטברת חישוב שלוקח בחשבון את הריביות ששררו בשוק מאז.
בקשתו של המפקח באה על רקע מה שהתרחש בעיצומו של המשבר בסוף 2008 אז לקוחות רבים דרשו לפדות כספים מקופות הגמל ועד שחברות ביצעו את מבוקשם חלפו ימים ואף שבועות עקב התנודתיות הגבוהה בשוק אז נגרם ללקוחות הפסדים מהותיים גם בפרקי זמן קצרים כאלה.
קופות הגמל יחויבו לפצות את עמיתיהם שביקשו למשוך כספים אך נענו באיחור ונגרם להם נזק
נועם בר
11.11.2009 / 19:42