וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

אינטל תשלם 1.25 מיליארד דולר ל-AMD ליישב אישומי הגבלים עסקיים; מניית AMD קופצת ב-26% בוול סטריט

נמרוד הלפרן

12.11.2009 / 18:38

במסגרת ההסדר, חתמו שתי יצרניות השבבים על הסכם רישוי חדש לתקופה של חמש שנים



, יצרנית השבבים הגדולה בעולם, הסכימה לשלם 1.25 מיליארד דולר למתחרתה הקטנה amd כדי ליישב תביעות שהגישה האחרונה נגד אינטל בגין הפרת חוקי הגבלים עסקיים, ומחלוקות משפטיות אחרות בין שתי החברות הנוגעות לזכויות פטנטים. במסגרת ההסדר, אשר כולל יישוב של כל המחלוקות המשפטיות של שתי החברות, הסכימו אינטל ו-amd גם על הסכם רישוי חדש של פטנטים לתקופה של חמש שנים. אינטל גם התחייבה שלא לחרוג מכללי התנהלות עסקית שנקבעו, ככל הנראה כדי למנוע הישנות של מקרים בהם ניצלה את מעמדה בשוק השבבים כדי לפגוע ב-amd. בעקבות ההסדר מזנקת מניית amd ב-26% בוול סטריט.



"בעוד שהיחסים בין שתי החברות היו קשים בעבר, הסכם זה שם קץ למחלוקות המשפטיות ביניהן, ומאפשר לחברות למקד את כל מאמציהן בפיתוח מוצרים חדשים", נאמר בהודעה משותפת שפירסמו אינטל ו-amd. בעקבות ההסדר בין שתי החברות, amd תבטל את כל תביעותיה המשפטיות נגד אינטל בארה"ב וביפן, ואת כל התלונות שהגישה נגד אינטל לרשויות רגולציה ברחבי העולם.



בשבוע שעבר הגיש התובע הכללי של מדינת ניו יורק, אנדרו קואומו, אישומים נגד אינטל בגין ניצול מעמדה המוביל בשוק השבבים למחשבים אישיים כדי לפגוע במתחרות. לפי האישומים, אינטל - ששבבים מתוצרתה מותקנים בשלושה רבעים מהמחשבים האישיים בעולם - עשתה שימוש באיומים בלתי חוקיים ובתשלומי שוחד של מיליארדי דולרים ליצרניות מחשבים אישיים מובילות כדי שאלו לא ירכשו שבבים מתוצרת מתחרותיה. קואומו ציין כי האישומים הוגשו לאחר חקירה אשר נמשכה 20 חודשים, במסגרתה נחשפו תכתובות אי-מייל פנימיות של אינטל אשר מעידות על הפרת חוקי ההגבלים העסקיים על ידי החברה.



לפי האישומים, אינטל הצליחה להבטיח לעצמה עסקות עם יצרניות מחשבים כמו דל, היולט פקארד (hp) ויבמ, על ידי כך שהעבירה להן תשלומי שוחד בסך מיליארדי דולרים, אותם הסוותה בתור הנחות. "בשוק של אינטל לא היו חוקים של היצע וביקוש", אמר קואומו בשבוע שעבר. "במקום זאת, פעלה אינטל לפי חוקי 'הדרך שלי או הדרך החוצה'". החקירה של קואומו נפתחה בעקבות תלונות מצד amd, מתחרתה של אינטל בשוק השבבים למחשבים.



"במקום לנהוג בצורה הוגנת, אינטל השתמשה בשיטות של תשלומי שוחד ואיומים כדי לשמור על אחיזתה האיתנה בשוק", אמר קואומו. "פעולותיה של אינטל לא רק שהגבילו בצורה לא הוגנת את מתחרותיה, אלא גם פגעו בצרכן הממוצע אשר לא יכול היה לקבל את הזכות לרכוש מוצרים טובים יותר במחירים נמוכים יותר".



קואומו גם פירסם בשבוע שעבר מסמכים של בכירי אינטל התומכים בהאשמותיו, כולל הודעת דואר אלקטרוני משנת 2005 בין מנכ"ל אינטל פול אוטליני ומנכ"ל דל, מייקל דל. בהודעת הדואר האלקטרוני התלונן דל על אובדן נתח שוק של החברה בשל השימוש בשבבים של אינטל ושקל שימוש בשבבים של חברה מתחרה. אוטליני השיב לו: "אנחנו מעבירים למעלה ממיליארד דולר בשנה לדל כדי לפצות על מאמצי התחרותיות שלכם. צוות של דל קבע כי סכום זה הוא די והותר כדי לפצות אתכם על נושאי התחרותיות".



אישומים דומים שהועלו נגד אינטל באירופה הביאו לכך שבחודש מאי השנה הטילה הנציבות האירופית על אינטל קנס שיא של 1.45 מיליארד דולר בגין הפרת חוקי ההגבלים העסקיים - הקנס הגדול במעולם שהטילה הנציבות. "אינטל פגעה במיליוני צרכנים אירופאים בניסיונה המכוון לדחוק מתחרות מחוץ לשוק השבבים למחשבים אישיים במשך שנים רבות. איננו יכולים לסבול הפרה כה חמורה ומתמשכת של חוקי ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי", נאמר בהודעת הממונה על ההגבלים העסקיים של הנציבות האירופית, נילי קרוס, בחודש מאי.



אינטל הואשמה על ידי הנציבות האירופית בכך שהשתמשה בדומיננטיות שלה בשוק השבבים כדי להציע הנחות והטבות ליצרניות המחשבים אייסר, hp, דל, לנובו ו-nec אם יסכימו לרכוש 95% מהמעבדים שלהן מסוג x86 מאינטל ולא יעשו שימוש בשבבים מתוצרת amd. כמו כן, הואשמה אינטל כי שילמה לקמעונית האלקטרוניקה הגדולה גרמניה, מדיה-מרקט, כדי שתמכור רק מחשבים שבהם הותקנו שבבים מתוצרתה. משמעות הדבר היא כי עובדי מפעל amd בדרזדן, למשל, לא יכלו לקנות מחשבים בהם הותקנו שבבים מתוצרת החברה מאחר שאף חנות בעיר לא מכרה אותם.



הנציבות האירופית הסבירה את הקנס הענק, העולה על קנס בסך 899 מיליון יורו, שהטילה על מיקרוסופט בגין הפרה של חוקי ההגבלים העסקיים בשנה שעברה, בכך שחישבה את גודל הקנס לפי סך מכירותיה של החברה באירופה במשך חמש שנים ושלושה חודשים בהן פעלה בצורה אנטי-תחרותית. לפי הנציבות האירופית, מתוך מכירות שנתיות בסך 30 מיליארד דולר של מעבדים למחשבים אישיים מסוג x86 בעולם 30% מתבצעות באירופה.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully