וואלה!
וואלה!
וואלה!

וואלה! האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הין צנח ל-131.67 ין לדולר - השער הנמוך מזה שלוש שנים - בעקבות נפילה בתפוקה התעשייתית ביפאן

דפנה מאור

27.12.2001 / 8:54

ממשלת יפאן ממשיכה לתמוך בפיחות, לאחר שבמהלך החודש החולף איבד הין 6.2% מול הדולר ו-4.4% מול היורו



הין ממשיך במסלול התרסקות ורושם שער של 131.67 ין לדולר, לאחר שנודע כי התפוקה התעשייתית ביפאן נפלה בנובמבר לשפל של 14 שנה. ציפיות כי נתוני התעסוקה מחר יראו עלייה ברמת האבטלה מערערות את המטבע היפאני. מול היורו נפל הין ל-115.83 ין ליורו.



ממשלת יפאן ממשיכה לאותת כי היא תומכת בפיחות הין, לאחר שבמהלך החודש החולף איבד הין 6.2% מול הדולר ו-4.4% מול היורו. סגן שר האוצר הרוהיקו קורודה אמר כי רצוי ששוק המט"ח ישקף את הנתונים הכלכליים היסודיים, ברמזו לחולשה הכלכלית הקשה ביפאן.



בנובמבר נפלה התפוקה התעשייתית ביפאן ב-1.8% לרמה הנמוכה ביותר מזה 14 שנה. עיקר הנסיגה נרשמה בשל הקטנת היקפי ייצור אצל יצרניות הרכב בתגובה לנפילה בצריכה המקומית ולירידה בייצוא. במקביל, חברות הטכנולוגיה הגדולות קיצצו משרות והשביתו קווי ייצור. הירידה היתה חדה מהצפוי.



לחצים כלכליים לפיחות
ממשלת יפאן מפעילה על הבנק המרכזי לחצים להתיר את הרסן המוניטרי עוד יותר. למרות שהריבית הנוכחית ביפאן קרובה לאפס, מעונינת הממשלה בהזרמת כסף למערכת הפיננסית כדי להמשיך לפחת את הין.



העדויות לגורמים הכלכליים המערערים את כוחו של הין מובהקות ביותר. המיתון ביפאן, שדומה שנמשך כבר מזה 10 שנים בלי שלמשק השלישי בגודלו בעולם יהיו כל אמצעים לצאת ממנו. ממשלת יפאן הזהירה כי המערכת הפיננסית ביפאן עלולה להתמוטט אם לא תצליח לרסן את החובות התופחים שלה - החוב הציבורי ביפאן מגיע ל-5.4 טריליון דולר; סוכנויות דירוג מודי'ס האשראי הגדולות - מודי'ס, S&P ופיץ' הורידו את דירוג האשראי של יפאן; הבנק של יפאן אמר כי הורדה נוספת בדירוג תהיה הרת אסון, ויכולתו לפעול להרחבה מוניטרית כבר מוצתה ברובה.



יתר על כן, ממשלת יפאן מעוניינת בין חלש, מכיוון שהוא מסייע ליצואניות של יפאן להתחרות בשווקים הבינ"ל, ורוכשת אג"ח ממשלתיות אמריקאיות בהיקפים גדולים. התמיכה בין חלש החלה לצבור תאוצה כזו, שבצעד יוצא מגדר הרגיל הכחיש בשבוע שעבר משרד האוצר של ארה"ב את תמיכתו בפיחות מהיר של הין. ההכחשה פורסמה לאחר שדו"ח של מדלי גלובל אדווייזרס, קבוצת מחקר מוול סטריט בעלת קשרים נרחבים בקהילייה הכלכלית טענה כי ממשלת ארה"ב החליטה לתמוך בפיחות בפגישה רמת דרג. הדו"ח ציטט בכיר בממשל האמריקאי כאומר שארה"ב תקדם בברכה רכישה של אג"ח אמריקאיות על ידי ממשלת יפאן.



השלכותיה של חולשת הין הן רבות ומגוונות. הגדולות ביותר קשורות לסחר הבינ"ל: עם היחלשות המטבע זוכות היצואניות היפאניות - יצרניות המחשבים והשבבים, ובעיקר יצרניות הרכב - לעמדה תחרותית טובה יותר מול היצרניות האמריקאיות בשוק הגדול ביותר בעולם לרכב חדש. ברמת המיקרו, הין משמש כמטבע נוח למהמרים על פיחות, אפילו בקרב אנשי עסקים ישראליים שלוקחים הלוואות בין.



עם ההתחזקות הצפויה בצמיחה בארה"ב ובגוש היורו, והכנסתו של היורו המזומן למחזור העסקי באירופה, יתקיימו כל הגורמים הדרושים להתחזקות בדולר וביורו מול הין. לעומת זאת, סיכויים לגורמים חיוביים עבור הין אינם קיימים. אפילו יצליח ראש ממשלת יפאן, ג'וניצ'ירו קואיזומי, לחולל רפורמה מבנית כפי שהבטיח, יידרש זמן רב לפני שזו תישא את פירותיה.


טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully